Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Při posvícení bude na náměstí vařit i známý kulinář Petr Supka

  11:31aktualizováno  11:31
Ode čtvrtka do soboty provoní hlavní českobudějovické náměstí tradiční Švestkové trhy a nově také Budějcké posvícení. Návštěvníci si pochutnají na cmundě, guláši, klobáskách, koláčích, buchtách i dalších jihočeských pochoutkách.

Švestkové trhy v Českých Budějovicích. | foto: Ladislav Němec, MAFRA

Kromě všech dobrot a stánků s rozličným zbožím je přichystána také živá hudba, grilování, soutěž mezi profesionálními kuchařskými týmy.

Tři dny
na náměstí

Švestkové trhy jsou denně od 9 do 18 hodin. Nabízejí tradiční sortiment doplněný ovocem a zeleninou. Budějcké posvícení pokračuje denně od 11 do 21 hodin. Prezentuje se na něm 11 gastronomických společností. Nabízí živou hudbu, každý večer pečené prasátko a tatarák a také soutěž o nejlepší Budějovické žebro na Roudenském zelí.

Švestkové trhy jsou vedle adventních a velikonočních pravidelnou akcí na hlavním budějovickém náměstí. Letos čekají na návštěvníky denně od 9 do 18 hodin. Nabízejí výrobky lidových řemesel, sortiment pěstitelů ovoce a zeleniny a další zboží. Všechny prodejní stánky budou dřevěné.

Letošní novinkou je Budějcké posvícení. To bude každý den od 11 do 21 hodin. Na náměstí vyroste velký stan, ve kterém budou zúčastněné gastronomické týmy jihočeských podniků připravovat jídla ze své kuchyně k ochutnání za příznivé ceny. Speciálně se pak utkají o nejlepší Budějovické žebro na Roudenském zelí.

Soutěž vyvrcholí v pátek po 19. hodině. Oceněný kuchař a restaurace získají vavřín vítězství a bečku zelí k tomu.

V rámci posvícení bude vždy od 14 hodin hrát živá hudba. O tu se postarají kapely Dudlajda, Lidofolk, Budvar Quintet, Heligonky a Kameňáci. Vedle dalších dobrot jako placky, polévky, bramboráky či uzené klobásy organizátoři na každý den slibují také grilované prasátko a noblesní tatarák.

Posvícením bude provázet gastronomický odborník a zároveň jeden z hlavních organizátorů Petr Stupka z Českých Budějovic. Diváky nechá rovněž nahlédnout do svého kulinářského umění.

Podle něj je na jihu Čech spousta kvalitních surovin, ale pokud jde o kuchyni, jsou třeba České Budějovice známé pouze pivem. Což je prý škoda, a proto by byli organizátoři rádi, kdyby se třeba právě Budějovické žebro na Roudenském zelí stalo místní specialitou.

Autor:




Hlavní zprávy

Další z rubriky

(Ilustrační snímek)
PŘEHLED: Kandidátky do voleb 2017 pro Jihočeský kraj

Podívejte se na kandidáty pro volby do Poslanecké sněmovny, které se uskuteční 20. a 21. října 2017. Postupně budeme přinášet aktualizované volební kandidátky...  celý článek

Hotel (ilustrační foto)
V hotelu páčili dveře od pokoje příborem, pak zničili koberec i stěny

Vskutku svérázným způsobem se do svého hotelového pokoje v pondělí v noci dostala dvojice hostů. Poté, co muž a žena v hotelu v Dačicích na Jindřichohradecku...  celý článek

Volby
Jihočeši budou v říjnových volbách vybírat z rekordních 25 stran a hnutí

Voliči i politici mají před sebou horký podzim. O křesla v Poslanecké sněmovně se hodlá v kraji utkat 25 politických stran a hnutí. V předchozích sněmovních...  celý článek

Jsem těhotná a partner mi zahnul. Přesto zůstávám
Jsem těhotná a partner mi zahnul. Přesto zůstávám

Jak se jiné ženy postavily k nevěře a co jim pomohlo.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.