Kuchařka Kadek Puspita Dewi z Bali při práci.

Kuchařka Kadek Puspita Dewi z Bali při práci. | foto: Ladislav Němec, MAFRA

Kuchařka z Bali v Česku poprvé jedla zrající sýr. Už ho nevezmu do pusy, říká

  • 4
Hlavně u plotny se v Česku zahřívá kuchařka Kadek Puspita Dewi z ostrova Bali. V její domovině je totiž v těchto dnech asi 25 stupňů Celsia. Milovníci exotického jídla nyní mohou její indonéské speciality ochutnat v Relax Bali Café v Hluboké nad Vltavou. A co se vlastně jí na Bali? Třeba jehněčí maso, tuňák, ryba mahi-mahi nebo i barakuda.

Kuchařka jménem Kadek Puspita Dewi, která pochází přímo z indonéského ostrova Bali, bude tamní jídla připravovat v Relax Bali Café v Hluboké nad Vltavou celé dva měsíce. A tvrdí, že to nejlepší maso je na pařátech.

Osmadvacetiletá Kadek je v České republice poprvé. Pas i vízum jí zařídili její známí, kteří pocházejí z jižních Čech a na Bali se s ní seznámili. Největší zážitky má u nás zatím z jídla a ze sněhu.

"Sníh jsem tady viděla úplně poprvé. Také jsem jedla poprvé knedlíky a svíčkovou, to já vůbec nevařím, ale chutná mi to," říká Kadek. Na Bali je v těchto dnech kolem 25 stupňů Celsia, a tak se v Čechách exotická Kadek 'zahřívá' hlavně u plotny.

Indonéské jídlo nasi goreng a mie goreng.

Indonéská kuchyně je podle Kadek daleko více kořeněná a pikantnější než ta naše a jídlo se podává v menších porcích. "Vy tady jíte brambory, knedlíky, chleba, u nás podáváme hlavně kvalitní rýži," dodává Kadek

Aby mohla vařit pravou indonéskou kuchyni, musela si dovézt z Bali i suroviny. A to hlavně různé druhy chilli papriček a koření.

Čím je pro nás například vepřový řízek, tím je pro Indonésana jehněčí nebo kuřecí saté. Tuhle specialitku Kadek také připraví a můžete ji ochutnat. "Jedná se o kousky masa, které jsou napíchané na bambusové špejli. To se prudce osmahne a pak se to poleje burákovou nebo kokosovou omáčkou. Jako příloha se podává váleček rýže obalený v banánovém listu."

Kadek u nás poprvé ochutnala zrající sýry. "Tak ty mi vůbec nezachutnaly a už to nikdy nedám do pusy," říká s úsměvem.

Ze skopového masa se v Indonésii vaří gulai, což je obdoba našeho klasického guláše. Rozdíl je v tom, že oni do něho dávají záměrně gumové kousky chrupavek, protože jim to takhle nejvíce chutná. "Naučila jsem se vařit i český guláš z vepřového masa, hovězí nejím," dodává Kadek.

Kuchařka Kadek Puspita Dewi z Bali.

Z ryb se na Bali připravuje nejvíce tuňák, mahi - mahi a barakuda. Nechybí ani krevety nebo kalamáry. Kadek u nás ochutnala jihočeského kapra. "Smažený kapr byl dobrý, ale bylo poznat, že je z rybníka. Je to úplně něco jiného než ryba z otevřeného moře," říká Kadek.

Nás by asi nikdy nenapadlo udělat salát v kombinaci ovoce, zeleniny, chilli, octa, soli a cukru. V Indonésii je pochoutkou salát rujak. Skládá se z jablek, ananasu, papáji, hrušky, angreštu, zeleného melounu, karamboly, cukety, okurky a vodní ředkve. Vše dochuceno hlavně chilli.

Alkohol domorodci z Bali moc nepijí. Preferují šťávy z jakéhokoliv ovoce a čistou vodu. Exotická Kadek bude na Hluboké vařit do konce února. V březnu odlétá zpět na Bali. Jestli se do Čech zase někdy podívá, neví. Co jí ale prý bude opravdu chybět, jsou české domácí knedlíky.