- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
Já už si sehnala i hrnec-mlékovar.Kdyby bylo po mém,byly by mlékomaty povinně u všech marketů.A moc se přimlouvám,aby se k této "povinnosti" připojil i DP - Metro.a to ve všech stanicích A prodejní místa přenechávat za proud a symbolickou cenu/qm
A kdo by to platil?
Lidi prostě syrové mléko moc nekupují, protože nakupují jednou za týden velký nákup. Do toho nezapadá běhat každý den pro litřík čerstvého mléka do automatu.
Proč by mleli... Právě proto jsou ty automaty u větších obchoďáků, aby si tam lidé při svým nákupu mohli mléko koupit. To mléko vydrží v lednici minimálně tři dny. My to tak děláme.
Cely detstvi sem pil tepelne neupravene mliko od krav a nikdy mi nic nebylo. Dokonce narozdil od vetsiny dnesnich mladych nemam ani na nic alergii.
to bývalo před rokem 1989 oblíbené heslo našich potravinářů. Jakou kvalitu toto mléko ovšem mělo, nikdo nevěděl. Dneska toho víme o mléce, prodávánem na trhu v plastových a tetrapakových obalech stejně tak málo. Nanejvýš se dovíme, jak vysokou teplotou (zejména tzv. UHT způsob) bylo v mléce zničeno to, co organismus potřebuje. To, že hlavní hygienik podého tlaku "tetrapakové" či jiné (velkomlékárenské) lobby je patrné na první pohled. A že lidé dneska skočí na lep kdejakému tvrzení, které se objeví v médiích je, bohužel, smutný fakt. Vlastní rozum používat je pro ně příliš náročné. To mléko z automatu piji (v dětství jsem pil přímo od krávy) a žádné střevní potíže nepozoruji. Je to vše jen snaha nepřijít o kšetf, kšeft a zase kšeft. Zemědělce, ochotné mlékomaty zřizovat nikdo nešanuje!
Organismus potřebuje z mléka mimo jiné vápník a třeba vitamín D, to je i v trvanlivém mléku. A hlavně v médiích je v poslední době mnohem víc článků PRO mlékomaty, ale lidi to stejně moc nekupují. To, že se syrovým mlékem mohou přenášet nemoci je pravda a hygienik těžko může říkat něco jiného i když riziko je určitě velmi malé. Ale prodej nezakázal, takže každý, komu takové mléko chutná a je ochotný si pro něj pravidleně chodit, si ho může kupovat, co hrdlo ráčí.
Prcoval jsem delsi dobu v laboratori v mlekarne (rozbory kvality produktu). Podl mne mnel hygienik 100% pravdu. Surove mleko od krav obsahuje radu primesi , ktere se pri normalmim zpracovnai odtrani centrifugaci. Jedna se o pekny humus (krev, slamu, neidentifikovatelny bilogicky material), ktery jde rovnou do kafilerie. Mleko se pak jeste pasterizuje . Nezpracovaneho mleka bych se bal dotkonut, natoz ho pit - nechci mit zazivaci problemy ani chytit TBC. To co z nej vyrostlo na zivne pude pro koliforni bakterie (pokdu nebylo pasterizovane) vam nepreju videt. Chapu ze zemedelci argumentuji tim ze dodrzuji pri dojeni a chovau maximalen hygienicke predpisy. Ale staci kdy jim to 1x ujede a je vystarano.
No nějakých takových bakterií je jen minimální procento. Zdravý člověk z toho sračku nedostane. Naopak se jeho imunita posílí. A v syrovém mléku je spousta prospěšných baktérií. A hlavně na to se zapomíná je tam spousty prospěšných aminokyselin. Které v pasterilizovaném mléku nenajdete.
každý kdo si pamatuje aféru kolem prasečí chřipky ví, že hygienici jsou jen služebníčky farmaceutů, kdo jim na skočí, je ještě hloupější než oni :):)
Máme ochránce všeho možného,počínaje ekology,přes hygieniky,ochránce lidských práv, památkáře a pod. Tyto instituce dělají jen škodu a aby vykazovaly nějakou činnost,tak vyvolávají jen paniku a straší lidi kde čím.Ani doktoři nejsou pro absolutní sterilitu a dokonce jsou studie,že pokud děti vyrůstají od malička ve stále kontrolovaném čistém,sterilním prostředí,tak se u nich po nějakém čase objevují častěji různé alergie.