A za další podobné prohřešky je s ním vedeno několik správních řízení. Podle inspektorů totiž nedodržuje žádná pravidla. Své sádlo a škvarky prodává bez etiket, prošlé nebo je skladuje v příliš vysoké teplotě. Přesto si s výrobcem z Písku nevědí inspektoři Státní veterinární správy rady.
Chytili ho už letos v lednu na farmářském trhu v Českých Budějovicích, kdy mu navíc chyběla podle zákona schválená registrace k výrobě v prodejně Ráj škvarků. Tehdy dostal pokutu 50 tisíc korun. V prosinci ale prodával svoje výrobky v Praze znovu. A kontrola opět odhalila jak hygienické nedostatky, tak i klamání spotřebitele.
Na prodávaném škvařeném vepřovém sádle a škvarcích chyběly v rozporu s předpisy jakékoli etikety, případně z nich bylo patrné, že prodávané zboží má již téměř dva měsíce prošlé datum spotřeby.
„Je to jeden z případů, nad kterým zůstává rozum stát. Se stejným prodejcem je kvůli stejným přestupkům vedeno několik správních řízení. Máme zjištěno, že výrobky prodával za stejných nevyhovujících podmínek na různých místech Česka. Někdy dokonce tvrdil, že výrobky nejsou jeho a účelově uváděl jako prodejce jinou osobu,“ podotýká mluvčí Státní veterinární správy Petr Pejchal.
Ten také upozornil, že podobným nešvarům mohou zabránit často už pořadatelé farmářských trhů a podobných prodejních akcí.
„Veřejné seznamy lidí, kteří mají schválený prodej a především výrobu živočišných produktů jsou dostupné na stránkách Státní veterinární správy. Pořadatelé si tam mohou ověřit, koho si na akce zvou,“ dodal mluvčí.