Krouhárna zelí v Roudném u Českých Budějovic. Nakrouhané zelí tu do přepravek shrnuje Ludmila Rossenbergová.

Krouhárna zelí v Roudném u Českých Budějovic. Nakrouhané zelí tu do přepravek shrnuje Ludmila Rossenbergová. | foto: Ladislav Němec, MAFRA

Proslulé Roudenské zelí bude letos dražší, může za to déšť a neúroda

  • 0
Pochutnat si na proslulém Roudenském zelí bude letos o něco dražší. Kvůli deštivému počasí byla špatná úroda. Nízké výnosy se také projeví na cenách v obchodech. Čeští zpracovatelé mají zelí nedostatek a musí nakupovat i za hranicemi. Ani tam ale není zelí příliš.

"My jsme neměli například proti severní Moravě úplně katastrofální úrodu. Ale rozhodně nemůžeme být spokojeni, je to spíše slabší průměr," uvedl vedoucí krouhárny v Roudném Eduard Šebenda. Podle jeho slov se špatná úroda pravděpodobně projeví i na cenách kysaného zelí.

Příliš vláhy nejenže způsobuje plesnivění výhonků, ale navíc z půdy odplavuje i důležité živiny. "Zelí nesvědčí ani přílišné sluníčko, sucho má za následek menší hlávky," vysvětlil Šebenda.

Zelí se musí před krouháním očistit, to má na starost Jana Trsová.

Zelí se musí před krouháním očistit, to má na starost Jana Trsová.

Výslednou cenu zelí si zatím netroufá odhadnout. "Jedno je ale jisté, lidé si za letošní zelí zaplatí víc," ubezpečil Šebenda.

Roudenské zelí má staletou tradici. Jeho chuť je unikátní a získala si přízeň běžných zákazníků i odborné poroty. Naposledy uspělo v soutěži Regionální potravina v jižních Čechách, kde zvítězilo v kategorii ovoce a zelenina.