Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Místo důchodu začal vařit pivo a má úspěch. Bral Zlatou pivní pečeť

  14:14aktualizováno  14:14
Na začátku loňského léta uvařili v Pivovaru Jílovice na Budějovicku první várku ležáku. A po půl roce se jeho majitel a sládek Jan Wünsch raduje z velkého úspěchu. Vyhrál hlavní cenu na Mezinárodním pivním festivalu. Uspěl v konkurenci 225 pivovarů.

Ještě nedávno na statku v Jílovicích v podhůří Novohradských hor skoro nic nenasvědčovalo tomu, že tam bude úspěšný pivovar. Jan Wünsch ho v obci se svou rodinou udělal. Takřka od základů změnil svůj život, opustil Prahu a místo očekávaného odpočinku v důchodu se pustil do vaření piva.

„Z hlavního města, kde jsem byl většinu života, jsme chtěli odejít už dlouho, ale nedařilo se nám najít to správné místo. Až jsme navštívili statek v Jílovicích. A byla to láska na první pohled. Věděli jsme to všichni. Dcera tady má zázemí pro koně, kterým se věnuje. A byl to právě její nápad, když jako první řekla, že bych tady měl postavit pivovar,“ vypráví 63letý Jan Wünsch.

Fotogalerie

Peníze na nákladný projekt získal i díky prodeji rodinného domu a pozemků v Praze. Místo v Jílovicích si vyhlédli na jaře roku 2014, 10. ledna 2015 začala stavba samotného pivovaru a už na začátku června ochutnávali první várku dvanácti stupňového ležáku.

„Všechno to bylo hrozně rychlé a opravdu hodně náročné. 18. července jsme měli slavnostní otevření. Pět minut před zahájením tady nikdo nebyl, takže už jsme byli nervózní. Najednou se to strhlo a po silnici přicházely dva špalíry, každý asi po třiceti lidech. Nakonec dorazilo asi 450 lidí,“ vzpomíná Wünsch.

Při výběru jména pivovaru padla okamžitě volba na Jílovice. „O ničem jiném jsem ani neuvažoval a určitě to bylo správné rozhodnutí. Překvapilo nás, jak nás tady místní přátelsky přijali, toho si ceníme nejvíce. Snad to teď můžeme vracet i tím, že se bude o Jílovicích mluvit častěji v souvislosti s naším pivem,“ věří sládek.

Po Praze se mu nestýská a pochvaluje si klid. Práce mu však vůbec neubyla, spíš naopak. „Na nějakou týdenní dovolenou si teď můžeme nechat zajít chuť,“ doplňuje.

Pivovar mají na statku v prostorách, které původně sloužily jako stáj. V jedné části je varna, kde voní slad, z té druhé je ležácký sklep, kde je šest velkých tanků a jeden menší.

„Už v březnu nám tady ale přibudou další. Roční výstav by tak mohl být 850 hektolitrů, možná bychom se dostali až na tisíc, ale nechci, aby se to projevilo na kvalitě,“ říká Wünsch. K výrobě piva používá vodu z novohradského podhůří, český slad a chmelový granulát z českého chmele.

Už dědeček byl sládkem

Je zastáncem tradičního piva českého typu s dobrým řízem a optimální hořkostí. Používá tak klasické technologické postupy ve varně, pak pivo připravuje studeným hlavním kvašením v otevřených kádích a dlouhým zráním v ležáckých tancích.

Nabízí světlou výčepní desítku, světlou jedenáctku, právě ta uspěla na mezinárodním festivalu v Budějovicích, dále pak světlou dvanáctku a polotmavý speciál. Všechny jsou nefiltrované. „V soutěži jsem nejvíce sázel na dvanáctku,“ přiznává.

Kromě prodeje v okénku přímo na statku v Jílovicích už čepují jejich pivo v Trhových Svinech nebo v Borovanském mlýně a příležitostně ho mají i v Klubu malých pivovarů v Budějovicích. Největší zájem mají podle Wünsche hospodští o jedenácti stupňové, protože ho štamgasti vypijí více než silnějšího piva.

Sám majitel si dá každý den několik skleniček. K pivu měl blízko odmalička. Jeho dědeček byl sládkem v několika pivovarech. Jan Wünsch se narodil v Benešově u Prahy.

„Dá se říct, že skoro v pivovaru. Tehdy tam dědeček dělal sládka. Do 14 let jsem tam jezdil na prázdniny. Už tam jsem trochu nasákl atmosférou,“ vzpomíná.

V osmé třídě se rozhodl, že půjde na střední školu a stane se sládkem, a u piva už prakticky zůstal. Začínal v pražském pivovaru Braník, pak působil třeba na ředitelství pivovarů a sladoven či ve výzkumném ústavu pivovarů a sladoven.

Před otevřeném vlastního pivovaru objel celou řadu dalších, aby zjistil, co a jak dělají. Z každého se snažil vzít to nejlepší a podle toho sestavil vlastní projekt ve spolupráci s odborným dodavatelem technologií.

I přesto, že v Česku v posledních 10 letech klesl počet vypitých piv na jednoho člověka, domnívá se, že boom minipivovarů bude pokračovat, protože je o ně velký zájem. Mladší generace navíc stále více objevuje různé speciály.

„Já bych rád zůstal u současné nabídky piv. Speciály mi příliš nechutnají. My jsme teď šťastní. Našli jsme, co jsme hledali,“ dodává a už nyní je připraven na účast v další soutěži. Tentokrát to bude březnová Jarní cena sládků ve Zvíkovském Podhradí, pak se objeví i na slavnostech piva v Borovanech. „A dál se uvidí.“

Autor:




Hlavní zprávy

Další z rubriky

Oprava a sanace opěrné zdi a silnice bude podle Správy a údržby silnic...
Opravu silnice v Křemži plánují tři roky. Teď se její část sesunula

Část silnice a opěrné zdi se zřítily v Křemži na Českokrumlovsku. Pro dopravu byla cesta zavřená od půlky května. Složitá oprava zničeného úseku za desítky...  celý článek

Silnice, na nichž se plánuje zavedení mýta
Jihočeský kraj chce rozšířit mýto i na další silnici I. třídy

I na jihočeských silnicích první třídy budou muset platit řidiči nákladních aut mýto. Kraj nejdříve návrh ministerstva dopravy odmítal, ale nyní na něj...  celý článek

Čepel nože, kterou útočník bodl poškozenému do břicha (březen 2017).
Soud řeší loupež s nožem, napadený říká o útočníkovi, že je dobrý člověk

Vězení na dva až deset let je hrozí čtyřicetiletému prodavači kebabu za napadení svého kolegy ve stánku s občerstvením. Událost se stala letos v dubnu v...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.