Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Inspekce rozjela zátah na smažáky. Často nemají se sýrem nic společného

  11:37aktualizováno  11:37
Smažený sýr s tatarskou omáčkou. Klasické lidové jídlo se ocitlo v hledáčku prázdninových kontrol Státní zemědělské a potravinářské inspekce. Hned prvním úlovkem inspektorů, o němž informovali začátkem července, byla českobudějovická provozovna Maroko.

Nevyhovující pokrm pod názvem „smažený sýr“ nabízel podnik Maroko. | foto: Stání zemědělská a potravinářská inspekce

Laboratorní rozbor totiž ukázal, že nabízený sýr ani sýrem není. Šlo o náhražku z rostlinného tuku.

„Jídelna v Kněžské ulici nabízela smažený sýr, který má mít základ v mléčném tuku. Tento parametry sýru neměl, šlo tedy o klamání spotřebitele,“ uvedl mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

Zprávu o pochybení známé budějovické jídelny doplnila inspekce fotografiemi tabule před vchodem v podloubí s přehledem menu. Smažený sýr byl mezi nabídkou třeba hovězího guláše, studeneckého řízku nebo domácí sekané. Podle Kopřivy inspekce odstartovala v Budějovicích plošnou kontrolu stravovacích zařízení, která mohou prověřovat podle nového zákona od letošního roku. Je tedy pravděpodobné, že náhražek sýrů, které vyjdou levněji, najdou hodně.

Normy jsou nesmyslné, stěžuje si provozovatel

„Pokud prodávají náhražku, nemohou ji prodávat jako sýr. Podobné je to v obchodech, kde potraviny na bázi rostlinných tuků jako třeba Javor nesmí prodávající nabízet mezi sýry. Spotřebitel musí být o jejich složení informovaný,“ míní Kopřiva. Provozovnu nemine pokuta. Její výše ještě nebyla daná.

Výsledek kontroly nese s nelibostí ředitel Maroka Roman Benda. Tvrdí, že jeho lidé nakoupili zlatou cihlu od dodavatele jako sýr.

„Už od něj brát nebudeme. Sám jsem si dříve ověřil, že některé náhražky sýra se chovají jako originál, jindy zase jako umělá hmota, která smažením jen zgumovatí. Celá věc mi ale připadá jako zbytečná obstrukce, vždyť příště by klidně stačilo označit jídlo jako smažák. Chceme ale být na tabuli spisovní,“ uvedl.

Označení jídla s falešným smaženým sýrem jako smažák by prošlo podle inspektorů legislativou jen těsně. Náhražka nesmí připomínat původní označení. Podobné je to třeba s pomazánkovým máslem nebo s rumem.

Z jídelníčku potrefené provozovny přitom kontrolorům uniklo označení domácí sekaná. Alespoň zápis o ní nic neříká.

„Normy jsou často nesmyslné. Guláš se nesmí ohřívat, sýr musíme prověřovat, jestli má dost živočišného tuku. Díky těmto nařízením je podnikání v gastronomii stále těžší. Už nestačí, že si nás vybere zákazník. Důležitější jsou někdy úředníci,“ míní Roman Benda.





Hlavní zprávy

Další z rubriky

Záchrana lyžaře ve skiareálu Plešivec v Krušných horách.
Zraněnou turistku vytáhl z šumavské divočiny vrtulník záchranářů

Padesátiletou turistku, která se v úterý zranila při túře na šumavském vrcholu Smrčina, transportoval do nemocnice vrtulník záchranářů z Plzeňského kraje....  celý článek

Silnice, na nichž se plánuje zavedení mýta
Jihočeský kraj chce rozšířit mýto i na další silnici I. třídy

I na jihočeských silnicích první třídy budou muset platit řidiči nákladních aut mýto. Kraj nejdříve návrh ministerstva dopravy odmítal, ale nyní na něj...  celý článek

(Ilustrační snímek)
PŘEHLED: Kandidátky do voleb 2017 pro Jihočeský kraj

Podívejte se na kandidáty pro volby do Poslanecké sněmovny, které se uskuteční 20. a 21. října 2017. Postupně budeme přinášet aktualizované volební kandidátky...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.