Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Probouzím se s receptem v hlavě, říká autorka jihočeské biokuchařky

  18:07aktualizováno  18:07
Na počátku byla alergie a spousty léků. Proto Lenka Žák začala vytvářet vlastní recepty a studovat svou psychiku. Žák, známá také jako Biolenka, nyní pokřtila svoji první biokuchařku s názvem Víme, co jíme. Vaří v ní bez masa, vajec a mléka. Publikace je první svého druhu na jihu Čech.

Lenka Žák z Českých Budějovic, známá také jako Biolenka, pokřtila svoji první biokuchařku s názvem Víme, co jíme. Vaří v ní bez masa, vajec a mléka. | foto: FOTO: David Veis

Knihu s názvem Víme, co jíme s podtitulem Vědomé vaření pokřtila Lenka Žák  v budějovickém knihkupectví Kanzelsberger. Jak pracovat s pohankou, jáhly, rýží, špaldou nebo ječmenem, ale i recepty na makový jahelník nebo pohankovou pomazánku najdou lidé právě v její výpravné publikaci.

Zdobí ji vždy celostránková fotografie výsledného produktu. "Vím, odkud jídlo pochází, beru zodpovědnost za své zdraví, psychické i fyzické, šetřím peníze za nákup přebytečného jídla, beru ohled na přírodu. To vše pro mě znamená vědomé vaření," líčí třicetiletá kuchařka. 

Všechny recepty v její první knize jsou původní.

"Často jsem na ně přicházela na procházkách v přírodě a ve snech. Probouzela jsem se například s novým receptem v hlavě a byla jsem zvědavá, až jídlo ochutnám, jestli bude takové jako ve snu," popisuje žena, kterou Jihočeši znají jako Biolenku.

Další nápady vznikaly, když jí zbyla navařená surovina. "Máte třeba kotel jáhel, tak přemýšlíte, co s ním. Zjistíte, že pohanku můžete zpracovat do polévek, hlavního jídla, dezertů i pomazánek," říká.

Biolenčiným prvním strávníkem je vždy její manžel, spisovatel David Jan Žák. "To víte, že někdy řekne: To se nedá jíst. Některé recepty měly spoustu variant, než byly vůbec k jídlu," usmívá se.

Inspirací jsou pro ni také kurzy vaření a poradenství v oblasti zdravé výživy. Od roku 2009 vede praktické kurzy zdravého vaření. lidé ji znají i z rozhlasového pořadu o vaření, který vede s manželem od roku 2009.

Autor:




Hlavní zprávy

Další z rubriky

Průmyslová zóna v Písku.
Písek prodá další část své průmyslové zóny za 30 milionů korun

Město Písek prodá společnosti s.n.o.p. pozemky o celkové výměře přes deset hektarů. Firma tak může dál plánovat rozšíření výroby v tamní průmyslové zóně....  celý článek

ilustrační snímek
Muže čeká soud. Ucpal vstupy do úlů, v nichž se upekla čtyři včelstva

Policisté prošetřují případ poškození včelích úlů na Netolicku. Dvaatřicetiletý muž je podezřelý, že ucpal česna, tedy vchody do úlů, a včely uvnitř tak kvůli...  celý článek

(Ilustrační snímek)
PŘEHLED: Kandidátky do voleb 2017 pro Jihočeský kraj

Podívejte se na kandidáty pro volby do Poslanecké sněmovny, které se uskuteční 20. a 21. října 2017. Postupně budeme přinášet aktualizované volební kandidátky...  celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.