Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Prachatická ODS hrozí odchodem z koalice, chce programové prohlášení

15:37aktualizováno  15:37
Koalice na radnici v Prachaticích je na pokraji krachu. Ani rok po volbách nemá programové prohlášení, tedy soupis slibů a priorit, co ve městě změní. Pokud ho do konce listopadu nesepíše, ODS hrozí, že koalici opustí. Radní tak nyní dostali nůž na krk a dělají vše pro to, aby se na bodech shodli.

Koalice na radnici v Prachaticích je na pokraji rozpadu. | foto: MF DNES

Koalici v Prachaticích tvoří pět stran: ODS, Pro Prachatice, TOP 09, KDU-ČSL a Volba pro město. Rok od voleb však koalice nemá programové prohlášení, což ale není nic neobvyklého. Zejména v menších městech je běžné, že koalice funguje podle předvolebních prohlášení jednotlivých stran a ty se snaží prosadit priority, které do svých programů zařadily. ODS ale přesto dokument požaduje.

Na zastupitelstvu v prachatickém Národním domě byl zvolen novým starostou

Starosta Prachatic Martin Malý z ODS.

"Není dojednána a podepsána klíčová součást koaliční smlouvy - tedy programové prohlášení. To vede k nejednotnosti koalice při projednávání důležitých bodů v radě i zastupitelstvu. ODS stojí o funkční koalici, která bude fungovat podle jasných pravidel a principů," popsal předseda prachatické ODS  Jiří Vejvoda.

Občanští demokraté rovnou řekli, že koalice má čas do konce listopadu. "Lhůta nám běží, budeme se snažit dělat vše pro to, aby programové prohlášení bylo. Je to ale o kompromisu všech zúčastněných stran, nicméně pracujeme na tom," sdělil starosta Martin Malý z ODS.

Občanská demokratická strana už po programovém prohlášení volala před půl rokem. Podle koaliční smlouvy mělo vzniknout do konce letošního ledna. Proč nevzniklo, je záhadou a pravicové strany nechtějí uvádět, na čem se nedokážou dohodnout, a na čem naopak ano.

V prachatické ODS to vře už od jara

"Záleží nám na udržení současné koalice, a proto se budeme snažit prohlášení vytvořit," řekla zastupitelka klíčové strany v koalici Pro Prachatice Andrea Tajanovská. Podle dobře informovaných zdrojů z ODS se nehraje nyní jen o to, zda zůstane ODS v koalici, či nikoliv, ale o její podobu do budoucna.

V ODS to vře už od jara. Půlroční ultimátum dali starostovi spolustraníci z ODS už v květnu, kdy se očekávalo, že sněm navrhne, aby ODS z koalice odešla (více čtěte zde). Podle informací MF DNES byly ve straně neshody už tehdy a vznikly dvě názorové frakce

Už na jaře se nemohla koalice na některých záležitostech shodnout. Rozdílné názory byly například na prodej městských bytů, na to, zda má vodovod provozovat městská firma, nebo odborná společnost vybraná z výběrového řízení a podobně.

Podobná situace, jako je nyní v prachatické ODS, byla před volbami i v dalších jihočeských městech: Českých Budějovicích, Strakonicích či Písku. Tady všude se část členů rozhodla stranu opustit a kandidovat za jiné subjekty. Občanští demokraté pak výrazně ztratili voliče.

Autor:

Hlavní zprávy

Další z rubriky

Silnice, na nichž se plánuje zavedení mýta
Jihočeský kraj chce rozšířit mýto i na další silnici I. třídy

I na jihočeských silnicích první třídy budou muset platit řidiči nákladních aut mýto. Kraj nejdříve návrh ministerstva dopravy odmítal, ale nyní na něj...  celý článek

Volby
Jihočeši budou v říjnových volbách vybírat z rekordních 25 stran a hnutí

Voliči i politici mají před sebou horký podzim. O křesla v Poslanecké sněmovně se hodlá v kraji utkat 25 politických stran a hnutí. V předchozích sněmovních...  celý článek

Průmyslová zóna v Písku.
Písek prodá další část své průmyslové zóny za 30 milionů korun

Město Písek prodá společnosti s.n.o.p. pozemky o celkové výměře přes deset hektarů. Firma tak může dál plánovat rozšíření výroby v tamní průmyslové zóně....  celý článek

Najdete na iDNES.cz

mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.