Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Svátek dobrého jídla vábí na exotiku i přípravu čabajek v přímém přenosu

  16:50aktualizováno  16:50
Krokodýlí pokrmy, šnečí pochoutky, grilované krevety nebo ústřice. Ale také jídla maledivské, sicilské či vietnamské kuchyně slibuje jubilejní 20. ročník Gastrofestu, který od od čtvrtka do soboty hostí českobudějovické výstaviště.

Ředitel Gastrofestu Vladimír Tůma. | foto: Marek Podhora, MAFRA

Nejprostornější pavilon T na českobudějovickém výstavišti se od čtvrtka do soboty promění na největší restauraci v zemi. Už dvacátý ročník Gastrofestu nabídne milovníkům dobrého jídla a pití 112 míst, kde si mohou zakoupit a ochutnat dobroty podle své chuti.

K mání budou exotická jídla i speciality národních kuchyní z celého světa. Zručnost a um profesionálních kuchařů a dalších gastronomických odborníků tu bude k vidění v 64 festivalových studiích.

Výběr z programu Gastrofestu

Čtvrtek 10. listopadu
11.00 Dětská kuchařská show
12.00 Maďarsko - čabajky
14.00 Holandské sýry - Co vše nevíte o holandských sýrech
Pátek 11. listopadu
10.30 Country vaření - úprava hovězího skotu z ranče Hoslovice, Penzion u Starýho Kance
11.00 Mladé víno - Michal Pitour, vinařství Lahofer
15.00 Chilli fest
Sobota 12. listopadu
11.15 Vaření s kávou - nápoj jako ingredience
14.00 Dětská kuchařská show
15.30 Tequila party

Součástí Gastrofestu bude i letos soutěž pekařů a cukrářů, kuchařská soutěž Český kapr a také soutěž v carvingu, kterou pořádá Luděk Procházka, čtyřnásobný mistr světa v carvingu, tedy v ozdobném vykrajování ovoce.

„K novinkám letos patří třeba kuchyně exotických Malediv s mořskými rybami. Ve čtvrtek se tu bude připravovat 50kilový tuňák. Lidé se budou moci podívat, jak se kuchá taková ryba, jak se filetuje, jak se s ní pracuje v podání šéfkuchaře Roberta Buriana. Připraví z ní i ochutnávkové porce,“ uvedl ředitel Gastrofestu Vladimír Tůma.

V bavorském koutu se mohou návštěvníci zastavit u výčepu s bavorským pivem a ochutnat selečí kolínka a bavorské klobásky, pro příznivce pálivých paprik je připravený chilli festival.

„Poprvé tu budeme mít i přípravu čabajských klobás v přímém přenosu. Lidé se mohou dívat na výrobu této tradiční maďarské uzeniny od přípravy hmoty až po napěchování do střívek a zároveň si mohou dát naprosto čerstvou čabajskou klobásu,“ popsal Tůma.

Na národní speciality budou lákat například kuchaři francouzské, švédské, švýcarské, sicilské, kubánské, ukrajinské, španělské, portugalské, slovenské, vietnamské či gruzínské kuchyně. Chybět ale nebudou ani čeští kuchaři, třeba s nabídkou jídel z Podkrkonoší či jehněčího z Podkletí.

V pavilonu Z se odehraje 11. ročník soutěže Český kapr na téma úpravy tradiční ryby v kuchyni Karla IV.

„Ve čtvrtek budou soutěžit junioři, v pátek senioři, vždy po dvanácti finalistech z celé republiky. Každý kuchař má 45 minut na to, aby připravil čtyři porce teplého pokrmu hlavního jídla, které by mělo být součástí tříchodového menu,“ sdělil Jindřich Žydek z pořádající Asociace kuchařů a cukrářů ČR.

Návštěvníci mohou v pavilonu Z nejen fandit soutěžícím kuchařům, ale také se přiučit něco od studentů Fakulty rybářství a ochrany vod Jihočeské univerzity.

„Studenti budou předvádět zpracování ryb a v malé restauraci si mohou lidé koupit a ochutnat speciality z ryb. Třeba rybí polévky, paštiky, segedín, lančmít, tatarák, jelítka a jitrnice z kapra nebo tlačenku,“ zve Eduard Levý, který na rybářské fakultě učí gastronomii.

Soutěž v carvingu najdou návštěvníci v pavilonu E1. Třídenní Gastrofest bude otevřený vždy od 10 do 18 hodin. Základní vstupné je 150, parkovné pro auto 50 korun.

Příznivci největšího setkání gurmánů v zemi se mohou těšit na novinku - od 6. do 8. dubna se uskuteční na výstavišti jarní Gastrofest s podtitulem Inspirace pro léto.





Hlavní zprávy

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.