Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

ČSSD bude na jihu Čech spolupracovat s lidovci a hnutími, ANO vyšachovala

9:37aktualizováno  9:37
Zástupci ČSSD, KDU-ČSL, hnutí Jihočeši 2012 a Pro Jižní Čechy podepsali memorandum o budoucí spolupráci. Ustavení koalice budou ještě předcházet další jednání, mimo jiné o personálním složení nové krajské rady. Nová koalice by měla 28 zastupitelů z 55, ve volbách druhé ANO by z ní vypadlo.

Memorandum o budoucí spolupráci podepsali zleva Ivana Stráská (ČSSD), Jan Bartošek (KDU-ČSL), Jiří Švec (Pro jižní Čechy) a Pavel Hroch (Jihočeši 2012). | foto: Lukáš Marek, MF DNES

Při podpisu o spolupráci se všichni zúčastnění shodli, že nechají udělat audity v jihočeských nemocnicích, ale i dalších organizacích, které jsou zřizované Jihočeským krajem.

Poslanec Jan Bartošek (KDU-ČSL) zdůraznil, že se budou měnit výše odměn v představenstvech nemocnic a ušetřené peníze půjdou na platy řadových zaměstnanců.

Bláha končí v čele nemocnic

Martin Bláha nabídl svou rezignaci na post předsedy představenstva Jihočeských nemocnic a.s. Podle něj tím usnadní vyjednávání o nové krajské koalici.

„Pan inženýr Bláha je připraven dát svou pozici v Jihočeských nemocnicích k dispozici,“ potvrdila náměstkyně hejtmana Ivana Stráská.

Bláha se stal středem zájmu jihočeských politiků poté, co před časem vyšlo najevo, že na Lipně staví pro hejtmana Jiřího Zimolu a jeho náměstka Jaromíra Slívu rekreační chalupu. MF DNES pak informovala o Bláhových odměnách v nemocnicích, které ročně dosahují takřka 7,3 milionu korun. Právě odměny v představenstvech hodlá nová koalice změnit.

„Odměňování pro nás zůstává problémem. Chceme systém přehodnotit a peníze rozdělit mezi zdravotnický personál,“ ujistil Bartošek. Očekává, že nová koalice bude stabilní a vydrží až do konce volebního období.

Na jednání o rozdělení pozic v radě, ale i dalších postech, je podle politiků ještě brzy. Hejtmankou by se měla stát Ivana Stráská (ČSSD) a svůj post v radě by si rád zachoval Pavel Hroch (Jihočeši 2012), který má na starost například oblast životního prostředí a venkova.

Hejtman Jiří Zimola podle Stráské nebude v nové radě figurovat a bude řadovým zastupitelem.

Hnutí Jihočeši 2012 ještě chce, aby jeho vstup do koalice ve čtvrtek schválila členská základna. „Nic ale nebrání tomu, abychom zatím o spolupráci v nové koalici dále jednali,“ uvedl předseda Jihočechů 2012 Pavel Hroch.

Hejtman Zimola složí funkci na zastupitelstvu 27. dubna

Novou vládnoucí formaci chtělo vytvořit i hnutí ANO. V koalici chtělo spolupracovat s ODS a rovněž KDU-ČSL, Jihočechy 2012 a uskupením Pro Jižní Čechy.

Krizi na hejtmanství odstartovala před několika týdny aféra, kdy se ukázalo, že v Lipně nad Vltavou staví pro hejtmana Jiřího Zimolu a náměstka Jaromíra Slívu (ČSSD) rekreační domy Martin Bláha, předseda představenstva Jihočeských nemocnic (psali jsme zde). Chaty tak buduje podřízený pro nadřízeného, ale především člověk, kterému kraj platí ročně 7,2 milionu korun.

Jiří Zimola minulé úterý oznámil, že odstoupí z funkce hejtmana. Oficiálně ji složí na nejbližším zastupitelstvu, které bude 27. dubna. Stalo se tak den poté, co se rozpadla koalice ČSSD, ANO a Jihočechů 2012, která řídila Jihočeský kraj od loňského listopadu (psali jsme podrobně zde).

Autoři: ,

Hlavní zprávy

Šaty a sukně do 350,-

Udělejte si radost bez výčitek.

Najdete na iDNES.cz

mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.