„Téma finálového kola bylo Kyslík a jeho reakce, inspiraci jsem našel na serveru YouTube. Pro tento experiment koupíte butan do zapalovače a pustíte ho do vody s jarem. Vypění to a po zapálení hoří, ale nevydává žádné velké teplo, takže se nespálíte,“ popisuje princip experimentu pro vznik soutěžního snímku Dominik Ješ.
Modelem, který se nechal zapálit, se stal Dominikův spolužák Ondřej a snímek vznikl v laboratořích veselské střední školy. „Perfektní vybavení našich školních laboratoří hodně pomáhá. Na fotografování experimentu je nejdůležitější bezpečnost, která je na prvním místě. A nejtěžší je osvětlení a vhodné pozadí, které by nerušilo vyznění fotky,“ vysvětluje student třetího ročníku oboru analýza potravin.
Snímek Dobrého chemika oheň nepálí fotil autor zrcadlovkou Nikon v úplné tmě, aby šlehající plameny z Ondrových rukou vynikly. Při prvním pokusu si mladíci ověřili, jak to vůbec vypadá a jak dlouho plamen hoří. Napodruhé už vznikl snímek do celostátní soutěže, do které přišlo celkem 111 prací.
Dominik Ješ se věnuje fotografování asi od deseti let. „Jsem z Plané nad Lužnicí a začínal jsem se záběry přírody v okolí pískovny. Na střední jsem se tomu začal věnovat víc, jako školní fotograf dělám snímky z akcí na stránky školy a školní Facebook. Hodně mi tu s focením pomohl učitel Aleš Molek,“ chválí nadaný fotograf.
Oba snímky si přivezl z pražské Vysoké školy chemicko-technologické, která soutěž pořádala, vytištěné na formátu A3 a má je vystavené na internátu.
Po vyhlášení výsledků mohli ocenění soutěžící ochutnat pokrmy z molekulární gastronomie - například červený kaviár, agarové želé nebo zmrzlinu připravenou pomocí tekutého dusíku. A také vyzkoušet si focení ve vysokoškolské laboratoři, kde snímali experimenty s externími blesky.
Úspěch navnadil studenta k účasti v Nikon Photo Contest. „Ale nevím, jestli to stihnu. Uzávěrka je už v pondělí a ještě nemám fotky hotové,“ svěřil se.