Sládek Ivan Dufek (uprostřed) při degustaci piv v rámci soutěže Zlatá pivní pečeť, která byla součástí táborských Slavností piva. | foto: Ladislav Němec, MAFRA

Degustátor ochutnává pivo už od roku 1967, nejradši má kvasnicové

  • 0
Ivan Dufek z Třeboně je již zasloužený odborník na pivo. Na 22. ročníku Reprezentačních slavností piva v Táboře patřil mezi nejstarší degustátory. Zlatý mok totiž profesionálně ochutnává již od roku 1967. Upřednostňuje kvasnicová piva, stále ale rád poznává nové chutě.

"V každém pivovaru je skupina degustátorů, kteří musí mít skvělou chuť, čich i zrak. Proto se skládají speciální zkoušky, které jsem já poprvé dělal v roce 1967," uvedl osmašedesátiletý Dufek a popsal, že dokonale člověk musí poznat sladkou, slanou, kyselou a hořkou chuť. U vzorků piv pak hodnotí mnoho kritérií - třeba jeho plnost, barvu nebo celkový dojem.

Ivan Dufek

Coby dospívající chlapec pracoval už na přelomu 50. a 60. let v pivovaru v Praze jako pomocná síla na vše, co bylo potřeba. Pak byl ve Staropramenu a nakonec i v pivovaru v Třeboni.

Dnes vyučuje vaření piva na střední potravinářské škole ve Veselí nad Lužnicí, kde od loňského roku vede i nový minipivovar.

Aby degustátor dokázal jednotlivá piva jednoznačně posoudit, musí mezi ochutnávkami vzorků zajíst předchozí pivo pečivem nebo nearomatickým sýrem, případně si dát sklenku vody, vysvětlil Dufek.

"Samozřejmě s přibývajícím časem a množstvím vzorků přichází i únava. Každý degustátor by měl vědět, kdy je potřeba přenechat místo někomu jinému a odpočinout si. Za den každý ochutná desítky piv," řekl Dufek, který osobně nemá žádné oblíbené pivo, ale přednost dává netradičním kvasnicovým pivům. "Volím podle nálady, společnosti, druhu oslavy i momentální chuti. Dnes už je celá řada velmi dobrých piv, ale třeba v Třeboni piji často Regent," doplnil.

Dnes vede minipivovar a pivo vaří se studenty

Speciální zkoušky musí degustátoři podstupovat jednou za dva roky či pět let. "Jsou poměrně náročné, musí se hodnotit jednotlivé vzorky piv a mezi nimi může být i třeba vzorek 'říznutý' vodou, jehož chuť tak bude naprosto jiná. Každý degustátor musí znát i chutě nebo složení látek, které se v pivu vyskytují," přiblížil jeden z nejstarších degustátorů na letošních táborských slavnostech. Ochutnávat tam bude například i nápoje z Ruska.

Kromě toho, že ročně na několika degustačních soutěžích hodnotí jednotlivá přihlášená piva, od loňského roku vede i školní minipivovar ve veselské střední škole. "Už jsme vařili tmavý a světlý ležák, výčepní nebo nealkoholické pivo. Ročně to bude přes 200 litrů. Uvařené pivo budeme i se staršími studenty degustovat," dodal.