Vánoční kuchařka: recepty na dokonalého kapra a ten nejlepší salát

  11:03
Česká štědrovečerní klasika, to je osmažený kapr s bramborovým salátem. Na ten má skoro každá rodina svůj recept, který považuje za ten nejdokonalejší a nedá na něj dopustit. Pokud ale letos chcete vyzkoušet i něco trochu jiného, přidat klasice novou chuť, inspirujte se následujícími recepty.

Vánoční kapr. | foto: Isifa

Smažený kapr naložený v pivu

Příprava: 80 minut + smažení 5-7 minut

Pro 4 osoby

* 8 porcí kapra
* 500 ml piva
* 3 velká vejce
* sůl
* pepř
* 400 g strouhanky
* 100 g strouhaného parmazánu
* olej na smažení
* čerstvá petrželová nať
* 1 citron

1. Omyté a osušené porce kapra vložíme do mísy a zalijeme je pivem, přetáhneme potravinovou fólií a dáme na hodinu odležet do chladu.
2. Připravíme si misky na obalování: první s vejci rozšlehanými se solí a pepřem a druhou s prosátou strouhankou promíchanou s parmazánem.
3. Porce kapra vyjmeme z piva, osušíme, protáhneme rozšlehanými vejci a obalíme ve strouhance.
4. Obalené porce kapra smažíme v rozpáleném oleji a po usmažení je odkládáme na vrstvu papírových ubrousků.
5. Na velký talíř natrháme petrželovou nať, na ni poklademe porce kapra, kterého podáváme s měsíčky citronu.

NÁŠ TIP

Zbylou parmazánovou strouhanku uchovejte v mrazáku na další použití. Rybu můžete naložit i do mléka nebo do vína.

Pečený kapr na medu s ořechy

Příprava: 20 minut + pečení 35-40 minut

Pro 4 osoby

* 1 tříkilový kapr
* sůl
* pepř
* 80 g másla
* 6 lžic medu
* 2 lžíce dijonské hořčice
* 1 lžička worchestru
* 100 g vlašských ořechů

1. Vykuchaného kapra bez hlavy omyjeme a osušíme. Posolíme a opepříme.
2. Troubu předehřejeme na 180 °C, pekáč vymažeme trochou másla.
3. Rozpustíme máslo, smícháme s medem, hořčicí a worchestrem.
4. Vnitřek kapra potřeme částí omáčky.
5. Kapra vložíme do pekáče posypeme ořechy a přelijeme zbylou omáčkou. Zakryjeme alobalem a dáme péct.
6. Po dvaceti minutách odstraníme alobal, kapra přelijeme výpekem, případně podlijeme trochou vody a dopečeme.

NÁŠ TIP

Přidejte do omáčky trochu citronové šťávy.

Bramborový salát s nakládanými herinky

Příprava: 15 minut + chlazení 3-4 hodiny

Pro 4 osoby

* 5 velkých brambor uvařených ve slupce
* 1 vařená mrkev
* 200 g nakládaných herinků
* 2 menší jablka
* 1/2 cibule
* 1 velká kyselá okurka
* 1 malá konzerva zeleného hrášku
* sůl
* čerstvě mletý pepř
* 1 kelímek zakysané smetany

1. Brambory oloupeme a nakrájíme je na plátky. Mrkev a herinky pokrájíme. Jablka omyjeme, rozčtvrtíme a vykrojíme jádřince, pokrájíme na plátky.
2. Cibuli najemno nasekáme, okurku nakrájíme na nudličky, hrášek slijeme.
3. Všechnu zeleninu, jablko a herinky promícháme ve velké míse, ochutíme solí a čerstvě mletým pepřem, promícháme a dáme vychladit na 3-4 hodiny.
4. Vychlazený salát rozdělíme na porce a podáváme se zakysanou smetanou.

NÁŠ TIP

Salát můžete doplnit dvěma natvrdo uvařenými nakrájenými vejci.

Marocký salát ze sladkých brambor

Příprava: 35 minut + odležení 30 minut

Pro 4 osoby

* 2 velké sladké brambory
* 1 malá šalotka
* 6 lžic olivového oleje
* sůl
* špetka šafránu
* špetka mletého kmínu
* 1 lžička sladké papriky
* 2 lžíce citronové šťávy
* 3 lžíce olivového oleje
* snítka čerstvého koriandru
* snítka čerstvé petržele

1. Troubu předehřejeme na 190 °C, menší pekáč vyložíme pečicím papírem.
2. Brambory oloupeme a nakrájíme na kousky. Šalotku oloupeme a nakrájíme na kolečka.
3. Kousky brambor promícháme s třemi lžícemi oleje a solí, přesypeme do pekáčku a pečeme ve vyhřáté troubě asi 20 minut, dokud nejsou brambory měkké.
4. V menší misce promícháme šafrán, kmín, citron, olej, nasekaný koriandr a petrželku.
5. Ještě teplé brambory promícháme se šalotkou a přelijeme zálivkou. Necháme půl hodiny odpočinout při pokojové teplotě, dochutíme solí a čerstvě mletým pepřem.

NÁŠ TIP

Přidejte 1/2 lžičky čerstvého strouhaného zázvoru.

Středomořský salát s kozím sýrem

Příprava: 35 minut + chlazení 2 hodiny

Pro 4 osoby

* 800 g malých brambůrek
* 200 g mražených zelených fazolek
* 100 g vypeckovaných černých oliv
* 3-4 sušená rajčata naložená v oleji
* 200 g cherry rajčátek
* 150 g čerstvého kozího sýra
* čerstvá bazalka nebo petrželová nať

1. Brambory očistíme kartáčkem a v osolené vodě uvaříme doměkka. Po uvaření oloupeme a přepůlíme.
2. Fazolky krátce spaříme v horké osolené vodě.
3. Olivy a sušená rajčata pokrájíme. Omytá rajčata rozpůlíme.
4. Brambory promícháme s nakrájenou zeleninou, rozdrobeným kozím sýrem a nasekanou bazalkou, zalijeme dresinkem a dáme vychladit.

NÁŠ TIP

Na dresink prošlehejte 100 ml olivového oleje, 4 lžíce citronové šťávy, 1 rozdrcený stroužek česneku, sůl a pepř.

Autoři:
  • Nejčtenější

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Burgeru pro děti plnému barev vévodí megahranolky a ozdobný klobouček

5. května 2024

I v dnešním dílu se bude házet na gril a s lehkou nadsázkou lze tvrdit, že mnohem hravěji. Druhý...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rebarbora bývala vzácnější než šafrán. Chutnat vám bude nasladko i s masem

4. května 2024

Tato zelenina známá též jako reveň kadeřavá bývá často považována za ovoce. Oblíbená i nenáviděná...

Pět kroků, jak si snadno a v poklidu poradit s kynutým těstem

3. května 2024

Práce s kynutým těstem sice vyžaduje čas a trpělivost, ale když se s ním seznámíte blíž, nejspíš...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rebarborový dort

Rebarborový dort

Střední

90 min

Z rebarbory opravdu nemusíte péct pouze koláč s drobenkou.

Pistáciový chlebíček

Pistáciový chlebíček

Střední

90 min

Nejen barevná kombinace, ale i chuť je neodolatelná.

Čokoládové květináčky

Čokoládové květináčky

Lehké

45 min

Snadné a vkusně vypadající dortíčky, které doplní každý sladký bar.

Tuile plněné vanilkovou pěnou

Tuile plněné vanilkovou pěnou

Střední

60 min

Křupavá oplatka plněná krémem. To prostě musíte ochutnat.

Rozdáváme kojenecké mléko Hipp ZDARMA
Rozdáváme kojenecké mléko Hipp ZDARMA

HiPP rozšiřuje své portfolio kojeneckého mléka o nový typ obalu. Novinka přichází ve formě HiPP COMBIOTIK® v plechové dóze, 800 g, která nabízí...

V 59 letech zemřela herečka Simona Postlerová, ještě v sobotu zkoušela

Zemřela divadelní a filmová herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let. Zprávu o úmrtí potvrdil nadační fond Dvojka...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Titěrné sukně i míčky na podpatcích. Zendaya vzkřísila trend tenniscore

S nadsázkou bychom mohli říct, že největší tenisovou událostí tohoto roku je premiéra snímku Rivalové. Aspoň co se módy...

Zpěvačka Tereza Kerndlová měla autonehodu. Poslala vzkaz ze záchranky

Tereza Kerndlová (37) a její manžel René Mayer (53) měli v úterý ráno autonehodu. Na mokré vozovce do nich zezadu...

První světová válka zničila část Francie natolik, že tu stále řádí smrt

Řídkým rozvolněným lesem pokrytá pahorkatina u francouzského Soissons, Compiégne, Lens či Cambrai přirozeně svádí k...