Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Na masopustních sladkostech si můžete pochutnat po celý rok

  8:33aktualizováno  8:33
V dalším díle kuchařského putování odborníka na gastronomii Petra Stupky si tentokrát připomeneme nejen jihočeské masopustní tradice a zvyky. Víte, co to byly například kraple nebo zmrzlíci? Možná už brzy zavoní tyto dobroty právě na vašem stole.

Koblihy | foto: Petr Stupka

K veselí a reji masopustních masek odedávna patřilo jídlo. Samozřejmě to bylo vepřové maso, neboť doba od Tří králů do Popeleční středy se po dlouhé roky nazývala masopustem a patřily k ní i zabijačky a tudíž vepřové hody.

"Čtvrtek před závěrečným masopustním veselím byl zván 'tučným' a naši předkové věřili tomu, že ten, kdo v tento den sní vepřové maso, bude chráněn proti úrazům a po celý rok bude plný síly a energie," vysvětluje Stupka.

K masopustu ale patří i smažené sladkosti povětšinou obalované v cukru. "Udělal jsem průzkum v Jihočeském kraji a okolí s cílem zjistit, zda se náš region v tomto něčím odlišuje od jiných míst. Zjistil jsem, že koblihy, boží milosti a k tomu zabijačková výslužka, slanina, klobásky a kořalka, jsou zásadní atributy fašanku téměř všude," říká Stupka.

Někde se dříve tradičně vařila také hustá polévka se zelím, klobásou doplněná kroupami či bramborami. K masopustu patří i uzené maso někde podávané s kočičákem, tedy s bramborovou kaší smíchanou s kysaným zelím a smaženou cibulkou. Drobné pohoštění dříve v podobě švarkových pagáčků a zelňáků dnes nahrazují obložené chlebíčky.

Co se týká sladkého pečiva lze říci, že v Čechách se smažily častěji koblihy a na Moravě pak boží milosti zvané též 'kraple' či 'kraplíky'. Někde se pekly také trdelníky. "Mnohde se ještě dodnes smaží místo koblih masopustní šišky s rozinkami a mandlemi a jinde zase chystají 'zmrzlíky' tedy smažené pečivo z nudlového těsta obalované v cukru a skořici," podotýká Stupka.

Malý masopustní receptář

GERŠTL Z KRUP
Starodávná krémová polévka připravovaná na posilněnou na cestu k tancovačkám a bálům. Propláchnuté případně spařené kroupy zvolna vařte v osolené vodě s máslem a sádlem. Díky tuku budou uvařené krupky velmi jemné. Pak do nich přidejte smetanu, mletý kmín a majoránku. Případně můžete polévku rozmixovat. Pro zesílení polévky zašlehejte nakonec žloutky nebo celá vejce. Krátce povařte a podávejte. 

ŠEVCOVSKÉ MASO
Je to pokrm, který je křížencem mezi vepřovou a gulášem. Takzvaný „Schusterfleisch“ chystali jihoněmečtí kuchtíci totiž vždy o karnevalu, tedy masopustu. Příprava je poměrně jednoduchá, neboť jsou to v podstatě pečené kousky vepřového masa, jednoduše výpečky smíchané s kousky uzeného masa podušeného na opečené cibuli a paprice. Základní chuť dá všemu sůl, kmín, česnek a majoránka. Také můžete udělat variantu s bramborami, kdy do téměř pečeného masa namícháte nezahuštěný bramborový guláš a necháte vše v troubě velmi zvolna dopéci. Speciálně doporučuji zkusit variaci segedínskou s kysaným zelím..

KLASICKÉ KOBLIHY
500 gramů mouky (hladké případně polohrubé), 4 žloutky, 50 g másla, 50 g cukru krupice, droždí asi 30 g, čtvrt litru mléka, trochu soli, nastrouhanou kůru z poloviny citronu, dvě lžíce rumu, marmeláda na plnění, olej nebo sádlo na smažení.  Nejprve necháme z droždí, mléka, trochy mouky a soli vzejít kvásek. Do něj pak přidáme rozpuštěné máslo, žloutky, rum a postupně přimícháváte také prosátou mouku. 

MODERNÍ KOBLÍŽKY
500 g hladké mouky, tři žloutky, jednu celou 'majolku' myšlena je jedna běžná vanička majonézy (100g), 20 gramů droždí – polovina kostičky, jedna vrchovatá lžíce cukru, sůl, rum, citronová kůra a dvě a půl či tři deci mléka.

Boží milosti

Boží milosti

BOŽÍ MILOSTI
170 g hladké mouky, 35 g cukru, 35 g másla, 4 žloutky, špetka soli, lžíce kysané smetany a lžíce rumu. Těsto je nutné řádně prohníst a půl hodiny nechat odležet. Pak rozválet, přeložit, složit a opět nechat odležet a teprve potom rozvalovat a krájet. Pak už jen rozpálit tuk a krátce smažit z obou stran. A ještě teplé milosti obalujte v moučkovém cukru se skořicí.

MASOPUSTNÍ KRAPLE
350 g hrubé mouky, 50 g másla, 70 g cukru, 3 žloutky, 3 lžíce bílého vína, 6 lžic mléka, sůl a citronová kůra. Zpracujte těsto jako na nudle, nechte ho odpočinout v chladnu a pak rozválejte na tenký plát, krájejte delší široké nudle a ty smažte v rozpáleném omastku. Hned po usmažení posypte cukrem s vanilkou.

MASOPUSTNÍ KOTOUČE
500 g hladké mouky, 4 žloutky, 2 lžíce cukru, 2 lžíce másla, 6 lžic bílého vína, vanilinový cukr, špetka soli a citronová kůra. Hutné těsto nechte čtvrt hodiny odpočinout, pak ho rozválejte na silnější plát a vykrajujte z něho kolečka. Každé po okrajích nařežte a smažte v rozpáleném tuku. Usmažené obalujte v cukru a skořici.

TVAROHOVÉ ŠIŠKY PRO MAŠKARY
450 g polohrubé mouky, 200 g měkkého tvarohu, 2 lžíce cukru, 3 vejce, prášek do pečiva, 100 ml mléka, citronová kůra, špetka soli a vanilinový cukr. Ze surovin vypracujte těsto a z něho tvořte stejnoměrné válečky, šišky silné jako prst. Smažte je v horkém omastku a hotové hned obalte v cukru.

 

Autoři:




Hlavní zprávy

Další z rubriky

(Ilustrační snímek)
E-receptů odbavují lékárny málo. Od 1. ledna budou povinné

Do velké českobudějovické nemocniční lékárny přinesou pacienti za měsíc 16 tisíc receptů. Elektronických je mezi nimi zatím jako šafránu. Od 1. ledna je budou...  celý článek

Radek Domín pracoval deset let v české pobočce společnosti Skype.
Na vysokou nešel. Nastoupil jako jeden z prvních do české pobočky Skypu

Rodák z Českých Budějovic Radek Domín začal pracovat už při studiu na střední škole. Tu vysokou pak rovnou vynechal. Prosadil se totiž v americké společnosti...  celý článek

(Ilustrační snímek)
PŘEHLED: Kandidátky do voleb 2017 pro Jihočeský kraj

Podívejte se na kandidáty pro volby do Poslanecké sněmovny, které se uskuteční 20. a 21. října 2017. Postupně budeme přinášet aktualizované volební kandidátky...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.