Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

V černé kuchyni se kdysi připravovalo pro panstvo i deset chodů

  9:10aktualizováno  9:10
Jak se vařilo za doby Rožmberků? Po tom pátral gastronomický specialista Petr Stupka a proto zavítal do černé kuchyně zámku v Jindřichově Hradci. Zjistil třeba to, že se tu před 500 lety obědvalo už v deset dopoledne a večeře se servírovala už tři hodiny po poledni.

Petr Stupka a kastelán Václav Bis (vlevo) si prohlížejí černou kuchyni jindřichohradeckého zámku. | foto: Slavomír Kubeš, MAFRA

Zámek Jindřichův Hradec se může pochlubit tím, že tu zůstala zachována unikátní kuchyně z roku 1500, v níž se před staletími připravovala krmě pánům z Hradce. 

"Topeniště s roštem a mocnými pláty a dva kotle jsou z konce 17. století,  ale i původní topeniště bylo uprostřed kuchyně, aby kouř stoupal vzhůru do klenutého prostoru. Stejně se linul kouř i z chlebových pecí, které tu byly už v 15. století. V horní části kuchyně se i udilo maso, protože to byl tehdy zaručený způsob konzervace masa, které se na stolech pánů z Růže konzumovalo hojně," vysvětlil kastelán zámku Václav Bis.

Z čeho se vařilo na konci 16. století

Z polí byl k dispozici ječmen, pšenice, žito, oves, hrách, proso, pohanka a mák. Ze záhonů mrkev, řepa, cibule, zelí, česnek, okurky, kapusta, tykve a také kopr, petržel, majoránka, koriandr i šafrán a také melouny či jahody. 

Byla také hojnost jablek, hrušek a švestek. Ze statků byla drůbež, hovězí dobytek a prasata a také mléko, sýr a máslo. Ovčíny zásobovaly dvůr jehněčím, skopovým i mlékem. Páni z Hradce měli hojnost zvěřiny i oblíbeného menšího ptactva. V zásobách byly běžně i lesní plody, semínka a bobule. Jedly se i ryby i jiná vodní havěť jako raci nebo škeble.

Z Lince vozili formani holandské a italské sýry, norimberský perník, sladkosti, bílý cukr, exotické koření nebo subtropické ovoce. V Dolních Rakousích se nakupovalo víno. Díky zavedenému obchodu se na stůl jihočeských velmožů dostávalo zboží z Uher, Francie, Středomoří i dalekých končin.

I v dnešní době se ale v černé kuchyni vaří. Ožívá zejména v době adventu. "Napečeme tu vždy stovky placek a máme punč, prostě to tu ožije a voní," říká kastelán.

V černé kuchyni pracovalo vždy asi deset kuchařů, kuchtíků a pomocníků.  "Všechno řídil, kontroloval a také zapisoval kuchmistr. Ten také jako jediný z personálu bydlel přímo na zámku. Ostatní kuchaři a pomocníci přebývali ve městě," podotýká Bis.

Petr Stupka zkouší, jak se asi vařilo kuchtíkům v černé kuchyni jindřichohradeckého zámku.

Petr Stupka zkouší, jak se asi vařilo kuchtíkům v černé kuchyni jindřichohradeckého zámku.

Zastávat post šéfkuchaře, čili kuchmistra nebylo jednoduché. Vždyť jenom panstvu se připravovalo podle instrukce z roku 1596 deset chodů tedy deset různých pokrmů a v hierarchii postů a pozic se jejich počet snižoval.

Nesnědené pokrmy z tabulí výše postavených se po úpravě servírovaly na stoly níže etablovaných strávníků. Na nejníže postavené služebnictvo pak zbyla jen zeleninová kaše s kroupami či hrachem, zelí a chleba a jen tu tam nějaký kousek vařeného masa či pečeně.  Oběd se podával kolem desáté dopoledne a k večeři svolávalo troubení či zvonění už na třetí hodinu.

Autoři:




Hlavní zprávy

Další z rubriky

Takto po roce vypadá místo, kde stál loni v srpnu park Rio-Lipno.
Rio-Lipno po roce. Na místě, kde byl olympijský park, začnou stavět hotel

Staveniště, na kterém se nic nestaví, připomíná areál loňského olympijského parku v Lipně nad Vltavou. Dlouho to tak nezůstane. Přibývají povolení a už příští...  celý článek

1. místo - vítěz navíc zabodoval i v jednoduchosti konstrukce objektu. Navíc...
Písek žádá dotaci 20 milionů na akvapark. Stavba vyjde až na 250 milionů

Nový bazén by pro Písek mohl být levnější díky dotaci dvaceti milionů korun z ministerstva školství, o kterou bude město žádat. Akvapark bude stát vedle...  celý článek

Každý pohyb stroje je možné kontrolovat z kabiny. Signalizátor informuje, když...
V kabině nového kombajnu je lépe než ve staré fabii, vyzkoušel reportér

Většina obilí na jihu Čech je v polovině srpna už pod střechou. Ještě pár dní se ale sklízet bude. Reportér MF DNES si tak na jednom z posledních nesklizených...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.