Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Šestasedmdesátiletá barmanka míchá koktejly, ale sama je abstinentka

  11:55aktualizováno  11:55
Koktejly nejrozmanitějších barev, vůní a chutí připravují ve Veterán baru na Gastrofestu v Českých Budějovicích jihočeská barmanská esa Miluše Kelblová a Jaroslav Krátký. Ona je přitom abstinentka, on si v roce 1996 odvezl z Tokia za míchání drinků titul mistra světa.

„Po čichu poznám dobrou vodku od špatné,“ říká 76letá barmanka Miluše Kelblová. | foto: MF DNES

"Prohibice nás hodila všechny zpátky. Tržby v barech propadají o 60 procent a myslím, že by se lidé měli konečně poučit, že kupovat něco na stáncích je vždycky životu nebezpečné," říká 76letá Miluše Kelblová.

Než si stačíte malý festivalový bar pořádně prohlédnout, postaví před vás hotový drink. Vypadá skvěle a chutná ještě lépe. Jak je to možné, když ho usměvavá barmanka nikdy neokusila?

„Po čichu poznám dobrou vodku od špatné,“ říká 76letá barmanka Miluše Kelblová.

Lahve alkoholu dokáže Miluše Kelblová poslepu rozlišit podle druhu.

"Když se mě lidé ptají, jaký je můj nejoblíbenější drink, stydím se za to, že alkohol vůbec nepiju. Ale tak, jako má někdo od pánaboha bravurní sluch, já jsem dostala do vínku úžasný čich. Po čichu poznám dobrou vodku od špatné. Lahve alkoholu dokážu poslepu rozlišit podle druhu," líčí barmanka, která napsala o tajemství přípravy drinků čtyři knihy.

Ale než se k tomu dopracovala, musela doslova experimentovat v docela drsných podmínkách. S barmanským řemeslem začínala v budějovické vinárně U Švejka. Šéf ji postavil za bar s tím, že tam může dělat "každý blbec".

Mladá žena, která nepoznala rum od vodky, protože alkohol nikdy nepila, získala motivaci ukázat, že to tak není. Jenže to nebylo lehké, protože koktejly byly zakázané, aby do nich personál nedával něco levnějšího a vinárny mícháním "podezřelých drinků" nevydělávaly.

K silné barové pětce přidala slivovici

"Proto jsem to obešla tím, že jsem psala účtenky. A na nich stálo 2 cl toho, 1 cl onoho a vedle názvu alkoholu jsem přidala cenu 20 haléřů, 30 haléřů, pak jsem to sečetla a hostům řekla, nechte si to v kapsičce. Když to budete chtít příště, máte recept i s cenou a můžete si to objednat," připomíná své začátky Kelblová.

Ačkoli dnes mohou začínající barmani i milovníci kreativních koktejlů čerpat inspiraci i z jejích publikací, sama se musela nejdřív prokousávat návody a recepty v angličtině, němčině či španělštině, protože české barmanské kuchařky k mání na pultech knihkupectví prostě nebyly.

Míchání moderních koktejlů je podle odbornice, která až do loňska jezdila se svým barmanským kurzem po celé republice, čirá radost.

"Základem je silná barová pětka: gin, vodka, brandy, whisky a becherovka. A já jsem k tomu přidala slivovici, protože je naše. Z těchto ingrediencí dokážete udělat stovky koktejlů, protože teď se používá spousta sirupů a ovoce. Fantazii se meze nekladou, a tak jako kuchaři dokážou udělat z jednoho masa báječnou věc, my dokážeme třeba jenom z vodky udělat nejméně dvacet koktejlů, každý jiný," vypráví Miluše Kelblová.

Její koktejly můžete ochutnat na Gastrofestu na budějovickém výstavišti ještě v pátek a v sobotu. Minibar má v pavilonu T1.



Nejčtenější

Dvouletý chlapec se dostal z domu do bazénu, následkům tonutí podlehl

Ilustrační snímek

Dvouletý chlapec zemřel poté, co se topil v zahradním bazénu u rodinného domu v Písku. O letošních prázdninách je to v...

V Hluboké se rozloučili s Kamilem Benešem, který padl v Afghánistánu

Lidé se loučí s Kamilem Benešem při smutečním obřadu v kostele sv. Jana...

V Hluboké nad Vltavou se lidé rozloučili s Kamilem Benešem, jedním ze tří českých vojáků, kteří se na misi v...



Zahradu s biotopem buduje rodina jako jedinečné království

Jezírko bylo tím prvním, co Piherovi na své zahradě vybudovali. Teprve pak se...

Holou parcelu bez jediného stromu koupili v malebné jihočeské vesničce před sedmi lety na stavbu rodinného domu a spolu...

Druhá liga: Ústí stále bez ztráty, Jihlava v oslabení uhrála bod

Momentka z druholigového duelu Brno (červená) vs. České Budějovice

Fotbalisté Ústí nad Labem pokračují ve skvělém vstupu do nové druholigové sezony. V pátém kole porazili Viktorii Žižkov...

Policie pátrá po muži ze Strakonic, je podezřelý z vraždy ženy u Prahy

Policie hledá muže, který je podezřelý z vraždy ženy v Kamenici na Praze-východ.

Středočeští kriminalisté vyhlásili pátrání po muži, který je podezřelý z vraždy ženy v Kamenici na Praze-východ....

Další z rubriky

Postavme divadlo a mosty, říká hlavní architekt Českých Budějovic

Hlavní architekt Budějovic Jan Němec dojíždí do krajského města na jeden den v...

Podle hlavního architekta města Jana Němce je urbanistická podoba Českých Budějovic zakotvena v územním plánu....

V Týně se může řezat a sekat i ve svátek, protihluková vyhláška neprošla

motorová pila

Vyhláška upravující dobu klidu o nedělích a svátcích v Týně nad Vltavou neprošla. Stejný osud potkal podobné návrhy i v...

Řidič nepřežil čelní střet s kamionem, silnice u Třeboně už je průjezdná

Citroën Saxo se poblíž Třeboně střetl s kamionem. Řidič osobního vozu nehodu...

Tragická nehoda se stala ve středu večer poblíž Třeboně. Řidič Citroënu Saxo nepřežil čelní střet s kamionem. Úsek...

Vzpomínáme: Kdo nechal sestru jíst mouchy a kdo chutnal žížaly?
Vzpomínáme: Kdo nechal sestru jíst mouchy a kdo chutnal žížaly?

Když jsem u nás v kanceláři řekla, že chystám článek o příhodách z dětství, spustila se lavina vzpomínání. Redakce se smíchem rázem otřásala v základech. Jedna si ostříhala řasy, druhá si touhu po papouškovi splnila v bažantnici, třetí nutila mladší sestru jíst mrtvé mouchy… a to není zdaleka všechno!

Najdete na iDNES.cz