Přípravy na Štědrý den jsou v plném proudu. Výzdoba z ulic se postupně rozšiřuje i do obýváků a v rodinách řeší každoroční otázku – kolik druhů cukroví napečou?
Přestože cena másla, mouky a dalších surovin stále roste, Jihočeši si sladké na Vánoce neodepřou ani letos. Mnozí využili nabídek profesionálů a objednali si vánoční cukroví na zakázku. Cukráři tak mají napilno, jejich kapacity se totiž rychle zaplnily.
„Máme více objednávek než loni,“ těší se Lenka Karvánková z Vypečeného okna, které v centru Českých Budějovic kolemjdoucím nabízí sladké i slané pochutiny.
Podle Karvánkové nárůst zájemců způsobilo zúžení konkurence. „Spousta pekařů a cukrářů to zřejmě kvůli rostoucím cenám vzdala a nepečou,“ myslí si podnikatelka, která stejně jako loni nabízí kilo cukroví za 1 190 korun. Další objednávky už nepřijímá, do Štědrého dne musí její tým stihnout napéct 150 kilogramů zamluvených sladkostí.
Stálou klientelu si v krajském městě drží i Dorty u věže Radky Vrtělové. Přesné číslo objednávek nemá, ale ve výsledku toho letos zkušená cukrářka napeče méně. „Zatímco minulé roky si lidé brali do rodiny třeba pět kilo cukroví, tentokrát si koupí jen tři,“ vysvětluje a šetření chápe jako reakci na zvyšování cen.
O čtyři sta korun zvedla cenu připraveného cukroví provozovatelka Kremrolky ve Štěpánovicích na Budějovicku Jana Slaná. A cenovou úpravu má za sebou i cukrárna U Kláštera v centru krajského města. „Od ledna budeme zákusky zase zdražovat, protože ceny surovin jsou téměř s každým týdnem vyšší,“ předesílá vedoucí provozovny Marcela Machutková.
Cena roste s kvalitou
Základní suroviny pro přípravu pečených zákusků za poslední rok výrazně podražily. Nejvíce si cukrářky připlatí právě za cukr, jehož cena podle údajů Českého statistického úřadu stoupla proti loňsku o více než 105 procent. Kilové balení dnes běžně supermarkety nabízejí za 40 korun.
O polovinu větší výdaje dají i za mouku. Podražilo také máslo, za jednu kostku průměrně zaplatí 59 korun. Také vejce stála ještě minulý měsíc o třetinu méně.
Velkou roli ve výsledné prodejní ceně hraje při přípravě cukroví kvalita a různorodost zvolených ingrediencí. Zákazníci se musejí připravit na vyšší částky u sladkého s pravou vanilkou, kvalitními ořechy nebo máslem.
Vrtělová používá do těsta výhradně máslo. Za krabičku, kam poskládá kilogram cukroví, si pak účtuje 800 korun. „Nabízím jednotnou směs. Z toho tři čtvrtiny tvoří klasické druhy, zbytek doplňuji méně obvyklými kusy, jako jsou makronky,“ říká cukrářka, která pro nadcházející svátky prodává výhradně zmíněné cukrovinky.
Jejich objednávky přijímá do konce listopadu. „Vánočky na zakázku nepeču, nevyplatilo by se mi to,“ vysvětluje s tím, že pár kusů tradičně splete pro rodinu a známé.
Chtějí to, co doma nepečou
O prodej svých vánoček nemají strach v písecké cukrárně Upekla. Více než kilový spletenec plný másla a mandlí tu nabízí za 490 korun. Za kilový balíček mixu deseti druhů cukroví pak zákazníci zaplatí o jedenáct set více.
Mimo tradiční druhy si pak mohou vychutnat linecká maková srdce s citronem nebo medovníkové koule. „V tuto chvíli máme vyprodáno a další objednávky už nepřijímáme,“ hlásí pekařka Miroslava Semrádová.
Kapacita se i letos naplnila pár dnů po spuštění objednávek. Případných přebytků se mohou zákazníci ujmout v písecké prodejně 19. prosince.
„Kromě směsi si u nás mohou lidé zamluvit i jednotlivé druhy podle přání. Většinou si žádají ty se zajímavou náplní nebo neobvyklými chutěmi, které doma nepečou,“ pozoruje cukrářka Valérie Eliášková z rodinné cukrárny Moka ve Velešíně na Českokrumlovsku.
Podobně jako o minulém adventu i letos Mokovi napečou přes sto kilogramů cukroví. Za jeden si účtují tisíc korun.