Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Eduard Levý umí kapra na mnoho způsobů. Prezidentovi z něj dělal jitrnice

  7:31aktualizováno  7:31
Než vám zavoní na Štědrý den kuchyní kapří řízky, stojí za to načerpat inspiraci od kuchaře, který hostí rybími delikatesami podnikatele i českého prezidenta. Eduard Levý říká, že bychom měli mít na stole 200 gramů kapra týdně.

Eduard Levý dělá nejraději kapra na přírodní způsob se zeleninou. | foto: Marek Podhora, MAFRA

„Z kapra se dá udělat všechno. Je to maso pro moderní stravování, protože se dá připravit rychle a snadno. Během deseti minut uděláte báječná jídla,“ říká 64letý Eduard Levý, který učí gastronomii na Fakultě rybářství a ochrany vod Jihočeské univerzity a je zástupcem vedoucího její prodejny ryb a rybích produktů.

Sám dělá nejraději kapra na přírodní způsob se zeleninou, ale podává ho i jako svíčkovou nebo vepřo knedlo zelo. Z tradiční české ryby rád připravuje i lančmít, segedínský guláš, tatarák, saláty, paštiku, jitrnice, jelita či tlačenku. Eduard Levý hostí rybími delikatesami podnikatele i českého prezidenta. Milovníkovi zabijačkových dobrot Miloši Zemanovi udělal kapří jitrnice a jelita.

Fotogalerie

Některé ze specialit si můžete koupit i v rybí prodejně v budějovické Husově ulici. „Největším úskalím je, že musíme kapra dobře připravit. V naší prodejně chystáme i filety bez ocasu. Ten je pro mnoho lidí plný kostí a neví, co s tím. Ale nařezáním ocasní části na příčné centimetrové proužky se kůstek zbavíme a maso využijeme třeba na polévku. Orestujeme si na másle zeleninu, zalejeme zeleninovým nebo rybím vývarem, přidáme proužky kapra a během deseti minut máme výbornou polévku,“ radí Levý, který je původem rybář.

I proto mu jde příprava ryb před kuchyňskou úpravou rychle od ruky a pro všechny zájemce, kteří to chtějí umět taky, to ukazuje na videu na webu www.rybyprozdravi. Léta patří mezi největší propagátory kapra na českém jídelníčku.

„Na stole bychom ho měli mít aspoň jednou týdne dvě stě gramů. U nás je k dostání i omega3kapr, který má díky speciální výživě zvýšený obsah pro lidi příznivých omega 3 mastných kyselin. Ale velmi dobře je na tom i klasický kapr. Živí se hlavně přirozenou potravou a dokrmuje většinou ječmenem,“ srovnává.

Díky chovu v přirozeném prostředí a čisté přírodě má kapří maso z rybníků vysokou kvalitu, ale Češi ho stále podceňují. „Doslova se nad ním ofrňujeme, na milost ho bereme jen o Vánocích. Přitom tím, že se vyváželo už za socialismu na Západ, je pod drobnohledem a splňuje přísné normy včetně těch na těžké kovy,“ upozorňuje.

A vzápětí vyvrací mýtus, že je třeba rybu podávat na stůl hned po zabití. „Rybí maso stejně jako maso jiných zvířat musí uzrát. Kapr se má nechat v lednici zabalený do fresh folie odležet aspoň 24 hodin. Doporučuju na něj kápnout pár kapek citronu, lehounce ho potřít ze všech stran. Tím zabijeme veškeré bakterie nebo zamezíme rozmnožování mikroorganismů,“ říká.

Takto ošetřené rybí maso vydrží podle něho v lednici osm dní. Ale základem je, že nesmí dlouho ležet na teple, pak zešedne a chytne nepříjemný pach. Důležité je i nesolit dopředu, ale těsně před úpravou.

„Já preferuju přípravu rychlou. Nezabaluju, neobaluju v ničem, dělám rybu přírodně s česnekem, kmínem, zeleninou. Řízek je u nás jenom na Vánoce. A ještě si kapra namarinuju, uvařím v páře a zaleju kyselým nálevem z cibulek. Přidám trochu kapary, případně orestované žampiony, a mám na silvestra fantastické studené jídlo,“ dodává Levý.




Nejčtenější

Majitel části hřiště si ohradil pozemek, kůly zabetonoval před brankou

Majitel čtvrtiny fotbalového hřiště v Přešťovicích  si svůj pozemek ohradil...

Jámy a v nich zabetonované železné kůly vyrostly takřka přes noc na fotbalovém hřišti v Přešťovicích na Strakonicku....

Čech předčil při prestižní soutěži v USA většinu vojáků Národní gardy

V běhu na tři míle desátník Mrocek suverénně zvítězil.

Dopadl lépe než většina reprezentantů Národní gardy z amerického státu Nebraska. Jen jeden muž byl na tom v prestižní...



Soud zrušil záměr převést vepřín v Letech na stát, kupní smlouva však platí

Velkokapacitní vepřín na místě bývalého romského koncentračního táboru v Letech...

Rozhodnutí o záměru převodu vepřína v Letech na Písecku na stát není platné. Takový je verdikt Krajského soudu v...

Placené provozování života v Krumlově má ohlas, části místních projekt vadí

Kateřina Šedá v českokrumlovské Široké ulici, kde bude během jejího projektu...

Vlnu kritiky od místních, ale i nadšené ohlasy vyvolal projekt Kateřiny Šedé s názvem UNES-CO. Umělkyně se v něm věnuje...

Z Písku by mohlo být malé Brno, věří ekonom České národní banky

„S bývalými spolužáky jsem stále v kontaktu. Stejně jako oni, i já v sobě...

O České národní bance, o podnikání na jihu Čech i o svém rodném městě v rozhovoru pro MF DNES mluvil ekonom Petr Král....

Další z rubriky

Bez tunelu pod nádražím hrozí v Českých Budějovicích kolaps dopravy

U Mánesovy ulice je naplánovaná patrová křižovatka. Pod zemí má mít silnice...

Více než miliarda korun je cena za podjezd pod nákladovým nádražím v Českých Budějovicích. Má být hotový stejně s...

Zelené autobusy pro turisty na Šumavě přicházejí o podporu obcí

Celkový pohled na obec Kvilda.

Některé šumavské obce přestanou letos poprvé přispívat na provoz Zelených autobusů. Podle starostů nemají moc velký...

Dům na náměstí v Krumlově, kde byla spořitelna, přestaví na luxusní hotel

Budova v centru Krumlova, kterou společnost CPI předělá na hotel, byla...

Historickou budovu spořitelny na českokrumlovském náměstí Svornosti přestaví společnost CPI za 100 milionů korun na...

recepty-emimino-krupave-bramboraky
recepty-emimino-krupave-bramboraky

Víte, v čem je kouzlo křupavých bramboráčků? My ano!

Najdete na iDNES.cz