Degustace vín v hotelu Budweis.

Degustace vín v hotelu Budweis. | foto: Slavomír Kubeš, MAFRA

Sommeliér Dvořák naučil budějovické milovníky vína ochutnávat nápoj králů

  • 1
Milovníci vína si přišli na své v budějovickém hotelu Budweis, kde se tento týden konala degustace českých a moravských vín. Známý sommeliér Ivo Dvořák tam návštěvníky učil, jak vína správně ochutnávat. Zavítal sem v rámci osvětového turné, se kterým jezdí po celé zemi.

Asi třicítka hostů během večera otestovala za necelé tři stovky celkem 12 vín, samozřejmě i s odborným výkladem.

"Musíte si nápoj prohlédnout při světle. Zjistíte tím, jestli je čirý, má jiskru. Hodně napoví i barva. Čím starší bílé víno, tím je tmavší," vysvětloval při ochutnávce Dvořák.

Ten působí jako lektor Vinařského institutu České republiky a pomáhá zvyšovat kulturu pití vína. Osvětové jízdy spojené s degustací pořádá po celé zemi.

Před každým z hostů tedy stála sklenička a číšník obíhal stůl vždy s konkrétní láhví, o níž sommeliér Dvořák hovořil. Příležitost byla třeba porovnávat rýnské ryzlinky ze tří vinařských oblastí.

Sommeliér Ivo Dvořák.

Sommeliér Ivo Dvořák.

"Přiložte nos k okraji skleničky a díky hlubokému nádechu vám čich prozradí nejen, jestli je víno nezkažené, ale také můžeme rozeznávat odstíny jeho vůně. Celkem jich je ve škále vín až osm stovek," lákal Dvořák k vyzkoušení dalšího kroku degustace.

"Fakt tam cítím přezrálé mango. Možná je to ale i taková vanilková mléčná smetana. Tak tenhle sauvignon mi chutná, ten rozhodně plivat nebudu," reagovala na další ochutnávku Pavla Wolflová z Češnovic.

Na stole totiž stály i nerezové nádoby ve tvaru válce, do nichž bylo možné víno po skončeném ochutnávání vyplivnout. Správný sommeliér to tak dělá pokaždé.

"Vypít v průběhu večera více než litr vína bych určitě zvládl, ale jsem tu jako lektor," vysvětlil Dvořák.