Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jerky mají úspěch na diskotékách, zaženou hlad. Firma suší i rybí maso

  12:40
Jerky, sušené maso různých druhů, se pomalu dostávají do povědomí českých spotřebitelů. Spolumajitel firmy Corax Trading Miloslav Koutník sází na svou specialitu, jihočeské jerky. Vyrábí je z různých druhů mas, teď i z třeboňského kapra.

Miloslav Koutník, jednatel společnosti Corax Trading. | foto: Slavomír Kubeš, MAFRA

Bratři Miloslav a Jiří Koutníkovi pocházejí z řeznické rodiny. Tuto práci však dělat nikdy nechtěli. Vystudovali jiné obory a těm se pak věnovali. Po listopadové revoluci spolu začali podnikat - s uzenářskými výrobky.

Postupně založili společnosti Corax a Corax Trading a věnovali se autodopravě a uzenářské výrobě. Vlastní je společně, každý řídí jednu.

Jerky

Původně jerky vznikly v Americe, je to indiánský způsob konzervace masa. Do Česka se dováží z různých koutů světa. Jenže Jihočeské jerky mají jinou technologii výroby. Nevýhodou ostatních jerek je to, že je maso hodně tuhé a zůstávají v něm tkáně a blány. V Mostkách používají opracované maso bez tkání, které rozmělní, smíchají se solí a kořením a tvarují jej do pásku. Výsledkem je to, že Jihočeské jerky jsou měkčí a bez šlach. Tento způsob výroby má firma zaregistrovaný.

Miloslav se věnuje uzenářství, v Mostkách u Kaplice firma vyrábí 20 tun klasických uzenářských produktů měsíčně.

Jaký je cílový zákazník vašich jerek?
Jerky jsou určené pro lidi, kteří prosazují zdravý životní styl, sportovcům, turistům, do fitness-center. Zajímavé je, že úspěch jsme zaznamenali v barech a diskotékách. Když dostanete večer hlad, brambůrky nebo oříšky vás nezasytí. Jerky jsou ideální. Kořeněná verze je navíc k alkoholu velmi příjemná. V jednom balení jerek je schovaná hmotnost 80 gramů čistého masa, což je běžná porce v restauraci. Nejsou v tom žádná éčka, je tam maso a mořská sůl, případně přírodní koření. Konzervované je to kouřem.

V běžných obchodech je ale velmi těžké vaše jerky sehnat.
My jsme dodávali pár jerek do Terna v Českých Budějovicích, protože jsme s nimi vyhráli dvakrát po sobě soutěž Chutná hezky. Jihočesky. Jerky zatím ale nejsou určené do maloobchodní sítě. Lidé to prostě neznají. My je k nim musíme dostat, aby je ochutnali a zjistili, že je to dobré. Teprve pak si je půjdou koupit do obchodu. Jinak to nejde.

To chodí obchodní zástupce po barech a nabízí jerky?
Přesně tak. Je to hodně těžké, ale jinak to nejde. Musíme to dostat mezi lidi. Děláme reklamní akce, teď jsme měli v pražském SaSaZu kampaň s ochutnávkami. Byli jsme na letních festivalech, rybářských slavnostech.

Daří se vám prosazovat s produktem, který v Česku skoro nikdo nezná?
V loňském roce, kdy jsme přišli na trh, jsme vyráběli pár stovek kusů měsíčně. A to jsme většinu rozdali známým a kamarádům, aby se seznámili s tím, co děláme. Dnes jsme se přehoupli přes deset tisíc kusů měsíčně. Vidím v tom velký potenciál, ale musíme přicházet s novými produkty.

Nedávno jste uvedli rybí jerky z třeboňského kapra...
Ano, máme vepřové, hovězí a teď i rybí. To je husarský kousek, jsme jediní, kdo to dokázal. První naše pokusy skončily fiaskem, ryba má řídké maso. Zjistili jsme ale, že když se udělá delší technologická pauza, může se s tím masem pak pracovat. Rybí jerky jsou opravdu velmi zdravé. Zůstává tam hodně rybího tuku a pak omega 3 a 6 mastné kyseliny.

Proč jste si vybrali třeboňského kapra?
Jsme Jihočeši. Navíc nám je Rybářství Třeboň schopné ryby zpracovávat. A jejich kapr je známka kvality.

Miloslav Koutník

Narodil se 10. února 1961 v Českých Budějovicích. Studoval ČVUT v Praze a VUT v Brně, obor stavební inženýr. Stavařství se poté i věnoval. Přestože pocházel z řeznické rodiny, nikdy tuto práci nechtěl dělat. Po revoluci začal s bratrem Jiřím podnikat s uzenářskými výrobky - jinde nakupovali a v jižních Čechách prodávali. "V kraji byla omezená nabídka. Přitom po republice byla spousta zajímavých uzenářů s jinými výrobky a chutěmi," říká Koutník. Obchodu se dařilo, bratři vzali prvního zaměstnance. Neměli pro něj práci na pět dní v týdnu, a tak rozjeli dopravu. I tento byznys fungoval a dnes bratři jen v dopravě zaměstnávají 170 lidí. V roce 2011 firma převzala Jatka Mostky a začala se věnovat výrobě uzenin. Miloslav Koutník se věnuje uzenářství, Jiří pak autodopravě.

Třeboňský kapr má výborné jméno v zahraničí. Chcete vaše jerky dostat i mimo Česko?
Právě to byl jeden z důvodů, proč jsme si třeboňské rybářství vybrali. Chceme se dostat na rakouský a německý trh. Německý a slovenský trh máme již chráněný. V Rakousku jsme už podali žádost.

Maso na hovězí jerky máte ze svého chovu?
Používáme plemeno Aberdeenský Angus z farem na Šumavě. Jeho maso je velmi vhodné, protože má mnohem lepší chuť než klasické hovězí. Vepřové maso bereme z Českomoravské vrchoviny. Všechno to jsou české chovy, na tom si zakládáme. Je třeba říci, že používáme to nejčistší maso - u ryb filety bez kosti, bez kůže, hovězí pak nejlepší. Proto nejsou jerky levné jako salám.

Až dostanete jerky do širšího povědomí, bude se snažit je dostat do českých obchodních řetězců?
Určitě, díky tomu, že máme recepturu registrovanou, vybereme si některý řetězec a s tím se dohodneme. Výhodou je, že nemáme konkurenci, takže se budeme bavit v jiné rovině než obvykle, kdy je to spíše diktát řetězce vůči dodavateli. Ale tohle je otázka nejdříve za rok.

Máte ještě nějaké další plány s jerkami?
Plány máme, chceme rozšířit nabídku o dva druhy masa. Konkrétně drůbež a zvěřinu. Pak máme připravený úplně jiný výrobek, který bude také na bázi sušeného masa. Ale tam je vývoj trochu složitější, takže to bude trvat. Chci, aby tyto produkty byly stěžejní pro naši firmu, a ne abychom válčili o cenu párku.

Autor:

Pražské letiště zkracuje dobu parkování zdarma na 10 minut

  • Nejčtenější

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

25. dubna 2024  11:25

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu....

Z prodejen mizí košíky do ruky. Hodily se na malý nákup, skuhrají zákazníci

1. května 2024

Z českých obchodů začínají mizet malé příruční nákupní košíky. Zákazníci se tak často musí spokojit...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Německá atomová kauza pokračuje. Opozice hledá viníky za odklon země od jádra

26. dubna 2024

Německem v posledních dnech hýbe kauza zveřejněných dokumentů německého měsíčníku Cicero týkající...

Boom prodejů kol opadl. Prodejci mají plné sklady, zákazníci čekají na slevy

28. dubna 2024

Trh s jízdními koly a cyklovybavením se v Česku propadl o třetinu. Může za to ochlazení covidového...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Kvůli fotce na střechu. Japonci staví bariéru, aby turisté nemohli fotit Fudži

26. dubna 2024  10:45

Japonské úřady znepokojené davy nevychovaných zahraničních turistů rozhodly, že nainstalují na...

Česká národní banka znovu snížila úroky. Hypoteční úvěry přesto nezlevňují

3. května 2024

Premium Radní České národní banky na svém zasedání ve čtvrtek snížili úroky o půl procentního bodu. Sazba...

Rusové se vrací. Putin propagandisticky slaví a těží z toho i tamní ekonomika

3. května 2024

Počátek války na Ukrajině vyvolal mezi některými Rusy už v únoru roku 2022 velké obavy. Během...

Turecko utnulo obchod s Izraelem, pro něj to je diktátorské porušení dohod

2. května 2024  19:29

Dva nejmenovaní turečtí představitelé agentuře Bloomberg sdělili, že jejich země zcela zastavila...

Gazprom je po propadu exportu poprvé za více než 20 let v hluboké ztrátě

2. května 2024  18:36

Čisté ztráty 629 miliard rublů (161 miliard Kč) zaznamenal v loňském roce ruský plynárenský gigant...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...