Knihu s názvem Víme, co jíme s podtitulem Vědomé vaření pokřtila Lenka Žák v budějovickém knihkupectví Kanzelsberger. Jak pracovat s pohankou, jáhly, rýží, špaldou nebo ječmenem, ale i recepty na makový jahelník nebo pohankovou pomazánku najdou lidé právě v její výpravné publikaci.
Zdobí ji vždy celostránková fotografie výsledného produktu. "Vím, odkud jídlo pochází, beru zodpovědnost za své zdraví, psychické i fyzické, šetřím peníze za nákup přebytečného jídla, beru ohled na přírodu. To vše pro mě znamená vědomé vaření," líčí třicetiletá kuchařka.
Všechny recepty v její první knize jsou původní.
"Často jsem na ně přicházela na procházkách v přírodě a ve snech. Probouzela jsem se například s novým receptem v hlavě a byla jsem zvědavá, až jídlo ochutnám, jestli bude takové jako ve snu," popisuje žena, kterou Jihočeši znají jako Biolenku.
Další nápady vznikaly, když jí zbyla navařená surovina. "Máte třeba kotel jáhel, tak přemýšlíte, co s ním. Zjistíte, že pohanku můžete zpracovat do polévek, hlavního jídla, dezertů i pomazánek," říká.
Biolenčiným prvním strávníkem je vždy její manžel, spisovatel David Jan Žák. "To víte, že někdy řekne: To se nedá jíst. Některé recepty měly spoustu variant, než byly vůbec k jídlu," usmívá se.
Inspirací jsou pro ni také kurzy vaření a poradenství v oblasti zdravé výživy. Od roku 2009 vede praktické kurzy zdravého vaření. lidé ji znají i z rozhlasového pořadu o vaření, který vede s manželem od roku 2009.