Kojákovické štrúdlování.

Kojákovické štrúdlování. | foto: Slavomír Kubeš, MAFRA

OBRAZEM: Na štrúdlování jste mohli ochutnat i syrečkový závin

  • 1
Kojákovické štrúdlování nabídlo o víkendu přehlídku pětadvaceti druhů závinů. Kromě klasického jablečného mohli návštěvníci ochutnat třeba štrúdl houbový, syrečkový, švestkový, tvarohový nebo třeba italský.

Malá vesnička Kojákovice nedaleko Třeboně letos hostila už sedmý ročník štrúdlování, která si získává stále větší popularitu.

"Když jsme v bývalé škole před lety otevírali Venkovské muzeum a informační centrum, chtěli jsme, aby tady našla domov i nějaká typická akce. A pečení štrúdlů mi takové přijde," prozradila Olga Černá, která jako členka společnosti Rožmberk stála u zrodu nápadu.

Každý návštěvník měl možnost ochutnat nejrůznější druhy štrúdlů, které přinesly nejen místní kuchařky, ale přivezly je třeba až ze Srubce, Borovan či Nových Hradů.

Syrečkový závin Zdeny Králkové ze Srubce zmizel mezi prvními. "Ráda zkouším něco nového. Takže když na vyválené listové těsto položím plátky šunky, rozkrájím pět syrečků, posypu je pažitkou, znovu přidám šunku a pak zabalím a upeču, každý se těší na zajímavou chuť," vysvětlila hospodyňka s tím, že typická vůně syrečků ustoupí pečením do pozadí.

Za každý jednotlivý kousek vybíraly organizátorky od návštěvníků, mezi nimiž převládaly ženy, desetikorunu. "Vybrali jsme 4 570 korun, z toho polovina šla na náklady spojené s pečením pro naše dobrovolnice a zbytek dáváme na další provoz muzea," vysvětlila Černá s tím, že na příští rok plánují i setkání rodáků.