Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Ovar a křen. Šéfkuchař má o jihočeských zabijačkových klenotech jasno

  8:30
Známý jihočeský šéfkuchař Petr Stupka navštívil šest míst v Jihočeském kraji, aby se dozvěděl o zabijačce a krajových specialitách z vepřových lahůdek.

Petr Stupka ochutnává tradiční zabíjačkové speciality v provozu jatek v Týně nad Vltavou. Na snímku jsou s ním řezníci Jiří Kozel (mladší) a Jan Hanzal. | foto: Slavomír Kubeš, MAFRA

"Mám-li shrnout mojí zabijačkovou cestu krajem, pak mohu konstatovat, že jihočeské jitrničky mají měkčí jemně pomletou náplň a jelítka jsou zpravidla kroupová. Do tlačenek se ne všude přidává cibule," říká Petr Stupka.

Osobně považuje za nejlepší zabijačkovou dobrotu čerstvě vařený ovar s jablkovým křenem a polévku. "V té se totiž nejprve vaří maso, pak jitrnice a jelita a také tlačenky, prostě to je jakási esence celé zabijačky," říká šéfkuchař.

Jak dodal, přestože dnes už jen málokdo chováme v chlívku na dvoře prasátko, můžeme si alespoň docela snadno uspořádat doma slavnost, sejít se s přáteli, uvařit ovar a upéci prejt a přivonět tak jaksi mimoděk k letité tradici zvané zabijačka.

Recepty na jihočeské vepřové speciality

Ovar - Bývá zpravidla prvním pokrmem při zabijačce. Je to vařené vepřové maso z hlavy a laloku, případně kolene, boku i plece. Na ovar pro 6 osob potřebujete 1 500 g vepřového masa (viz výše), 3 velké cibule, 5 stroužků česneku, sůl (40 g), celý pepř (10), nové koření (3), bobkový list (2).

Do vroucí vody dejte cibuli, česnek, sůl, koření a čisté na větší kusy upravené maso. Na dotčené množství potřebujete asi 3 litry vody a nádobu na 6 litrů. Zakryjte hrnec a vše přiveďte rychle k varu. Potom uberte intenzitu tepla tak aby se vše vařilo co možná nejvíc zvolna bez velkého klokotání. Délka vaření záleží na druhu masa, ale počítejte raději až 120 minut.

Důležité je maso uvařit akorát protože rozvařený už není zdaleka tak dobrý. Maso má být vařené a přitom pevné, jakoby pružné.

Uvařené kusy masa potom krájejte na menší kousky či hrubší plátky a podávejte lehce podlité vřelým vývarem.

Jablkový křen - Lahůdka, která spolu s hořčicí je k ovaru naprosto nejlepší. Strouhaný, čerstvý křen spařte trochou horkého vývaru z ovaru, přidejte nastrouhaná jablka a vše lehce ochuťte octem.

Žemlová vejmrda - V podstatě se jedná o totéž co je jablkový křen ale do křenu se dá více vývaru a zašlehají se do něho nakrájené rohlíky, žemle nebo strouhanka. Po chvíli vznikne vazká zahuštěná omáčka, která se podávala jak k ovaru, tak k pečenému masu.

Restaurace Rubín - jitrnicový prejt se zelím a bramborem.

Jitrnicový prejt - 400 g vepřové krkovice, 400 g vepřového boku, 200 g vepřových jater, 350 g strouhanky z bílé žemle, 50 g česneku, majoránka, mletý pepř, mletý zázvor, mleté nové koření, bobkový list (2), nové koření (3), celý pepř (10). Vepřovou krkovici a bůček rozkrájejte na menší kousky a vložte do vroucí vody. Osolte, okořeňte celým kořením (bobkový list, pepř a nové koření) a zvolna vařte, až bude maso téměř měkké. Je nutné dát pozor, aby se maso nerozvařilo.

Uvařené maso nechte zchladnout a pak ho semelte nebo rozsekejte ve strojku spolu s vepřovými játry. Do vzniklé hmoty přidejte prolisovaný česnek, strouhanou housku, lžičku majoránky a na špičku lžičky mletého pepře, zázvoru a nového koření. Vše důkladně promíchejte a nechte chvíli stát. Pokud hmota příliš zhoustne nasáknutím strouhané housky, zřeďte vše vývarem z masa, znovu ochutnejte a případně dochuťte.

Jelítkový prejt - 500 g vepřového výřezu, 500 g vepřového boku, 500 ml vepřové krve, 300 g ječných krup, 300 g syrového sádla nebo škvarky, 80 g cibule, 30 g česneku, sůl, majoránku a mletý kmín, nové koření a pepř. Dále divoké koření k vaření masa.

Sádlo drobně pokrájejte, vyškvařte a na závěr osmažte v tuku drobně krájenou cibuli. Ne zcela dovařené maso nechte částečně vychladnout, pokrájejte a následně semelte spolu se škvarečky a cibulí. Do směsi přilijte krev a přidejte koření, sůl, třený česnek a předem uvařené kroupy. Vše důkladně promíchejte a následně plňte do střívek nebo ve vymaštěném pekáčku zvolna pečte v troubě.

Domácí tlačenka zvaná Bachořice - Vepřové maso z hlavy, ouško, vepřový jazyk a vepřové nožičky a několik kousků kůže uvařte stejně jako ovar. Vařené pak nakrájejte na stejnoměrné kousky a v míse zalijte silným odvařeným vývarem, tak aby spojoval nakrájené maso. Přidejte mletý pepř, nové koření, špetku zázvoru a majoránku, trochu česneku, případně vše přisolte. Poté naplňte směs do obalu, zavažte a vložte do chladné vody či vývaru a přiveďte k varu. Vařte zvolna asi hodinu. Uvařenou nechte chladit a těšte se, že si nazítří pochutnáte.

V případě tmavé, červené tlačenky vmíchejte syrovou krev při ochucování.

Aby tlačenka nebyla příliš mastná, seberte z vývaru, kterým zaléváte výrobek, sádlo.

V případě, že nemáte kůže a nožičky, musíte ztužit dílo práškovou želatinou. Rozpusťte ji v teplém vývaru (asi 20g na půl litru).

Sulc aneb rosolovka - Kousek libového masa vařte spolu s kolenem, nožičkami a kůžemi s cibulí v osolené vodě. Uvařené maso vyjměte a nakrájejte na drobné kostičky. Kůže a nožičky nechte dál vařit a přidejte k nim trochu kořenové zeleniny. Pokud chcete mít huspeninu čistou sbírejte během varu pěnu na povrchu a vařte vše zvolna, ne klokotem.

Dostatečně uvařené kůže a nožky spolu s ostatním vyceďte, ochladlé oberte a vše drobně posekejte nebo semelte na strojku. Z vývaru seberte tukovou vrstvu, podle jeho množství ho případně trochu odvařte. Můžete ještě jednou scedit přes husté síto nebo plátěný ubrousek. Nakrájené maso, nasekané kůže a vazivo případně i na kostičky nakrájenou zeleninu vložte do vývaru a zvolna přiveďte k varu. Přidejte trochu octa, případně mletého pepře a jemně nakrájenou cibuli. Poté pár minut vše povařte a mírně zchladlé přelijte do pekáče, formy či jiné mělké nádoby a nechte chladnout do druhého dne.

Autor:
  • Nejčtenější

Čelní střet na Strakonicku nepřežila řidička osobního auta, její vůz vzplál

2. května 2024  18:55,  aktualizováno  3.5 8:28

Ve čtvrtek odpoledne si vyžádala dopravní nehoda na Strakonicku život. Nepřežila ji řidička v...

Policie zasáhla proti agresivnímu mladíkovi. Zaklekli ho a bili, píše svědkyně

29. dubna 2024  10:39

Na sociálních sítích se šíří video ze zákroku policistů, kteří o víkendu v Českém Krumlově...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Opilý řidič naboural šest aut. Na pumpě pak rozlil benzin a hrozil, že se zapálí

30. dubna 2024  15:50

Opilý cizinec zaměstnal v sobotu ráno prachatické policisty. Nejdřív naboural šest aut, pak na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na Prachaticku se zřítil paraglidista, na louku spadl asi ze třiceti metrů

30. dubna 2024  11:52

K nehodě paraglidisty vyjížděli v pondělí záchranáři k obci Kahov poblíž Prachatic. Muž se zřítil...

Busta Járy Cimrmana ozdobí břeh Lipna. Přes obličej má utěrku nebo dlaně

5. května 2024  10:49

Na jedné bustě si zakrývá tvář dlaněmi, na druhé má přes tvář utěrku. Na třetím díle ho symbolizuje...

Č. Budějovice - Bohemians 2:1, efektivní domácí nasměroval k výhře Trummer

4. května 2024  17:15,  aktualizováno  19:12

Dvě střely na bránu, dva góly. Fotbalisté Českých Budějovic prokázali mimořádnou efektivitu a na...

Nová expozice v Křižíkově elektrárně v Táboře přiblíží vynálezce i Bechyňku

4. května 2024  9:35

Pocta vynálezci Františku Křižíkovi, raritní železnici Bechyňce i samotné elektřině. Tak vypadá...

V parku u sportovní haly vznikl sad, lidé si tam utrhnou jablka i hrušky

3. května 2024  15:51

Třešně, hrušně, jabloně i slivoně nově rostou v parku poblíž sportovní haly v Českých Budějovicích....

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...

Je to šílený, hodnotily firmy práci řemeslníků, kteří opravili střechu

Po zimě se často ukážou mnohé „vady na kráse“ domu, střechy nevyjímaje. Někdy nezbývá nic jiného než kompletní výměna....