Tradiční součástí Gastrofestu jsou kuchařská klání, například cukrářské

Tradiční součástí Gastrofestu jsou kuchařská klání, například cukrářské Budějovické mlsání. | foto: Ladislav Němec, MAFRA

Gastrofest nabídne soutěž v házení pizzou i homoli ze švestkových knedlíků

  • 0
Ve čtvrtek začíná na českobudějovickém výstavišti 16. ročník Gastrofestu. Kulinářská přehlídka zve na pokrmy z celého světa, kuchařské soutěže i na mistry Evropy v házení pizzou nebo pokus o zápis do knihy rekordů se třímetrovou homolí zhotovenou ze 2 184 švestkových knedlíků.

"Novinkou bude pekařská soutěž a westernové vaření s lasováním a chytáním telete, ale také šumavské pochoutky a schwarzenberská kuchyně se špeclemi, houbami a smetanou," zve ředitel gastronomického festivalu Vladimír Tůma.

Menu Gastrofestu

Pavilon Z
Tatranská kuchyně
Slovenská Izba Apetit
Maďarský guláš, perkelt, halászle
Višegradské kuchařské pódium
Šumavské tradiční pochoutky
Borůvkové čarování z Borovanského mlýna
Schwarzenberská kuchyně
Bavorské klobásky a pivo
Japonská restaurace
Chodské knedlíky (zápis do knihy rekordů)
Švédská kuchyně (sobí maso)
Řecká vzpomínka na léto
Plzeňská restaurace Western vaření

Pavilon T1
Lovecký košt, kanec se šípkovou nebo se zelím
Rybí speciality, Kapří pódium
Pečená žebra či kuřátko
Africká kuchyně, maso ze zebry, antilopy či pakoně
Chorvatská vína a marmelády
Košt znojemských vín a kozího sýra
Švýcarský kout – sýry, víno, raklet
Španělská šunka, olivy a víno
Australská restaurace – klokan, krokodýl
Arabská kuchyně
Dominikánský bar – koktejly v kokosu či ananasu
Argentinské steaky
Znojemský vinný koutek
Italské pódium mistrů pizzy
Mexická restaurace Amigos
Ochutnejte Valašsko
Jihočeské pošmaky

Pavilon T2
Kuchařské pódium zdravé výživy
Restaurace Olivier Č. Budějovice – francouzská a italská kuchyně
Kavárna Flambé

Tím však výčet novinek zdaleka nekončí. Poprvé se tu například představí Chorvatsko se svými víny, marmeládami a sýry nebo farma s domácími kozími sýry Seník z Třeboně. Švýcarský kout bude návštěvníky lákat na raklet, fondue i švýcarské víno.
 
"Dvě zajímavá jídla nabídne i nový australský kout - klokana na víně a krokodýla. První zájemci mohli sice krokodýlí maso ochutnat už loni, ale bylo ho málo. Letos jsme připraveni lépe," slibuje Tůma.

Ačkoli krokodýlí farma už není v Česku nic exotického, úctyhodní vodní plazi tu nepatří mezi jateční zvířata. Nesmí se tudíž zabíjet a krokodýlí maso k nám putuje z Jihoafrické republiky.
 
Milovníci hovězího masa se mohou těšit na argentinské steaky. Na Gastrofestu je bude připravovat cestovatel Bob Stupka, který se svým hotelbusem s miniaturní profesionální kuchyní o rozměrech 80 krát 80 centimetrů objíždí s turisty celou Jižní Ameriku.
 
"Sám jsem nejvíc zvědavý na italské mistry Evropy v házení pizzy. Kuchař má nad sebou metr a půl velkou pizzu roztočenou nad hlavou jako deštník. Z gastronomie jsem viděl už hodně, ale toto ještě ne, bude to určitě úchvatný zážitek," těší se šéf Gastrofestu.
 
Součástí kulinářské přehlídky bude několik divácky přitažlivých klání: pekařská, cukrářská i pokus o zápis do knihy rekordů se třímetrovou homolí zhotovenou ze 2 184 švestkových knedlíků. Profesionálové se utkají i v sedmém ročníku prestižní soutěže Český kapr 2012.

"Letošní téma je kapr bez hranic na pomezí Rakouska a Německa. Dvanáct finalistů bude připravovat své pokrmy před diváky v pavilonu T. Letos se poprvé utkají ve dvou dnech - v pátek junioři a v sobotu senioři," popsal za organizátory soutěže Jindřich Žydek z Asociace kuchařů a cukrářů.
 
Celý Gastrofest se odehraje v pavilonu Z a největším výstavním pavilonu T. V něm vyroste i velká kuchařská aréna se dvěma pódii a hledišti.

"Návštěvníci uvidí z výšky dvě věci najednou. Jedno pódium bude patřit Asociaci pekařů a cukrářů a druhé exhibičním vystoupením kuchařů z celého světa," upřesnil Tůma. Vstupné na akci je sto korun.