Podle jihočeských hygieniků hlásilo zatím střevní potíže 42 lidí.
„U 36 z nich jsme zjistili salmonelózu, čtyři jsou hospitalizovaní. Další přibývají každým dnem,“ uvedla ve středu odpoledne vedoucí epidemiologického oddělení Krajské hygienické stanice v Českých Budějovicích Marcela Fryšová.
Všichni nemocní se nakazili ve čtvrtek 30. července. Hygienici mají podezření, že bakteriální infekci způsobil bramborový salát. „Testujeme, jestli byl její zdroj v majonéze nebo vajíčkách,“ poznamenala Fryšová. Až do vyřešení případů zůstává občerstvení uzavřené.
O několik dní dříve vypukla epidemie salmonelózy v Plzni. Minimálně stovka lidí z Plzně a okolí měla výrazné bolesti břicha a úporné průjmy. Bakterie salmonely byla ve špagetách z místní vývařovny ZRTAS.
Padesát lidí bylo hospitalizováno, zhruba stejný počet lékaři ošetřili ambulantně. Lidé se nakazili jídlem z vývařovny, která připravuje hotová jídla a balí je do krabiček s fóliemi, které prodává a distribuuje do firem po Plzeňském kraji a něco údajně i mimo něj (více čtěte zde).