"My jsme neměli například proti severní Moravě úplně katastrofální úrodu. Ale rozhodně nemůžeme být spokojeni, je to spíše slabší průměr," uvedl vedoucí krouhárny v Roudném Eduard Šebenda. Podle jeho slov se špatná úroda pravděpodobně projeví i na cenách kysaného zelí.
Příliš vláhy nejenže způsobuje plesnivění výhonků, ale navíc z půdy odplavuje i důležité živiny. "Zelí nesvědčí ani přílišné sluníčko, sucho má za následek menší hlávky," vysvětlil Šebenda.
Výslednou cenu zelí si zatím netroufá odhadnout. "Jedno je ale jisté, lidé si za letošní zelí zaplatí víc," ubezpečil Šebenda.
Roudenské zelí má staletou tradici. Jeho chuť je unikátní a získala si přízeň běžných zákazníků i odborné poroty. Naposledy uspělo v soutěži Regionální potravina v jižních Čechách, kde zvítězilo v kategorii ovoce a zelenina.