Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Šéfkuchař Masných krámů dělá hostům z piva i zmrzlinu

  16:12aktualizováno  16:12
Šéfkuchaře slavných Masných krámů Luďka Hausera lákalo vaření, pečení i smažení už od dětství. Jedinou možnou volbou tak bylo vyučit se kuchařem. Začínal v kuchyni hotelu Bayerischer Hof v lázeňském městě Bad Füssing, který je zařazený do průvodce Michelin. Jednou by si chtěl otevřít vlastní restauraci.

Šéfkuchař Masných krámů Luděk Hauser. | foto: Slavomír Kubeš, MAFRA

"Maminka pracovala ve školní jídelně a já jí rád doma koukal pod ruku. Mým prvním výtvorem byl puding, který jsem neudělal jen z prášku a mléka na plotně, ale zamíchal do něj ještě ušlehaný sníh.

To, že zřejmě nejsem v kuchyni úplné nemehlo, jsem začal poznávat i při praxi v hotelu Gomel, kde si mě ještě s kamarádem brávali tamější šéfkuchaři Svoboda a Štěpánek k ruce, což bylo při počtu více než desítky učňů v kuchyni velké vyznamenání," vzpomíná na začátky své profesní kariéry Hauser ve chvíli, kdy spolu sedíme v jednom z boxů v Masných krámech a on si vychutnává ležák.

"Malé pivo si tady dávám denně po obědě, ale rád vypiju i třetinku večer, když nemůžu usnout. Jinak mám kamaráda na Moravě, který mě zásobuje dobrým vínem, to mám taky rád," přiznává šéfkuchař, který s pivem experimentuje i při vaření. Dokonce z něj při speciálních akcích připravuje pro hosty i zmrzlinu.

Zlomený kotník rozhodl o jeho kariéře

Jeho kariéra se ovšem mohla ubírat zcela jiným směrem. Hrál totiž aktivně fotbal za českobudějovickou Škodovku a byl přesvědčen, že profese kuchaře bude spíš jen takovou pojistkou. Při tréninku si ovšem zlomil komplikovaně kotník a se sny o sportovních úspěších byl konec. A tak se vydal na zkušenou do ciziny.

"Už na škole jsme měli možnost vyjet na praxi do rakouského Bad Leonfeldenu, kde jsme pracovali v kuchyni s jejich studenty. Tam jsem viděl, že západní gastronomie využívá suroviny, které jsem často ani neznal. Po vojně jsem sehnal tip na místo kuchaře v bavorském lázeňském městě Bad Füssing a po úspěšném překonání všech byrokratických překážek jsem získal pracovní povolení. V hotelu Bayerischer Hof, který je přímo na hlavní lázeňské kolonádě, mě postavili k plotně na nejnižší pozici kuchaře-příloháře."

Šéfkuchař Masných krámů Luděk Hauser pekl před pivnicí vola, který vážil 300

Šéfkuchař Masných krámů Luděk Hauser pekl před pivnicí vola, který vážil 300 kilogramů.

Vypracoval se a uvažoval o zkouškách na mistra šéfkuchaře. To ovšem představuje investici minimálně 10 000 eur z vlastní kapsy. Přesně v té době se dozvěděl o plánovaném znovuotevření Masných krámů. Zkusil se přihlásit do konkurzu a uspěl.

Zkušenosti z Bavorska se mu ovšem hodily i ve zdejší kuchyni. Stejně jako tam, i v Budějovicích připravuje tematické večery nebo týdny s kuchyněmi různých zemí. Dvě stovky míst u stolů zásobují pokrmy z kuchyně, která má rozměr dvou malých boxů, do nichž lidé v Masných krámech usedají.

"Hosty zajímá výsledek, ne to, že vaříme na pětníku. Naštěstí máme vynikající vybavení," dodává Hauser.

Zároveň tvrdí, že pivnice typu Masné krámy mají budoucnost, protože se tady u jednoho stolu sejdou lidé různých profesí a jdou sem kvůli dobrému pivu, jídlu i atmosféře.

A o čem sní, když sundá kuchařský rondon? "Jednou bych chtěl mít vlastní restauraci, kde by se vařila jednoduchá kvalitní jídla, taky ryby, kterým Češi stále ještě nepřišli pořádně na chuť," směje se Luděk Hauser.





Hlavní zprávy

Další z rubriky

Průmyslová zóna v Písku.
Písek prodá další část své průmyslové zóny za 30 milionů korun

Město Písek prodá společnosti s.n.o.p. pozemky o celkové výměře přes deset hektarů. Firma tak může dál plánovat rozšíření výroby v tamní průmyslové zóně....  celý článek

Šestašedesátiletá řidička Škody Fabie vjela do protisměru a střetla se s...
U Vodňan se srazilo sedm aut. Na vině je zřejmě mikrospánek řidičky

Řetězová nehoda sedmi aut výrazně zkomplikovala provoz na obchvatu Vodňan na hlavní silnici I/20 z Českých Budějovic do Písku a dále na Prahu. Celé dopoledne...  celý článek

Podolský most byl v roce 1942 postaven vedle staršího řetězového mostu, který...
Orlík zatopil více než pět stovek budov. Z kostelíku je hit potápěčů

Byla to malebná vesnice na břehu Vltavy. Právě tady fungoval přívoz na důležité cestě mezi Pískem a Táborem. Dnes obec Podolsko, která stávala pod Podolským...  celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.