Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Pivovary navařily speciály. Budvar láká na ležák s višní, Dudák na medové

  7:06aktualizováno  7:06
Jiočeské pivovary připravily na Vánoce stovky hektolitrů pivních speciálů. Zásobují jimi restaurace a prodejny v celé republice, ale i v zahraničí. Strakonický Dudák nabídne sváteční medový speciál, třeboňský regent bio žitné pivo.

Nový tmavý ležák s višní od Budějovického Budvaru . | foto: Slavomír Kubeš, MAFRA

Závěr roku je na pivním trhu každoročně charakteristický zvýšeným zájmem zákazníků především o silnější, kvalitnější, ale také dražší piva, která před vánočními svátky do nabídky zařazuje většina tuzemských pivovarů.

Zejména pro velké podniky jsou proto Vánoce druhou prodejní špičkou roku po létě, kdy je poptávka lidí po pivu nejvyšší. Největší regionální pivovar, českobudějovický Budvar, začal v těchto dnech v restauracích prodávat tmavý ležák s višní.

„Je to plnohodnotný tmavý ležák s obsahem alkoholu 4,5 procenta, a zásadně se tak liší od běžných mixů piva a limonád. Toto pivo je ochuceno přírodní višňovou šťávou,“ řekl mluvčí Budvaru Petr Samec.

Podle něj chce Budvar tímto nápojem primárně oslovit ženy a také milovníky neobvyklých piv. „V polovině listopadu jej poprvé uvedeme na maloobchodní trh po celé republice,“ upřesnil Samec.

Třeboňský pivovar Regent uvaří na Vánoce 150 hektolitrů bio žitného piva. „Jedná se o svrchně kvašený polotmavý ležák vařený ze čtyř druhů sladu, jeden je ze žita,“ uvedla obchodní ředitelka pivovaru Regent Olga Čalkovská.

Lobkowicz vaří Čertovský speciál

Pivovary Lobkowicz, pod které spadá i protivínský Platan, uvaří na Mikuláše Čertovský speciál. „Má 14 procent a ďábelsky červenou barvu, andělsky bohatou, jemně narůžovělou pěnu a výraznou plnost s vyváženou hořkostí,“ popsala Renata Melíšková, specialistka vnější komunikace Pivovarů Lobkowicz. Dodala, že se Čertovský speciál dostane do hospod po celé České republice.

Měšťanský pivovar Dudák ve Strakonicích připravuje na prosinec 170 hektolitrů svátečního medového speciálu. Ten je podle ředitele pivovaru Marka Pohanky vyrobený ze tří druhů moravských ječných sladů.

„Na hořkost jsme použili jemný aromatický žatecký chmel. Pivo se vyznačuje sladovou chutí, do které se přidává chuť a vůně pravého lesního medu,“ uvádí Pohanka. Vánoční speciál má spíše sladší chuť, medovou barvu a hustou bílou pěnu. „Obsah alkoholu bude 5,5 procenta. Při jeho vaření jsme mysleli i na ženy,“ uvedl Pohanka.

Autor:




Hlavní zprávy

Další z rubriky

Obsazenost parkoviště u výstaviště v Písku sledují čidla zapuštěná v zemi,...
Písek chystá jako první město v Česku aplikaci, která usnadní parkování

Motoristy v Písku navede k volnému parkovacímu místu unikátní aplikace v mobilu. Zaznamená polohu vozidla a na mapce ukáže ulice s možnostmi, kde ho odstavit....  celý článek

Volební hlasování.
Jihočeši žijící v cizině jdou k volebním urnám v Londýně i v Kodani

Když se lidé ráno v Česku probouzeli, měla už odvoleno. Jedenadvacetiletá Kateřina Šimková, která pochází z Budějovic, ve čtvrtek večer pacifického času po...  celý článek

Na farmě Jiřího Netíka (na snímku) pracují handicapovaní i lidé, kteří se cítí...
Farmář zaměstnává v sadech postižené i lidi, kteří utíkají před stresem

Jiří Netík se svými třemi bratry dává práci zdravotně handicapovaným lidem na své farmě na Vltavotýnsku už od 90. let. Teď už je má jako kmenové zaměstnance,...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.