Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Písecké kuchařky zvítězily v soutěži o nejlepší školní oběd v zemi

  9:24aktualizováno  9:24
Kuchařky z Domova mládeže a Školní jídelny v Písku zvítězily v celostátní soutěži O nejlepší školní oběd. Porotu si získaly pohankovou polévkou s játrovými knedlíčky, kuřecím plátkem v mandlové krustě a dezertem ze šlehaného tvarohu s jahodami.

Jídelna a kuchyně domova mládeže v Písku získala první místo v soutěži O nejlepší školní oběd. Každý den uvaří více než sedm stovek obědů a na celodenní stravování připraví další tři stovky snídaní a večeří | foto: Slavomír Kubeš, MAFRA

"V pohankové polévce se zeleninou byly klasické knedlíčky, které děti milují, takže je takhle trochu obelstíme. Při vymýšlení nových receptů před soutěží jsme zkusili udělat kuřecí maso v mandlové krustě a nabídnout ho se smetanovou omáčkou, kterou zahušťujeme pouze zeleninou. A otavské špalíčky jsou bramborové knedlíky s petrželkou," popsala vítězné menu vedoucí jídelny Drahomíra Dušková.

Fotogalerie

Menu, které jídelna do soutěže přihlásí, nemůže být žádná novinka, s níž by chtěli kuchaři a kuchařky pouze oslnit porotce. Musí to být jídlo, které servíruje svým strávníkům.

Vítězná školní jídelna, která je součástí krajského domova mládeže, vaří obědy pro 730 studentů a učňů z řady píseckých středních škol, 320 přespolních se v její prostorné jídelně stravuje celý den.

Největší nápor zažívá devítičlenná kuchařská směna při výdeji obědů od čtvrt na dvanáct do dvou hodin. Své strávníky hýčká nabídkou tří hlavních jídel, uspokojí i vegetariány.

"Vaříme tradiční i moderní jídla. Děti si nejvíc objednávají svíčkovou, řízky, hranolky, ale také pizzu, čínu nebo torteliny. To je záruka vyprázdněných talířů a občas i poděkování za dobrý oběd. Naopak moc nestojí o luštěniny," srovnává směnová kuchařka Marie Stárková.

Soutěž školních kuchyní

Do druhého ročníku soutěže pořádané Společností pro výživu a Všeobecnou zdravotní pojišťovnou se přihlásilo 69 školních jídelen, v pražském finále se utkalo deset týmů. Písecké kuchařky se probojovaly do finále už vloni. S krémovou fazolovou polévkou, rybími biftečky s fazolovými lusky a šťouchanými brambory a věnečky s tvarohem skončily tehdy na 5. místě.

Zrovna středeční menu patřilo v této školní jídelně k těm, po němž na talířích nezůstávaly téměř žádné zbytky. Vepřový nebo zeleninový špíz s hranolky a bohatou zeleninovou oblohou a pro vyznavače zdravého jídelníčku zapečená ryba s lečem patří mezi nejžádanější obědy. Kokosový dezert si dal skoro každý, ale zeleninovou polévku spíš jen výjimky.

"Polévku jsem nejedl nikdy, i doma si dám nedělní oběd bez ní. Ale špíz s hranolky mi tu chutná nejvíc," svěřil se student Jan Hořejš.

Jeho kamarád Josef Prošek patří ke strávníkům, kteří si ve školní jídelně rádi dají i polévku, občas by ale uvítal větší porce. "Hlavně masa jsou malé kousky," upřesnil.

Čtrnáctiletá gymnazistka Barbora Balounová by mohla být maskotem kuchařek - pochvaluje si úplně všechno včetně nových jídel, která tady vymýšlejí. "Jsem tu velmi spokojená a mámě jsem řekla, že by mohla udělat to kuřecí v mandlové krustě. Je vynikající," libuje si.





Hlavní zprávy

Další z rubriky

Každý pohyb stroje je možné kontrolovat z kabiny. Signalizátor informuje, když...
V kabině nového kombajnu je lépe než ve staré fabii, vyzkoušel reportér

Většina obilí na jihu Čech je v polovině srpna už pod střechou. Ještě pár dní se ale sklízet bude. Reportér MF DNES si tak na jednom z posledních nesklizených...  celý článek

Oprava a sanace opěrné zdi a silnice bude podle Správy a údržby silnic...
Opravu silnice v Křemži plánují tři roky. Teď se její část sesunula

Část silnice a opěrné zdi se zřítily v Křemži na Českokrumlovsku. Pro dopravu byla cesta zavřená od půlky května. Složitá oprava zničeného úseku za desítky...  celý článek

Ambasador projektu Nezastavitelní Jiří Ježek projel Birell bránou na Ještědu.
Nezastavitelní míří k Lipenské přehradě. Pomozte pohybem handicapovaným

Nepřízeň osudu, ale zároveň obrovská vůle a touha pokračovat v aktivním životě, sportovat, být i nadále přínosem svému okolí. To spojuje lidi zapojené do...  celý článek

Soutěž: vyhrajte první český elektrokočárek
Soutěž: vyhrajte první český elektrokočárek

Pohon, světla, automatické houpání a ohřívač stravy vám usnadní každý výlet.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.