Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Řeznictví už v Krajinské není. Vystřídalo ho Centrum rostlinné stravy

  9:18aktualizováno  9:18
Bývalo to řeznictví, teď už tam pěkně prorostlou krkovičku nikdo nekoupí. V budějovické Krajinské ulici otevřeli Centrum rostlinné stravy. Spodní část se bude specializovat na vitariány, kteří jedí raw - jídlo z ovoce, zeleniny, oříšků či semen, jež nejsou zpracované při teplotě vyšší než 42 stupňů Celsia.

V nové jídelně v Krajinské potkají návštěvníci i Kamilu Kmeťovou, dceru majitelky restaurace. | foto: Marek Podhora, MAFRA

Na zdravou stravu se v Budějovicích specializují i na dalších místech, ale pouze raw nikde nedělají.

„S manželem jsme vitariáni, ale máme rádi kávu, která tady bude také a ta raw není. Nabídneme také víno a biovíno. Chceme, aby si u nás lidé mohli posedět a dát si i tyto nápoje. Jídlo ale bude raw,“ přiblížila majitelka a autorka celého projektu Hana Kmeťová.

Fotogalerie

I Hana Kmeťová byla v minulosti všežravec, jak sama říká. Změnilo se to před čtyřmi lety, když už dál nechtěla podporovat utrpení zvířat. Stala se nejdříve vegetariánkou, pak vegankou.

„Zjistili jsme, že je nám mnohem lépe, a přestali jsme být nemocní. Nakonec jsme se se stali vitariány a živá strava nám vyhovuje,“ popsala Kmeťová.

Kromě sladkého hodlá se svými spolupracovníky nabízet i různé sušené krekry ze semínek, saláty, zeleninu s dipy a podobně.

Centrum rostlinné stravy funguje ve dvou částech, tou druhou je veganská jídelna, která je v prvním patře.

Město prostory pro centrum pronajalo na deset let

Na vybudování centra se podílela i budějovická radnice. Zřízení centra rostlinné stravy schválili radní už v roce 2014. Za kompletní rekonstrukci městského domu v Krajinské ulici zaplatilo město čtyři miliony korun.

„Veganská jídelna v prvním patře má kapacitu 55 míst a raw food restaurace/kavárna 35 míst,“ spočítal náměstek primátora Jaromír Talíř. Město prostory pro centrum pronajalo na deset let.

Podle Kmeťové, která pochází z Kaplice na Krumlovsku, lidé stále více přemýšlejí o tom, co jedí. Raw a podobné druhy speciálního stravování jsou v současné době zároveň i módním trendem a vlna zájmu je velká. I proto majitelka věří, že bude oba prostory navštěvovat hodně lidí.

V objektu je také fresh bar s odšťavňováním a smoothie, prodejna vybraných produktů zdravé výživy i přednáškové a školicí centrum.

Autor:




Hlavní zprávy

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.