Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Budějovický Gastrofest nabídne grilovaný hmyz i skotskou kuchyni

  8:28aktualizováno  8:28
Speciality z mořských ryb, grilovaný hmyz a americké barbecue žebírka s medovou omáčkou patří mezi lákadla Gastrofestu 2015. Mezinárodní gastronomický festival se uskuteční na českobudějovickém výstavišti od čtvrtka do soboty.

Ředitel Gastrofestu Vladimír Tůma. | foto: Marek Podhora, MAFRA

Pro návštěvníky budou vařit své speciality kuchaři ze 23 zemí světa, gurmáni mohou poprvé ochutnat pokrmy z novozélandské nebo skotské kuchyně. Na 19. ročníku Gastrofestu představí svá jídla, nápoje a další dobroty vystavovatelé ve více než 90 stáncích, které lidé najdou především v největším pavilonu T.

„Loni nemohli lidé ochutnat italskou kuchyni, letos máme tři restaurace, které ji budou vařit. Přibývá mořská kuchyně - krevety, mořské ryby, ústřice nebo kanárská kuchyně s pečenými sardinkami s kanárskými brambory a slavnou omáčkou mojo rojo,“ uvedl ředitel Gastrofestu Vladimír Tůma.

Třídenní gurmánský festival je spojený s řadou doprovodných programů, například soutěží profesionálů Český kapr nebo Dýňovým šampionátem. Největší atrakcí je Gourmet Rendez - Vous, kdy se po celou dobu Gastrofestu na pódiích střídají kuchaři ze světové elity, ale i ti, kteří se jim snaží vyrovnat.

„Není to klasická soutěž, kde se všichni stresují, aby vyhráli. Nejsou vynervovaní komisí, která jim může strhnout body za cokoliv. Nám jde o to, aby se ti kluci sešli, spolu si zavařili a strávili příjemný víkend,“ popsal Tůma.

Při této exhibici mohou lidé sledovat 42 kuchařů z Evropy, Ameriky, Asie nebo Oceánie. Dvakrát bude pódium patřit pouze šéfkuchaři Radkovi Příhonskému z karlovarského Grandhotelu Pupp, který procestoval s vařečkou kus světa a vařil například v Jihoafrické republice či Singapuru. Při sobotní exhibici bude jeho „předskokanem“ hodinu před polednem poslanec Tomio Okamura, který se svým týmem předvede speciality japonské kuchyně.

Novozélandská a skotská kuchyně, které se na festivalu představí poprvé, uvaří typická jídla. „V případě Nového Zélandu půjde určitě o delikátní pokrmy z jehněčího masa,“ řekl jeden z účastníků Gastrofestu kuchař Miroslav Dušek, který vařil 40 let v USA a v květnu otevřel restauraci Rotunda v zámeckém areálu v Nových Hradech.





Hlavní zprávy

Další z rubriky

Daniela Bambasová jako Florence Jenkinsová ve hře Je úchvatná
Bambasová je úchvatná 35 let. Herečka slaví jubileum v Jihočeském divadle

Daniela Bambasová přišla na podzim 1982 do Jihočeského divadla v Českých Budějovicích a dodnes je jedním z jeho symbolů. Ztvárnila spoustu velkých dramatických...  celý článek

Věra Vávrová stála u založení firmy Vavi.
Vimperská firma šije košile skoro 30 let, uspěla v Živnostníkovi roku

V okolí Vimperka bývalo několik závodů, které se věnovaly textilní výrobě. To už je dnes minulostí. Rodinná firma Vavi ale vydržela a od roku 1990 šije košile...  celý článek

Dvojici svých synů unesli Branislav Sloboda a Anita Lackóová.
Na rodiče, již unesli své děti ze Strakonic, byl vydán eurozatykač

Na rodiče, kteří v pátek unesli své dvě děti z dětského centra ve Strakonicích, je vydán evropský zatýkací rozkaz. Podle policie měli čin dobře promyšlený....  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.