VIDEO: Nad ulomenou špičkou nože nezoufejte. Snadno ji opravíte

Pro každého kuchaře je noční můrou, když upustí na zem a poškodí svůj oblíbený nůž. I ten s ulomenou špičkou lze však snadno opravit tak, aby fungoval stejně dobře jako dřív. Podívejte se na videu na jednoduchý návod.

„Padající nůž se nikdy nesnažte zachytit, nestojí to za to. Je lepší ho nechat spadnout na zem i za cenu, že se poškodí,“ varuje zkušený brusíř nožů Marek Neuman. 

Pokud se vám taková věc v kuchyni přihodí, nezoufejte. K opravě ulomené špičky nebo zoubků na fazetě budete potřebovat brusný kamen, nádobu s vodou, upínák brusných kamenů, dobré světlo a hodinku času.

Postup krok za krokem

Na broušení ulomených špiček jsou obecně vhodné brusné kameny o hrubostech od 160 do 400. „Ideální hrubost jsem zvolil 240, protože kámen velmi dobře a rychle odebírá materiál, a práce s ním je rychlá a pohodlná,“ říká brusíř.

Brusný kámen před samotným broušením namočte na 5 až 10 minut do připravené vody. Poté ho zajistěte v upínáku, aby neklouzal po pracovním stole a současně ruka, která drží rukojeť, nedřela o pracovní podložku. Pokud upínákem nedisponujete, můžete si alternativně vypomoci dřevěným hranolem, který podložíte mokrým hadrem.

Princip opravy ulomené špičky je shodný s broušením klasického nože. Oproti klasickému broušení ale špičku přiložte pod jiným úhlem, v tomto případě 45 stupňů. 

Marek Neuman (46)

Marek Neuman v brusířské dílně

Původní profesí kuchař měl vždy blízko k nožům. Postupem času je začal i sbírat a zajímat se o výrobu a broušení nejlepších kousků z Japonska. Jeho koníček se později přeměnil v řemeslo a před dvěma lety vyústil v založení projektu Nože zVostra, specializovaného obchodu na broušení a údržbu nožů. 

Ruční broušení nožů si svoji popularitu a uznání našlo především mezi stovkami kuchařů. Brusičské řemeslo o rok později spojil Marek Neuman s předním výrobcem damaškových nožů Dellinger.

Opatrným broušením začnete odebírat materiál z jedné strany ulomené špičky. Na brusném kameni si ji v podstatě budete muset celou znovu vytvarovat.

Při opravě je potřeba dávat velký pozor na tlak, aby se nůž nezaryl do brusného kamene a nevytvořil v něm díru nebo jizvu. „Při tvarování špičky proto moc netlačte. Opatrně, hezky kousek po kousku se postupnými tahy dostanete až k samotné špičce, stejně pak i z druhé strany,“ vysvětluje postup Neuman.

Při broušení dbejte na udržení geometrie tvaru nože, abyste ji nezměnili. Pokuste se zachovat původní tvar. V našem případě se jedná o oblíbený kuchařský nůž santoku, který má úzký hřbet a velmi snadno a rychle se ovládá.

Samotná oprava špičky zabere asi půl až tři čtvrtě hodiny. Jakmile ji srovnáte do požadovaného tvaru bude potřeba celý nůž znovu nabrousit. Během hodiny tak dokážete zachránit poškozený nůž, který vám bude fungovat stejně dobře jako dřív.

Autor:
  • Nejčtenější

Seznamte se s Ninou, francouzským buldočkem budoucnosti

26. března 2024

Chovatelé se snaží zachránit francouzského buldočka tím, že odstraňují jeho hlavní zdravotní...

Ve spáleném Českém Švýcarsku už vyrostly břízky ze semínek do výšky metru

22. března 2024

Vědci Botanického ústavu Akademie věd se nestačí divit, s jakou rychlostí se obnovuje vegetace na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pohlreichův cukrář prozradil náročný recept na italské velikonoční holubice

25. března 2024

Co je pro nás velikonoční beránek, to je pro Italy velikonoční holubice. Colomba. Symbol Ducha...

Pohlreich se vrátil do rodné stáje. V Česku na grilu je mírný jako beránek

24. března 2024

Kdo má rád gastronomické soutěže, v tomto pořadu si možná přijde na své. Po krátkém „odskoku“ na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

KVÍZ: Jak se vyznáte v pivu a jeho čepování?

28. března 2024

Pivo je českým národním nápojem a v jeho konzumaci se pravidelně držíme na horních příčkách...

Užijte si jarní svátky obklopeni květinami a symboly jara a Velikonoc

29. března 2024

Celý týden jste se těšili, jak si konečně na Velký pátek vyzdobíte byt, dům, chalupu? Vsaďte na...

Ve skleníku topí koňským hnojem, prodlouží si tak sezonu o týdny

28. března 2024

Novou pěstební sezonu zahajují Lucie a Brett Gallagherovi už na konci února. Přestože pozemek v...

KVÍZ: Jak se vyznáte v pivu a jeho čepování?

28. března 2024

Pivo je českým národním nápojem a v jeho konzumaci se pravidelně držíme na horních příčkách...

Semínka rajčat koupejte v heřmánku, radí zkušený zahradník, jak na výsev

27. března 2024

Semena rajčat se tradičně vysévají na Josefa, nicméně do Velikonoc to pořád stihnete tak, abyste po...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...