Svátek dobrého jídla vábí na exotiku i přípravu čabajek v přímém přenosu

  16:50aktualizováno  16:50
Krokodýlí pokrmy, šnečí pochoutky, grilované krevety nebo ústřice. Ale také jídla maledivské, sicilské či vietnamské kuchyně slibuje jubilejní 20. ročník Gastrofestu, který od od čtvrtka do soboty hostí českobudějovické výstaviště.

Ředitel Gastrofestu Vladimír Tůma. | foto: Marek Podhora, MAFRA

Nejprostornější pavilon T na českobudějovickém výstavišti se od čtvrtka do soboty promění na největší restauraci v zemi. Už dvacátý ročník Gastrofestu nabídne milovníkům dobrého jídla a pití 112 míst, kde si mohou zakoupit a ochutnat dobroty podle své chuti.

K mání budou exotická jídla i speciality národních kuchyní z celého světa. Zručnost a um profesionálních kuchařů a dalších gastronomických odborníků tu bude k vidění v 64 festivalových studiích.

Výběr z programu Gastrofestu

Čtvrtek 10. listopadu
11.00 Dětská kuchařská show
12.00 Maďarsko - čabajky
14.00 Holandské sýry - Co vše nevíte o holandských sýrech
Pátek 11. listopadu
10.30 Country vaření - úprava hovězího skotu z ranče Hoslovice, Penzion u Starýho Kance
11.00 Mladé víno - Michal Pitour, vinařství Lahofer
15.00 Chilli fest
Sobota 12. listopadu
11.15 Vaření s kávou - nápoj jako ingredience
14.00 Dětská kuchařská show
15.30 Tequila party

Součástí Gastrofestu bude i letos soutěž pekařů a cukrářů, kuchařská soutěž Český kapr a také soutěž v carvingu, kterou pořádá Luděk Procházka, čtyřnásobný mistr světa v carvingu, tedy v ozdobném vykrajování ovoce.

„K novinkám letos patří třeba kuchyně exotických Malediv s mořskými rybami. Ve čtvrtek se tu bude připravovat 50kilový tuňák. Lidé se budou moci podívat, jak se kuchá taková ryba, jak se filetuje, jak se s ní pracuje v podání šéfkuchaře Roberta Buriana. Připraví z ní i ochutnávkové porce,“ uvedl ředitel Gastrofestu Vladimír Tůma.

V bavorském koutu se mohou návštěvníci zastavit u výčepu s bavorským pivem a ochutnat selečí kolínka a bavorské klobásky, pro příznivce pálivých paprik je připravený chilli festival.

„Poprvé tu budeme mít i přípravu čabajských klobás v přímém přenosu. Lidé se mohou dívat na výrobu této tradiční maďarské uzeniny od přípravy hmoty až po napěchování do střívek a zároveň si mohou dát naprosto čerstvou čabajskou klobásu,“ popsal Tůma.

Na národní speciality budou lákat například kuchaři francouzské, švédské, švýcarské, sicilské, kubánské, ukrajinské, španělské, portugalské, slovenské, vietnamské či gruzínské kuchyně. Chybět ale nebudou ani čeští kuchaři, třeba s nabídkou jídel z Podkrkonoší či jehněčího z Podkletí.

V pavilonu Z se odehraje 11. ročník soutěže Český kapr na téma úpravy tradiční ryby v kuchyni Karla IV.

„Ve čtvrtek budou soutěžit junioři, v pátek senioři, vždy po dvanácti finalistech z celé republiky. Každý kuchař má 45 minut na to, aby připravil čtyři porce teplého pokrmu hlavního jídla, které by mělo být součástí tříchodového menu,“ sdělil Jindřich Žydek z pořádající Asociace kuchařů a cukrářů ČR.

Návštěvníci mohou v pavilonu Z nejen fandit soutěžícím kuchařům, ale také se přiučit něco od studentů Fakulty rybářství a ochrany vod Jihočeské univerzity.

„Studenti budou předvádět zpracování ryb a v malé restauraci si mohou lidé koupit a ochutnat speciality z ryb. Třeba rybí polévky, paštiky, segedín, lančmít, tatarák, jelítka a jitrnice z kapra nebo tlačenku,“ zve Eduard Levý, který na rybářské fakultě učí gastronomii.

Soutěž v carvingu najdou návštěvníci v pavilonu E1. Třídenní Gastrofest bude otevřený vždy od 10 do 18 hodin. Základní vstupné je 150, parkovné pro auto 50 korun.

Příznivci největšího setkání gurmánů v zemi se mohou těšit na novinku - od 6. do 8. dubna se uskuteční na výstavišti jarní Gastrofest s podtitulem Inspirace pro léto.

Nejčtenější

Učitelka z Prachatic vydržela 49 dní ve tmě. Nyní si chce změnit život

Marcela Haspeklová uspořádala ve vimperské kavárně Ve Skále komponovaný večer s...

Zatímco většina lidí si vyzkouší pobyt ve tmě maximálně na týden, prachatická učitelka Marcela Haspeklová vydržela v...

Tři zájemci o dostavbu dálnice D4 mají smůlu, ministerstvo je vyloučilo

Vizualizace dálnice D4 u Příbrami

Do druhého kola výběrového řízení na dostavbu 32 kilometrů dálnice D4 mezi Příbramí a Pískem vybralo ministerstvo...

Mladý Prospal dostal u táty první šanci v českobudějovickém áčku

Václav Prospal mladší v dresu Českých Budějovic

Václav Prospal na střídačce hokejového Motoru České Budějovice a Václav Prospal i přímo na ledě. Jenže o 25 let mladší....

Jihočeský Ikaros létal v 18. století s křídly na trhy do Vodňan

Vít Fučík na ilustraci A. Hermana v knize Z dějin naší vzduchoplavby od Václava...

Průkopník české aviatiky Vít Fučík údajně létal v 18. století v unikátním postroji. Pomáhaly mu měchy naplněné...

Na sídlišti Máj se porvalo nejméně deset lidí, agresory odvezla policie

Policisté po rvačce v herně v pražské Koněvově ulici zadrželi celkem sedm osob...

Alkohol, zmatek a několik lehce zraněných. Tak to v sobotu vypadalo v jednom z podniků na českobudějovickém sídlišti...

Další z rubriky

Za necelé dvě hodiny stihnu objet pět i šest zápasů, říká sportovní fotograf

Fotbal mu učaroval nejvíc, ale rád fotí také házenou a basketbal. Jan Škrle má...

Jan Škrle říká, že si nevybavuje sport, který by nefotil. Přes 50 let objíždí jihočeská hřiště a haly, ale podíval se i...

Mighty Sounds odhaluje hvězdy, do Tábora zamíří Dog Eat Dog i Total Chaos

Táborské letiště Čápův dvůr obsadil od pátku do neděle festival Mighty Sounds....

Streetpunková parta z New Yorku, crossoverová legenda z New Jersey, punková úderka z Kalifornie nebo bosenská kapela...

Na sídlišti Máj se porvalo nejméně deset lidí, agresory odvezla policie

Policisté po rvačce v herně v pražské Koněvově ulici zadrželi celkem sedm osob...

Alkohol, zmatek a několik lehce zraněných. Tak to v sobotu vypadalo v jednom z podniků na českobudějovickém sídlišti...

Aby dětem nepopraskaly rty: Vyberte správný balzám
Aby dětem nepopraskaly rty: Vyberte správný balzám

Každého z nás někdy před odchodem na hřiště odchytla máma, aby nám namazala pusu ještě před tím, než nás ošlehá vítr. My jsme jen zakouleli očima a chtěli mít tuhle proceduru co nejrychleji za sebou. Ale jak se říká, maminka má vždycky pravdu.

Najdete na iDNES.cz