Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Budějovické Masné krámy slaví. Přežily povodně i demoliční výměr

  11:54aktualizováno  11:54
Známá českobudějovická restaurace Masné krámy slavila pět let od svého znovuotevření. V Krajinské ulici stál velký stan a šéfkuchař Luděk Hauser tam pekl vola. Slavnou pivnici poničily povodně v létě 2002. Znovu ji otevřeli až 5. prosince 2007.

Šéfkuchař Masných krámů Luděk Hauser pekl před pivnicí vola, který vážil 300 kilogramů. | foto: Jakub Jirák

"Masné krámy jsou největší budvarskou restaurací v Česku, průměrně za rok vytočí 1 500 hektolitrů. Při doporučené spotřebě dvou piv denně by jednomu muži takové množství stačilo na 411 let," spočítal vedoucí restaurace Tomáš Olejník.

Masné krámy v Českých Budějovicích byly v polovině 30. let 20. století sídlem

Masné krámy v Českých Budějovicích byly v polovině 30. let 20. století sídlem drobných obchůdků a koloniálů.

Přitom Masné krámy, jak napovídá samotný název, původně vůbec nebyly pivnicí, ale sloužily k prodeji masa. Podle historiků byly postaveny kolem roku 1554. Jejich podoba byla odlišná od té dnešní. Objekt měl 28 prodejních kójí, ke kterým měli prodejci samostatný vstup. Nedaleko tehdy navíc stála cechovní jatka, a tak se nemuselo maso složitě převážet na větší vzdálenost.

Až v roce 1830 zaznamenala budova proměnu a stávající klasicistní průčelí nahradilo starý stupňovitý štít zdobený malbou vola a lva. Právě třísetkilového vola v souvislosti s oslavami pekli v Krajinské ulici před restaurací.

Ale ještě nepředbíhejme, protože pivo se čepuje v Masných krámech až od roku 1954, když svému původnímu účelu sloužily do konce 19. století. Pak byly využívány pouze jako skladiště a postupně chátraly. Zašlo to až tak daleko, že úřady po 2. světové válce dokonce vydaly demoliční výměr.

Budějovická legenda však byla zachráněna a dodnes ji milovníci piva považují za svou baziliku a chrám, i proto, že svým vzhledem připomíná sakrální stavbu.

Masné krámy však byly v ohrožení ještě jednou - když je zasáhly ničivé povodně v roce 2002. Objekt byl uzavřen a dlouhou dobu se nedařilo zahájit opravy. Nakonec miliony korun do rekonstrukce investovalo město a další přihodil pivovar Budvar. Podařilo se zachovat tradiční podobu, pouze kuchyň doznala velkých změn v souvislosti s kompletní modernizací.

Restaurace je nyní obrovským lákadlem pro turisty. Avšak i u místních se těší značné oblibě, a to i díky tomu, že nezmizelo původní kouzlo a hosté sedí na místech, kde popíjeli jejich otcové i dědové.

Pivnici najdete v centru Českých Budějovic nedaleko náměstí Přemysla Otakara II.

Pivnici najdete v centru Českých Budějovic nedaleko náměstí Přemysla Otakara II.

Autor:




Hlavní zprávy

Další z rubriky

„Věda není žádná věda“, Techmania Science Center
Budějovice představily velkolepý plán. Postaví vědecké centrum

Na výstavišti v Českých Budějovicích by mohlo vyrůst vědecké centrum za stovky milionů korun. Do města může přilákat desetitisíce návštěvníků. Do akce se...  celý článek

Mládě lamy krotké se narodilo minulou neděli v Zooparku Na Hrádečku na...
Samečkovi lamy vyberou jméno návštěvníci zooparku. Narodil se před týdnem

Malého samečka lamy krotké mají od minulé neděle v Zooparku Na Hrádečku v Horní Pěně na Jindřichohradecku. Narodil se sedmileté Čoki a má se čile k světu.  celý článek

(Ilustrační snímek)
PŘEHLED: Kandidátky do voleb 2017 pro Jihočeský kraj

Podívejte se na kandidáty pro volby do Poslanecké sněmovny, které se uskuteční 20. a 21. října 2017. Postupně budeme přinášet aktualizované volební kandidátky...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.