Martin Škoda pokřtil svou druhou kuchařku před pár dny v pražské restauraci La...

Martin Škoda pokřtil svou druhou kuchařku před pár dny v pražské restauraci La Loca. | foto: Marek Podhora, MAFRA

Český Jamie Oliver vydal druhou kuchařku. Vaří dělníkům i babičkám

  • 0
Jeho první publikace se stala před pěti lety bestsellerem, na prestižní soutěži v Paříži ji dokonce ocenili třetím místem v kategorii Kuchařská prvotina. Nyní 22letý Martin Škoda vydává druhou, nazval ji Škoda nevařit 2 - Kuchařka plná akce.

Vařil pro dělníky v depu dopravního podniku, na den se stal vegetariánem, kamarádkám zase připravil vývar s morkovými knedlíčky a svým babičkám jejich oblíbenou klasiku. Všechny zážitky napěchoval mladý kuchař Martin Škoda do nové knihy Škoda nevařit 2 – Kuchařka plná akce.

„Někdo zvládne za rok tři kuchařky, ale tak jako kvalitní kapela vydává album jednou za několik let, i já jsem si řekl, že půjdu cestou, méně je někdy více,“ říká 22letý rodák ze Soběslavi, který si vysloužil přezdívku český Jamie Oliver.

V novince je dvacet kapitol. V každé jsou čtyři recepty. Fungují samy o sobě, ale také dohromady jako kompletní menu.

„U první knihy jsem ke každému receptu doporučoval hudbu, kterou mám rád. Nyní jsem nechtěl opakovat stejný vtip. Protože je pro mě jídlo součástí celého života a kultury, tak každá kapitola je velkou akcí nebo party, na které hraje jídlo hlavní roli,“ líčí Škoda.

Kniha tak není jen plná receptů, ale i různých příhod, vzpomínek z dětství, akčních fotografií. Ke každému receptu přidává kuchař i speciální radu pod zarážkou Škoda nevědět. Kupříkladu: „Nejlepší je nechat uvařenou polévku odpočinout do rána, stejně jako guláš pak bude chutnat mnohem lépe.“

Kromě české klasiky čtenáři v knize najdou grilované dobroty, jihočeské speciality i pestrý pohled do světové kuchyně. Nechybí samozřejmě Škodovo oblíbené Španělsko, vyrazil také do Maďarska, aby přímo v Budapešti uvařil místním tamní klasiku.

Z obsahu si Martin Škoda moc cení šestnácté kapitoly, ve které pro něj uznávaný kuchař Marcel Ihnačák uvařil gulášovku, mangoldový salát s uzenou rybou, kuřecí supreme špikované sušenou šunkou s černou rýží a česnekovou omáčkou.

I když tentokrát nepřiřadil k receptům písně, hudba u něj hraje stále velkou roli.

„Speciálně ke kuchařce vznikl nový hudební singl a videoklip, který svět vaření a hudby propojuje. Vzal si ho na starost muzikant Jiří Burian,“ říká Škoda, kterého vaření fascinovalo odmalička. V mládí to sice vypadalo, že bude spíše úspěšným hokejistou, jeho kariéru však zastavilo zranění a nasměrovalo ho úplně jiným směrem.

V nadcházejících měsících chce hlavně propagovat knihu a vařit na nejrůznějších akcích. „V létě chci jet roadshow po festivalech a nabízet jiný pohled na street food. Chci to ukázat jako jiný zážitek z gastronomie,“ naznačuje Škoda, který po maturitě na Biskupském gymnáziu v Budějovicích nastoupil na Karlovu univerzitu, kde studuje marketingovou komunikaci.

Přiznává, že je stále těžší se v gastronomii prosadit. „Konkurence je obrovská. Ale já rád říkám, že nejsem kuchař, ale spíš profesor na gastronomii, který své myšlenky rád předává dál,“ dodává Martin Škoda.