"Říká se třikrát a dost, takže příští rok se už rozhodně nezúčastním. Recepturu jsem nijak neměnila. Kromě klasických makových a tvarohových mám i buchty s třešňovou marmeládou. To je taková rodinná specialita," řekla Bícová.
Protože se jí nechtělo v sobotu brzy ráno vstávat, upekla buchty už v pátek. Prý asi z kila mouky. Na přesný recept se ale neptejte, sama jej totiž nezná.
"Vyšel z let zkoušení, jinak vše dělám od oka. Peču v keramických formách, připadá mi, že jsou lepší než klasické plechy. Buchty v nich totiž tolik nevyschnou," prozradila pekařka.
Součástí Buchtobraní byl i řemeslný trh.
Do těsta však přidává sádlo a ještě smetanu. Marmeládu z velkých černých třešní si vyrábí sama. Buchty naplnila tou úplně čerstvou, letošní. "Tenhle druh sladkosti dělám asi dvakrát za rok, jinak ale peču hodně a ráda. Třeba malinkých svatebních koláčků jsem za jeden den zvládla 2,5 tisíce. S těmi mi ale pomáhá dcera," pochlubila se Bícová.
Součástí letošního Buchtobraní byla i soutěž o to, kdo nejrychleji spořádá dvě z vítězných buchet. Dvojčlenné družstvo tvořil krmič a jedlík, jednotlivá sousta se nesměla ničím zapíjet. Kromě rychlosti porota hodnotila i estetiku.
Tři soutěžní týmy potřebovaly na jejich spořádání jen několik desítek sekund. I tady se ukázalo, jak důležitá je zkušenost. Tu z loňska dokázala v překvapivě rychlém závěru zúročit dvojice mladých mužů Jarda a Dáda. "Vloni byl Jarda jedlík a nestačil sousta polykat, takže letos jsme to vzali sice o něco rychleji, ale po menších kouskách," prozradil fintu krmič David Hrubý z Českých Budějovic.
Dodal, že buchty a další sladkosti má moc rád, takže na podobná klání trénuje prakticky celoročně. Na vítězné duo tentokrát vyšly buchty s mákem a povidly. Prý byly lepší než před rokem. Tehdy si někteří borci stěžovali, že se jim pochoutka zdála příliš suchá.