Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Založil ekofarmu, pak penzion a přemýšlel, co dál. Tak otevřel minipivovar

  13:08aktualizováno  13:08
Milan Jungwirth přišel do Horních Chrášťan na Prachaticku před deseti lety a začal tam podnikat v zemědělství. Pak otevřel penzion a uvažoval, co dál. Rozhodl se pro minipivovar. Prostory pro ležácké tanky začal připravovat v zimě. V květnu se sládkem uvařil první várku a v sobotu přivítali první hosty.

Počet obyvatel Horních Chrášťan nedaleko Lhenic na Prachaticku se v sobotu minimálně ztrojnásobil. Otevírali tu minipivovar, a tak bylo na tamní ekofarmě pořádně rušno.

„Dejte si jedenáctku, třináctka nám nějak pění, ale jestli si nedáte říct, tak to určitě zvládneme,“ zvala od pípy šenkýřka.

Slavnostní zahájení začalo v 10 hodin a už od začátku byla farma v obležení desítek lidí. Přijela starostka ze Lhenic, starosta z Hlavatcí, sládek a majitel minipivovaru v Jílovicích na Novohradsku. Takřka každý okamžitě mířil za Milanem Jungwirthem, 63letým majitelem nového minipivovaru, aby ho pozdravil a chválil jeho práci.

Fotogalerie

Do Chrášťan přišel před deseti lety a začal podnikat v zemědělství. Pak otevřel penzion a přemýšlel, co dál. Prostory pro ležácké tanky a vše ostatní začal připravovat v zimě. V květnu se sládkem uvařil první várku.

„Nápad na minipivovar se mi zrodil v hlavě před dvěma lety. Pak jsem to v sobě chvíli přehazoval a nakonec do toho šlápnul. V lednu jsme začali se stavebními úpravami a dnes ochutnáváme první pivo,“ přiblížil Jungwirth.

Minipivovar v Horních Chrášťanech nyní produkuje desítku, třináctku, polotmavé a další piva. Vaří ho na tamní ekofarmě a výrobu má na starosti sládek Miloš Pokorný, který má ještě budějovický takzvaně létající minipivovar Malt a své oblíbené pivo s bezinkovým nádechem. Létající znamená, že nemá kompletní zázemí, ale vaří v prostorách jiných pivovarů, ovšem s vlastními surovinami a postupem.

„Každé naše pivo má charakteristickou chuť. O ní hodně rozhoduje už samotná voda. A jsem zastáncem toho, že na celkovém výsledku se zásadním způsobem odrazí, v jakém rozpoložení sládek pivo vaří. Dobrá nálada je poznat. Když to člověk nedělá s láskou, tak to nemůže dobře dopadnout,“ ujišťuje Pokorný.

Majitel: Zareagovali jsme na boom minipivovarů

V sobotu pravidelně provázel desítky zájemců a vyprávěl příběh vzniku piva, se zápalem mluvil o použitých surovinách, tankových ležácích a zrání.

„Zatím vaříme pět druhů a podle ohlasů se zdá, že je kvalita dobrá,“ zmínil Jungwirth. Přiznal, že kladný vztah k pivu má už od dětství a rozhodně ho neopustil.

„Je to pro mě nápoj číslo jedna. Rád jsem ho ochutnával už jako kluk, no a pak začnete v pubertě chodit na zábavy. Dnes už je to jiné. Není to o kvantitě, ale rád ochutnávám a testuji kvalitu,“ navázal majitel. Uvědomuje si, že minipivovary zažívají už několik let boom, a i proto tímto způsobem zareagoval.

„Měli jsme prostor, a tak jsme ho využili. Se sládkem Milošem Pokorným jsme si padli do oka před dvěma lety na pivních slavnostech v Prachaticích. Zkusil jsem jeho pivo a chutnalo mi. Začali jsme spolupracovat a kout plány. Dnes má na starosti vše od začátku vaření až po stáčení do sudů,“ vypráví Jungwirth.

Z pěti druhů je jeho favoritem polotmavá třináctka a pak světlá jedenáctka. „Ta je taková letní, hodí se do horka. Třináctka je dobrá k večeru, po jídle. To je pak příjemné zakončení dne. Nepiji kvanta, ale dám si malou skleničku, abych si to pěkně vychutnal a užil,“ říká se zaujetím.

Zatím dělají v Chrášťanech spodně kvašené ležáky plzeňského typu, ale sládek upozornil, že na podzim se dostane i na svrchně kvašené speciály, které si získávají stále větší oblibu. Roční výstav odhaduje na 1 500 až 2 000 hektolitrů.

„India Pale Ale (IPA) vařím v Maltu a tady se také chystám. Teď je léto a jsme na vesnici, tak jsem tomu chtěl přizpůsobit i pivo a zvolil jsem českou klasiku. Na IPA použiji americké chmele, udělám tu jednu várku a uvidím, jak na ni zákazníci budou reagovat. Zájem o svrchně kvašená piva roste, pozoruji to u Maltu. Lidé tomu stále více přicházejí na chuť, i když samozřejmě dál vedou ležáky. Hodně mladých lidí, kteří třeba byli v zahraničí, svrchně kvašená piva vyhledávají,“ dodává Pokorný.

Autor:




Hlavní zprávy

Další z rubriky

Na farmě Jiřího Netíka (na snímku) pracují handicapovaní i lidé, kteří se cítí...
Farmář zaměstnává v sadech postižené i lidi, kteří utíkají před stresem

Jiří Netík se svými třemi bratry dává práci zdravotně handicapovaným lidem na své farmě na Vltavotýnsku už od 90. let. Teď už je má jako kmenové zaměstnance,...  celý článek

Ředitel Budějovického Budvaru Petr Dvořák.
Šéf Budvaru chce posílit značku doma i v cizině. Ale také zatím mlčí

Být jeden z nejlepších zaměstnavatelů v regionu a posílit své postavení v zahraničí i doma. Tak vypadají dlouhodobé plány Budějovického Budvaru po půl roce...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Vlak táhl opilce desítky metrů kolejištěm, spáč vyvázl s poraněnou hlavou

S pouhým poraněním hlavy vyvázl osmadvacetiletý muž, kterého u Jindřichova Hradce táhl vlak kolejištěm. Opilec si ustlal v těsné blízkosti koridoru ve směru na...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.