Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

U Beránka už se pekl chleba, první bochníky ale pekař připálil

  11:39aktualizováno  11:39
Unikátní pec v domě U Beránka v Krajinské ulici v Českých Budějovicích má za sebou premiéru. Lidé z Občanského sdružení TAM-TAM v ní v pondělí upekli placky i chleba pro všechny příchozí. První bochníky ale připomínaly mouřeníny.

Pekař Augustin Sobotovič a Martina Matějková. | foto: Slavomír Kubeš, MAFRA

Občanské sdružení TAM-TAM pozvalo na premiéru své nové přenosné pece pekařského mistra Augustina Sobotoviče, který předvádí tradiční ruční pekařinu v obecní peci v Lenoře na Prachaticku.

S dozlatova vypečenými chlebovými plackami, které jsou hotové za pár minut, mohl být pekař spokojen. S chlebem to bylo horší. Už při prvním otevření pece bylo vidět, že bochníky zespodu černají. Když je asi po 50 minutách vytáhl, byly černé i na povrchu.

"Přiznám se, že jsem byl hozen do vody a snažím se plavat. A jak vidím, první plavání je dost kritické. Pec byla roztopená víc, než měla, a je to i moje chyba, že jsem se jí víc nevěnoval," svěřil se Sobotovič.

V pondělí slavnostně uvedli do provozu unikátní chlebovou pec v českobudějovickém domě u Beránka. Pekař Augustin Sobotovič učil zadělávat chléb Martinu Matějkovou.

V pondělí slavnostně uvedli do provozu unikátní chlebovou pec v českobudějovickém domě u Beránka. Pekař Augustin Sobotovič učil zadělávat chléb Martinu Matějkovou.

Bochníky s černou kůrkou však vůbec nestihly na vedlejším přípravném stole vychladnout. Pomocnice pekaře z nich velkým vroubkovaným nožem seškrábala zuhelnatělý povrch, překrojila je a porcovala na půlkrajíčky. Nestihla je ani skládat na ošatky, zájemci se pro ně natahovali rovnou na krájecí prkýnko.

"Chleba je výborný. Uvnitř kyprý, nafouklý, bublinkovitý a tvrdá křupavá kůrčička. Vůbec v něm není cítit hořká chuť připáleného povrchu," chválila horký chléb záchranářka Linda Burdová.

Někteří lidé ochutnávali chléb samotný, jiní si ho potřeli připravenou ostrou česnekovou pomazánkou. Po všech osmi bochnících se jen zaprášilo. Jen perfekcionista pekař kroutil nad svými prvními výtvory v nové peci hlavou a označoval je za mouřeníny.

"Prostě zdejší pec je šamotová a šamot pouští teplo rychleji než pálené cihly, z nichž je postavena lenorská pec. Pokud mě sem ještě pozvou, musím si na ni dát pozor," konstatoval Sobotovič.

Pec v Domě U Beránka má na starosti stavařka Martina Matějková. Dobroty bude péct každou první sobotu v měsíci, když je ve městě trh, i při dalších akcích.





Hlavní zprávy

Další z rubriky

Hotel (ilustrační foto)
V hotelu páčili dveře od pokoje příborem, pak zničili koberec i stěny

Vskutku svérázným způsobem se do svého hotelového pokoje v pondělí v noci dostala dvojice hostů. Poté, co muž a žena v hotelu v Dačicích na Jindřichohradecku...  celý článek

1. místo - vítěz navíc zabodoval i v jednoduchosti konstrukce objektu. Navíc...
Písek žádá dotaci 20 milionů na akvapark. Stavba vyjde až na 250 milionů

Nový bazén by pro Písek mohl být levnější díky dotaci dvaceti milionů korun z ministerstva školství, o kterou bude město žádat. Akvapark bude stát vedle...  celý článek

Záchrana lyžaře ve skiareálu Plešivec v Krušných horách.
Zraněnou turistku vytáhl z šumavské divočiny vrtulník záchranářů

Padesátiletou turistku, která se v úterý zranila při túře na šumavském vrcholu Smrčina, transportoval do nemocnice vrtulník záchranářů z Plzeňského kraje....  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.