Prach, pavučiny a zbytky potravin našli inspektoři jak ve výrobních plochách, tak ve všech ostatních místnostech Jídelny Pod Branou v Prachaticích. | foto: SZPI

Inspektoři zavřeli jídelnu, bar a obchod. Našli v nich plíseň i myší trus

  • 2
Tři jihočeské provozovny, kde se skladují a prodávají potraviny, uzavřela dočasně Státní zemědělská a potravinářská inspekce. Našla tam plíseň v lednici, myší trus nebo potraviny uskladněné mezi nepořádkem.

Inspektoři tak pokračují v plošné razii proti porušování potravinářských a hygienických předpisů. Naposledy na porušování norem doplatili v prodejně potravin v Jindřichově Hradci, v prachatické jídelně a herna baru v Dolním Dvořišti.

„V herna baru majitele Thi Ngoc Chau Nguyen v Dolním Dvořišti jsme našli zaschlé nečistoty na instalaci, kolonie plísní v lednici a v prostoru u baru věci, které tam nepatří, třeba hrablo na sníh, koště, papírové ručníky a staré židle,“ popsal mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

Podobné prohřešky objevila kontrola v prodejně potravin Tung Nguyen Vinh v Panské ulici v Jindřichově Hradci. Kromě plísní na stěnách skladu, kde ležely balené i nebalené potraviny, tu padala omítka.

V Jídelně Pod Branou na prachatickém Malém náměstí našli zase inspektoři myší trus, prach a pavučiny. Na toaletách pro personál netekla teplá voda a chyběl funkční odpad. „Už máme zase otevřeno,“ tvrdí personalistka společnosti Hebina Hana Kalinová.

Podle Radoslava Pospíchala ze zemědělské a potravinářské inspekce se majitelé těchto obchodů a jídelen snaží, aby je mohli co nejdříve opět otevřít. Po odstranění závad už záleží na tom, zda jim provoz následná kontrola povolí.
„Spěchají s nápravou. Utíkají jim tržby. Pochopitelně je s nimi vedeno správní řízení o výši sankcí,“ poznamenal Pospíchal.

Inspekce může podnikatelům v potravinářství uložit pokutu až do výše deseti milionů korun. Maximální částky však zpravidla nepoužívá. Loni vybrala na pokutách téměř 100 milionů korun a potrestala 1 861 provozovatelů. Sankce byly o 55 procent vyšší než v předchozím roce.