Autor úspěšné kuchařky Škoda nevařit Martin Škoda. | foto: Ladislav Němec, MAFRA

Vařil metodou pokus omyl. A pak napsal úspěšnou kuchařku

  • 2
Ze sedmnáctiletého Martina Škody je kuchařská celebrita. Poté, co vydal svou první knihu receptů Škoda nevařit, podle svých slov nemá ani čas zajít se nechat ostříhat. K vaření ho inspiroval známý anglický kuchař Jamie Oliver.

Martin Škoda možná mohl být známým hokejistou, kdyby ho na počátku jeho kariéry nezastavilo zranění. Jako malého kluka ho ale také fascinovalo vaření. Tady se mu tah na bránu podařil.

Letos na jaře vydal kuchařku Škoda nevařit a snad každý český gastronomický časopis s ním už přinesl rozhovor. 

Martin Škoda

17letý autor knihy Škoda nevařit Martin Škoda.

Sedmnáctiletý kuchař studuje na Biskupském gymnáziu v Českých Budějovicích. Letos na jaře vydal kuchařku Škoda nevařit, kterou doplnil vlastními fotografiemi jídel. Více najdete na www.martinskoda.com. Jeho koníčkem je hudba nejrůznějších žánrů, architektura, umění, cestování a španělština.

"Můj první skutečný kuchařský výtvor byl pudinkový dort s lentilkami, které jsem vyskládal do podoby smajlíka. Ještě dřív jsem pekl i bábovičky na pískovišti a u moře pomocí klacíků napodoboval grilování masových placiček, ale to se asi nepočítá," popisuje Martin své kuchařské začátky.

K receptu i historka a také vhodná hudba

I díky specifickému účesu připomíná svůj kuchařský idol - anglickou televizní hvězdu Jamie Olivera.

"Vařil s takovým nadšením, že to vybízelo zkusit si tanec kolem sporáku také. A tak jsem v kuchyni začal experimentovat. Zjistil jsem, že mému okolí to chutná," popisuje mladý kuchař.

Pak už jen někdo navrhl, že by recepty mohl vydat knižně. Nejprve ze svých stránek stáhnul recepty s fotkami a vytvořil kuchařku, k níž přidal i zážitky z cest. Pak připsal ke každému receptu konkrétní hudební skladbu, která se podle něj k jídlu hodí.

Jídla si sám fotil na dvorku

Mladá kuchařská celebrita nemá žádné odborné vzdělání a v oblasti vaření je samoukem, který ochutnává a zkouší tak dlouho, dokud není výsledek podle jeho gusta. Jen svému koníčku neváhal dát něco navíc. Třeba tím, že se zapsal do kurzu vaření v Pražském kulinářském institutu Romana Vaňka.

Sám odborník pak k jeho tištěné kuchařce přidal hodnocení, že Martin Škoda se pro gastronomii narodil a jeho kniha Škoda nevařit je příkladem opravdu velkého srdce na talíři.

Každé z jídel v kuchařce přitom uvařil, vyběhl s ním na dvůr, kde ho naaranžoval, a následně vyfotil. "Žádný foodstylista u toho fakt nebyl. Obě babičky i rodina si z toho až dělaly legraci, jak jsem zkoušel, jestli bude lepší záběr u nájezdu do garáže, v zahradě, nebo na chodníku."

Jednou by chtěl mít Škoda také svou televizní show a nezastírá, že už nějaké nabídky dokonce dostal. Líbí se mu Zdeněk Pohlreich v Šéfovi na grilu, protože jsou tam zajímavá jídla. Zatím však ještě s tímto druhem kariéry váhá. Ještě se ani nerozhodl, zda se bude věnovat gastronomii profesionálně.