Marie Ilichová z Netolic uspěla v anketě čtenářů MF DNES o nejlepší zmrzlinu v

Marie Ilichová z Netolic uspěla v anketě čtenářů MF DNES o nejlepší zmrzlinu v Jihočeském kraji. | foto: Slavomír Kubeš, MAFRA

Nejlepší zmrzlinu vyrábějí v Netolicích, rozhodli čtenáři na Facebooku

  • 2
Přes pět set Jihočechů se na facebookovém profilu Budějovice DNES zapojilo do letní ankety o nejlepší zmrzlinu na jihu Čech. Zvítězila ta z Netolic, pro niž jezdí lidé i z Českých Budějovic. Hlasující také chválili zmrzlináře v Bavorově, Prachaticích či Vodňanech. A která příchuť je nejoblíbenější? Jasně vede duo vanilka - čokoláda.

Čokoládová a vanilková. Jasné hity, na kterých se nic nemění už roky. Dvě příchutě zmrzlin, jež si Jihočeši dávají nejraději. Kde ale umí tu nejlepší v celém kraji? Přesně na tohle jsme se dva týdny ptali čtenářů prostřednictvím facebookových stránek Budějovice DNES. Anketa měla velký úspěch, hlasovalo kolem pěti stovek lidí, další se zapojili do diskuse.

Z jednoznačného vítězství se nakonec mohou radovat v Gregorově ulici v Netolicích. Tam je podle hlasujících nejlepší zmrzlina v Jihočeském kraji. Pravidelně za ní jezdí lidé z okolí i Českých Budějovic. Velmi oblíbená je mezi motorkáři, kteří ji dokonce doporučují jako zastavení při letních projížďkách.

Před lety ji ve městě začala vyrábět Marie Ilichová. Nejdříve prodávala jen zmrzlinu, pak nechala přidělat posezení a začala nabízet také zákusky a nápoje. Je to ale ledové osvěžení, na které se často stojí dlouhé fronty.

"Založit si malou cukrárnu byl můj dětský sen," říká Ilichová a upozornila, že točenou zmrzlinu začala vyrábět už před 23 lety, tedy brzy po sametové revoluci. Jaké tajemství stojí za jejím dlouhodobým úspěchem? Podle Marie Ilichové je nejdůležitější píle, ochota a výdrž.

I když zkouší experimentovat s různými novými příchutěmi, kterých má nyní 28, vyhýbá se umělým aromatům, aby zachovala kvalitu. "Vanilková a čokoládová ale pořád s přehledem zůstávají v čele," potvrzuje netolická zmrzlinářka. Tato kombinace vyhrála i u redaktora MF DNES, který příchutě testoval. Malá porce stojí 17 a velká 23 korun.

V diskusi k anketě zaznělo i pár nespokojených hlasů. Argumentovaly tím, že dříve byla zmrzlina lepší, jiní se jí naopak zastávali. "Recepturu jsem ponechala stejnou, mění se spíše lidé," doplnila Ilichová.

Jahody z pole rovnou do zmrzliny

Největší konkurence netolické zmrzliny je hodně blízko. Vynikající je podle hlasujících také v Bavorově, Prachaticích či Vodňanech. S přidělením 2. a 3. místa to ovšem bylo složitější. Takzvanou zmrzlinu od Itala totiž mají na více místech a při sečtení hlasů ji to posouvá na druhou příčku. Pokud by hlasy zůstaly zvlášť, budou druhé Bavorovské jahody. Redaktoři MF DNES ochutnali na obou místech a kvalitu rozhodně zaručují.

"Jsme tady druhým rokem a zákazníci si nás rychle oblíbili. Je to i tím, že mají záruku čerstvého a poctivého ovoce. Jahody bereme přímo z pole, které je hned vedle," vysvětlila Lucie Hucková, vedoucí provozovny v Bavorově.

Výsledky hlasování

Netolická zmrzlina 201
Ital Vodňany + Prachatice 93
Bavorovské jahody, Bavorov 70
Sedlice 28
U Trojice, Budějovice 14
U Provazníka, Protivín 14
Hlasy dostaly i zmrzliny z Kanovnické
ulice v Českých Budějovicích,
z Kamenného Újezda, Mirotic či Zlivi.

Dokud je sezona jahod, dělají hlavně nejoblíbenější jahodovou příchuť, po jejím skončení dojde i na klasické, vanilkovou, čokoládovou a další. "Když je hezky, tak za den prodáme zhruba 800 kornoutů. Záleží hodně na počasí. Jsme tady od března do října," dodala Hucková. Jedna porce je za 20 či 25 korun podle velikosti a druhu.

Zmíněné podniky u Itala vlastní Kamil Efendiler, který zmrzlinu připravuje už od 15 let. "Pocházím z bývalé Jugoslávie a vyrábět zmrzlinu byl můj sen už od dětství. Používám k tomu recept, jejž jsem zdědil po mém dědovi," vysvětluje.

Jako majitel i kuchař se snaží vyjít vstříc všem svým zákazníkům, a tak vytváří nové příchutě na objednávky. Nejoblíbenější však určit nedokáže. "V obou zmrzlinárnách vyrábíme dohromady 60 příchutí, každý den asi 11 a prodávají se všechny dobře," dodal.

V Českých Budějovicích pak hlasující vyzdvihli zmrzlinu v ulici U Trojice. Blanka Polívková z rodinné firmy POLI zmrzlina dbá na kvalitu surovin a správnou přípravu. "Jiní zmrzlináři třeba nalejí do směsi místo čtyř litrů vody pět. Chuť je potom ošizená," zdůrazňuje Polívková.

K letošním hitům také řadí klasické duo vanilková-čokoládová, ale návštěvníci si mohou vybrat mezi dalšími 40 příchutěmi. "Každý den nabízíme vanilkovou a čokoládovou a po dvou dnech střídáme třetí příchuť," vysvětluje a dodává, že si zákazníci poslední dobou oblíbili i experimenty jako skořicovou či kaktusovou.