Ředitel Gastrofestu Vladimír Tůma.

Ředitel Gastrofestu Vladimír Tůma. | foto: Marek Podhora, MAFRA

Budějovický Gastrofest nabídne grilovaný hmyz i skotskou kuchyni

  • 0
Speciality z mořských ryb, grilovaný hmyz a americké barbecue žebírka s medovou omáčkou patří mezi lákadla Gastrofestu 2015. Mezinárodní gastronomický festival se uskuteční na českobudějovickém výstavišti od čtvrtka do soboty.

Pro návštěvníky budou vařit své speciality kuchaři ze 23 zemí světa, gurmáni mohou poprvé ochutnat pokrmy z novozélandské nebo skotské kuchyně. Na 19. ročníku Gastrofestu představí svá jídla, nápoje a další dobroty vystavovatelé ve více než 90 stáncích, které lidé najdou především v největším pavilonu T.

„Loni nemohli lidé ochutnat italskou kuchyni, letos máme tři restaurace, které ji budou vařit. Přibývá mořská kuchyně - krevety, mořské ryby, ústřice nebo kanárská kuchyně s pečenými sardinkami s kanárskými brambory a slavnou omáčkou mojo rojo,“ uvedl ředitel Gastrofestu Vladimír Tůma.

Třídenní gurmánský festival je spojený s řadou doprovodných programů, například soutěží profesionálů Český kapr nebo Dýňovým šampionátem. Největší atrakcí je Gourmet Rendez - Vous, kdy se po celou dobu Gastrofestu na pódiích střídají kuchaři ze světové elity, ale i ti, kteří se jim snaží vyrovnat.

„Není to klasická soutěž, kde se všichni stresují, aby vyhráli. Nejsou vynervovaní komisí, která jim může strhnout body za cokoliv. Nám jde o to, aby se ti kluci sešli, spolu si zavařili a strávili příjemný víkend,“ popsal Tůma.

Při této exhibici mohou lidé sledovat 42 kuchařů z Evropy, Ameriky, Asie nebo Oceánie. Dvakrát bude pódium patřit pouze šéfkuchaři Radkovi Příhonskému z karlovarského Grandhotelu Pupp, který procestoval s vařečkou kus světa a vařil například v Jihoafrické republice či Singapuru. Při sobotní exhibici bude jeho „předskokanem“ hodinu před polednem poslanec Tomio Okamura, který se svým týmem předvede speciality japonské kuchyně.

Novozélandská a skotská kuchyně, které se na festivalu představí poprvé, uvaří typická jídla. „V případě Nového Zélandu půjde určitě o delikátní pokrmy z jehněčího masa,“ řekl jeden z účastníků Gastrofestu kuchař Miroslav Dušek, který vařil 40 let v USA a v květnu otevřel restauraci Rotunda v zámeckém areálu v Nových Hradech.