Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Už slavní Rožmberkové jedli kapra po mlynářsku, jenže s topinkami

  8:43aktualizováno  8:43
Letošní rok je pro Jihočeský kraj více než jindy spojen se známým rodem Rožmberků. V listopadu uplyne 400 let od smrti slovutného Petra Voka, který byl posledním velmožem tohoto šlechtického rodu. Proto se nyní můžete vrátit o 400 let zpátky a spolu s gastronomickým specialistou Petrem Stupkou nahlédnout do kotlíků a rendlíků kuchařů a kuchtíků, kteří vařili v době pánů z Růže.

Petr Stupka ukazuje měděný tepaný kotlík, který se před staletími používal při vaření v černých kuchyních. | foto: Ladislav Němec, MAFRA

Pro dnešek se zaměřím především na samotnou kuchyni doby pánů z Růže, neboť vařit v ní muselo být velmi složité. Považte jen, že dnešní kuchař nemá v podstatě žádnou starost o plameny, žár, natož o kvalitu dřeva, že nepracuje v kouři a čmoudu s rizikem, že mu do kuthanu (kastrolu) s polévkou napadají saze.

Ano, kuchyně byla tehdy doslova černá díky tomu, že jejím středobodem bylo vyvýšené ohniště. Někde bylo zaklenuto tak, aby kouř stoupal komínem vzhůru, v obyčejných staveních pak unikal dírou v nejvyšším bodu střechy. Na okrajích otevřeného ohniště stály různé kozičky, hřebla, vidlice a pohrabáče, kterými se upravoval oheň.

kapr podle rožmberků

Porce kapra osol a tlučeným kmínem smíchaným s moukou obal. Ryby zprudka opeč ze všech stran a odlož. V pánvici rozškvař kousky uzeného špeku, zalij vínem, přičiň lžící medu a bylinami. Na suché topinky rozděl ryby, přelij vše vinnou omáčkou a hnedle v peci dopékej.

V podstatě je to kapr po mlynářsku opečený na sádle. Z výpeku pak připravíte vinnou omáčku tak, že nejprve vložíte rozpéci do tuku slaninu, a když zesklovatí, zalijete vše vínem (100 ml na jednu porci). Hned přidejte nasekané čerstvé bylinky (rozmarýn, tymián a šalvěj) a lžíci medu. Tuto omáčku stačí jen povařit tak, aby se její objem zmenšil asi na polovinu, a je jenom na vás, zda použijete bílé, nebo červené víno. Zvlášť si připravte topinky, na ně rozložte ryby, přelijte omáčkou a nechte vše v předem rozehřáté v troubě asi 10 minut dopékat (cca 120 stupňů). Vinná šťáva se do chleba natáhne a vše se rozpeče a skvěle chutná.

Některá z nádob měla vlastní nožky, jiné se ukládaly do trojnožek tak, aby jejich dno bylo nad plameny nebo žhnoucím dřevěným uhlím. Pouze v panských kuchyních stála ještě speciální kamna, spíše bychom řekli pece, na přípravu paštik, dortů a jiného pečiva.

Základem stravování byly kaše a polévky, placky a chléb, přičemž rozdíl mezi polévkou a kaší mnohdy patrný nebyl. Možná jste slyšeli pojem šalše, to je pojmenování pro omáčku odvozené od latinského salsa.

Jihočeští páni si ale pochutnávali hlavně na mase

Zkrátka a dobře, co bylo, se trochu osmahlo na omastku, pak vařilo, až rozvařilo s trochou soli a případně koření. Buď se pokrm roztloukl v hmoždíři, aby vše zahoustlo, nebo se zahustil suchým chlebem, zbytky pečiva a vzniklá hustá kaše se pak jedla.

Často se vařilo z luštěnin, prosa, pohanky a obilí, především z krupek a ovsa. Nutno ale podotknout, že základní potravinou jihočeských velmožů bylo maso. Drůbež, zvěřina, hovězí, telecí i vepřové, případně skopové, bylo na stole čtyřikrát do týdne a to vždy po pěti rozličných chodech.

Z pokrmů rožmberské doby mohou dnešní hospodyňky zkusit připravit například Kapra podle Rožmberků. Podle receptu jsem třeboňského připravoval už několikrát a vždy jsem slavil úspěch.

Autor:




Hlavní zprávy

Další z rubriky

(Ilustrační snímek)
PŘEHLED: Kandidátky do voleb 2017 pro Jihočeský kraj

Podívejte se na kandidáty pro volby do Poslanecké sněmovny, které se uskuteční 20. a 21. října 2017. Postupně budeme přinášet aktualizované volební kandidátky...  celý článek

(Ilustrační snímek)
E-receptů odbavují lékárny málo. Od 1. ledna budou povinné

Do velké českobudějovické nemocniční lékárny přinesou pacienti za měsíc 16 tisíc receptů. Elektronických je mezi nimi zatím jako šafránu. Od 1. ledna je budou...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Voda v Budějovicích zůstane Čevaku. Má zakázku na dalších deset let

Další desetiletí se bude starat o dodávku pitné vody v Českých Budějovicích společnost Čevak. Vyhrála koncesní řízení, vše ještě musí schválit zastupitelé....  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.