Úspěch Jozefíny Růžičkové, ve světě gastronomie srovnatelný se získáním filmového Oscara, je výjimečný i z českého pohledu. Za posledních pět let totiž tři hvězdy v soutěži získal právě jen její výrobek. O toto ocenění se přitom ucházejí speciality z celého světa od alkoholických nápojů přes pekařské či uzenářské delikatesy až po čerstvé maso, zavařeniny a zmrzliny.
„Při každé návštěvě Toskánska jsem obdivovala tamní fíkový džem. V něm je ale hodně cukru a také použité fíky jsou specifické svou konzistencí. Pokusila jsem se proto fíky něčím doplnit a napadly mě hrušky z Hoříkovic, dlouze pečené skoro do konzistence povidel. Výsledek byl ale příliš sladký, a tak jsem vše doladila bílým karibským rumem,“ popisuje podnikatelka.
Její džemy už letos získaly devět medailí v jiné prestižní soutěži World’s Original Marmalade Awards, kde měly přes dvě tisícovky konkurentů. Poté její výrobky do své nabídky zařadil i luxusní londýnský obchod Fortnum & Mason.
Pro mnoho výrobců je velice obtížné už získání jediné hvězdy. Růžičková navíc získala ocenění i za další výrobky: dvě hvězdy má její šípkový džem s vanilkou, po jedné pak borůvkovo bezinkový džem s vanilkou a klementinková marmeláda.
U všech výrobků hodnotí porotci na slepo jen dvě kritéria, chuť a kvalitu. „Zajímavé je, že už můj manžel říkal, že džem z fíků a hrušek je výjimečný. A teď mi díky úspěchu mých výrobků volají i lidé ze zahraničí a gratulují mi, chystá se navíc spolupráce s dalším luxusním e-shopem v Británii, oslovili mě i z Německa,“ dodává podnikatelka.