"Novinkou bude pekařská soutěž a westernové vaření s lasováním a chytáním telete, ale také šumavské pochoutky a schwarzenberská kuchyně se špeclemi, houbami a smetanou," zve ředitel gastronomického festivalu Vladimír Tůma.
Menu GastrofestuPavilon Z Pavilon T1 Pavilon T2 |
Tím však výčet novinek zdaleka nekončí. Poprvé se tu například představí Chorvatsko se svými víny, marmeládami a sýry nebo farma s domácími kozími sýry Seník z Třeboně. Švýcarský kout bude návštěvníky lákat na raklet, fondue i švýcarské víno.
"Dvě zajímavá jídla nabídne i nový australský kout - klokana na víně a krokodýla. První zájemci mohli sice krokodýlí maso ochutnat už loni, ale bylo ho málo. Letos jsme připraveni lépe," slibuje Tůma.
Ačkoli krokodýlí farma už není v Česku nic exotického, úctyhodní vodní plazi tu nepatří mezi jateční zvířata. Nesmí se tudíž zabíjet a krokodýlí maso k nám putuje z Jihoafrické republiky.
Milovníci hovězího masa se mohou těšit na argentinské steaky. Na Gastrofestu je bude připravovat cestovatel Bob Stupka, který se svým hotelbusem s miniaturní profesionální kuchyní o rozměrech 80 krát 80 centimetrů objíždí s turisty celou Jižní Ameriku.
"Sám jsem nejvíc zvědavý na italské mistry Evropy v házení pizzy. Kuchař má nad sebou metr a půl velkou pizzu roztočenou nad hlavou jako deštník. Z gastronomie jsem viděl už hodně, ale toto ještě ne, bude to určitě úchvatný zážitek," těší se šéf Gastrofestu.
Součástí kulinářské přehlídky bude několik divácky přitažlivých klání: pekařská, cukrářská i pokus o zápis do knihy rekordů se třímetrovou homolí zhotovenou ze 2 184 švestkových knedlíků. Profesionálové se utkají i v sedmém ročníku prestižní soutěže Český kapr 2012.
"Letošní téma je kapr bez hranic na pomezí Rakouska a Německa. Dvanáct finalistů bude připravovat své pokrmy před diváky v pavilonu T. Letos se poprvé utkají ve dvou dnech - v pátek junioři a v sobotu senioři," popsal za organizátory soutěže Jindřich Žydek z Asociace kuchařů a cukrářů.
Celý Gastrofest se odehraje v pavilonu Z a největším výstavním pavilonu T. V něm vyroste i velká kuchařská aréna se dvěma pódii a hledišti.
"Návštěvníci uvidí z výšky dvě věci najednou. Jedno pódium bude patřit Asociaci pekařů a cukrářů a druhé exhibičním vystoupením kuchařů z celého světa," upřesnil Tůma. Vstupné na akci je sto korun.