Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Nebaví už vás klasický bramborák? Zkuste kapří nebo gulášovou variaci

  8:38aktualizováno  8:38
Cmunda, báč nebo bác, strouhanec, bramborník, kramfleky, hlapáče, vrncocháče. Všechno to jsou lidové výrazy pro jediný pokrm - bramborák. A právě zajímavosti o něm zjišťoval gastronomický specialista Petr Stupka. Prozradil i to, jak připravit netradiční kapří nebo gulášový bramborák.

Petr Stupka při ochutnávce cmundy po Kaplicku, kterou mu v Jihočeské jídelně v českobudějovickém supermarketu Terno připravil kolega Martin Havelka. | foto: Ladislav Němec, MAFRA

Cmunda, tedy bramborová placka ze strouhaných syrových brambor, je samozřejmě jihočeská. Samozřejmě, že je docela možné, že někde v šumavských hvozdech říkají lidé bramboráku 'bác' nebo 'báč'.

U Milevska zase v jedné rodině jmenovali stejnou placku 'bramborník' a jinde 'strouhanec'. "V Jizerských horách jsem ochutnal 'kramfleky' a na Moravě zase 'hlapáče' a 'vrncocháče' a stále to byly bramborové placky ochucené syrovým prolisovaným česnekem, pepřem, majoránkou a solí. Nejčastěji používaný název uvedený i v oficiálních normách je ale bramborák," říká Petr Stupka.

Bramboráky pečou lidé ve Střední Evropě necelých dvě stě let. Protože až na začátku devatenáctého století, kdy Evropu postihl opakovaně hladomor, zjistili naši předkové, na kolik různých způsobů se dají brambory upravit.

Cmunda po Kaplicku.

Cmunda po Kaplicku.

Že se dají vařené nastrouhat a usušit do zásoby a semleté pak používat jako bramborová moučka, z níž lze upéci chléb a mnohé další. Zatím první záznam o bramborách je z roku 1623, kdy vzácná zelenina podávala na stole českého velmože Viléma Slavaty. Tento cenný dar dostal od jindřichohradeckých františkánů, kteří je pěstovali ve svých zahradách.

"Z toho lze soudit, že jedni z prvních pěstitelů brambor byli vlastně Jihočeši," podotýká Stupka a hned dodává, že kromě klasické dochucovací kombinace tedy sůl, pepř, česnek, majoránka, poznal i řadu dalších variant.

"Setkal jsem se i s příchutí rozmarýnu, pomletého nového koření i muškátového květu. Někde dělají bramborovou placku jenom z nastrouhaných brambor bez vajec a mouky. Já dávám rád do cmundy místo mouky pomleté ovesné vločky a místo pepře kořením zázvorem a drceným kmínem," říká Stupka.

bramborákové variace

Do klasického bramborákového těsta lze přidat sekanou petrželku, kari koření a strouhaný balkánský sýr nebo třeba slaninu, škvarky nebo pokrájené uzené maso. Mouku lze nahradit pomletými ovesnými vločkami. Vyzkoušet můžete i kapří bramborák, v němž nahradíte půlku strouhaných brambor rozsekaným kapřím masem.Lahůdku získáte, když do těsta přidáte čerstvé ryzce nebo když připravíte bramborák s jemnou dušeninou z čerstvých hříbků. Lahodný je i gulášový bramborák. Ten připravíte tak, že do strouhaných brambor vmícháte nakrájené uzené maso a slaninu, kvalitní sladkou papriku, sůl, česnek, pepř, majoránku a trochu bramborového škrobu. Do těsta na bramborák můžete zapéci sýr, plátky šunky ale i kus masa.

Samozřejmě není třeba připomínat, že úplně nejlepší je vylepšit bramborák slaninou, kousky uzeného či posekanými škvarky. Pro jejich přípravu je zásadní samotné pečení. Cmunda se má péci na sádle a nemusí ho být moc.

Naše prababičky jen slabě slaninou pomastily litinovou plotýnku položenou na rozpálených kamnech a pekly jednu placku za druhou. Také se často pekly bramborníky na pomaštěném plechu v troubě. Dnes můžeme určitě využít pánve s nepřilnavými povrchy.

Autoři:




Hlavní zprávy

Další z rubriky

Ilustrační foto
Nepodceňujte zadýchávání, může za ním být vážná nemoc, varují lékaři

Plicní specialisté zvou lidi ve věku nad pětačtyřicet let, kteří se často zadýchávají, aby se nechali vyšetřit. Ke Světovému týdnu idiopatické plicní fibrózy,...  celý článek

Busta T. G. Masaryka se vrátila před školu v Novém Vrátě.
Nová Masarykova busta je z pryskyřice. Původní bronzovou ukradl zloděj

Do parku před Základní a Mateřskou školu T.G. Masaryka v českobudějovické čtvrti Nové Vráto se vrátila busta prvního československého prezidenta. Tu původní z...  celý článek

dřevo
S pomocí nic netušící firmy muž kradl bratrovo dřevo. Uspěl jen jednou

Muž, který často zaměstnává jihočeské policisty, má na svědomí další krádež. Tentokrát z pozemku svého bratra odvezl dřevo a dokonce si na to najal nákladní...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.