Budvar uvedl nové pivo. Mrazem ho zbavil těla, zůstala 21procentní duše

  • 28
B:Cryo je název piva, které ve středu představil pivovar Budvar. Považuje ho za naprostý unikát, z pití oblíbeného nápoje totiž dělá show, do níž se zapojí číšník i zákazník. Pivo má obsah alkoholu vysokých 21 procent a stupňovitost 40.

Na stole u hosta restaurace se nejdříve objeví speciální narážecí zařízení s malou pípou. Pak číšník z mrazáku vyndá bílou lahev o objemu 1,5 litru a nechá ji 15 minut odpočívat. Poté s ní přijde k zákazníkovi a narazí ji. Pivní fajnšmekr otočí malou páčku a do skleničky začíná za hlasitého šumu a prskání padat pivní pěna.

Tak vypadá obřad pití nového piva B:Cryo. Ze zmíněné lahve se získá zhruba 3 až 3,5 decilitru velmi silného a chuťově výrazného piva.

„Chtěli jsme něco originálního, a to se nám povedlo. Je to nová kombinace pivovarnictví a molekulární gastronomie,“ představil nový nápoj ředitel Budvaru Jiří Boček s tím, že se tak na stoly restaurací dostává také zábavná show.

Když si v restauraci objednáte B:Cryo, dostanete speciální výčepní zařízení.

Z 1,5litrové lahve se získá 3 až 3,5 decilitru velmi silného a chuťově výrazného piva.

Detail zařízení, z kterého si hosté budou čepovat nové pivo budějovického Budvaru.

Už nyní si mohou zájemci objednat B:Cryo ve vybraných restauracích. V první vlně jich je přibližně šedesát. V domovských Českých Budějovicích například v Masných krámech či Malém pivovaru, v Praze třeba u Medvídků. V Budvaru nápoj připravovali dva roky, na začátku to podle Bočka bylo i trochu dílem náhody.

Pivo v lahvích se chladí v mrazácích při minus 18 stupních Celsia a před podáváním by tam mělo být ideálně dva dny. Delší doba mrazení nevadí. Po vyjmutí z mrazáku je třeba pivo vypít do 45 minut tak, aby byla naplno využitá takzvaná kryokoncentrace, tedy vymrazování vody z piva.

Nápoj bude určený pro opravdové fajnšmekry, čemuž napovídá i cena - 250 až 400 korun za lahev.

„Zbavili jsme pivo těla, aby z něj zůstal pouze jeho nejčistší spirit, jeho duše, kterou se nám podařilo zachytit. Vynikající je především po vydatném masovém jídle,“ vyzdvihl Petr Košin, vedoucí vývojového týmu a specialista řízení jakosti piva.

Upozornil, že B:Cryo může být mnohem silnější, když je ještě více zmrazené a obsah alkoholu pak může stoupat až ke 40 procentům. Z jedné lahve už je však poté jen asi 1,5 decilitru piva.