Nový tmavý ležák s višní od Budějovického Budvaru .

Nový tmavý ležák s višní od Budějovického Budvaru . | foto: Slavomír Kubeš, MAFRA

Pivovary navařily speciály. Budvar láká na ležák s višní, Dudák na medové

  • 4
Jiočeské pivovary připravily na Vánoce stovky hektolitrů pivních speciálů. Zásobují jimi restaurace a prodejny v celé republice, ale i v zahraničí. Strakonický Dudák nabídne sváteční medový speciál, třeboňský regent bio žitné pivo.

Závěr roku je na pivním trhu každoročně charakteristický zvýšeným zájmem zákazníků především o silnější, kvalitnější, ale také dražší piva, která před vánočními svátky do nabídky zařazuje většina tuzemských pivovarů.

Zejména pro velké podniky jsou proto Vánoce druhou prodejní špičkou roku po létě, kdy je poptávka lidí po pivu nejvyšší. Největší regionální pivovar, českobudějovický Budvar, začal v těchto dnech v restauracích prodávat tmavý ležák s višní.

„Je to plnohodnotný tmavý ležák s obsahem alkoholu 4,5 procenta, a zásadně se tak liší od běžných mixů piva a limonád. Toto pivo je ochuceno přírodní višňovou šťávou,“ řekl mluvčí Budvaru Petr Samec.

Podle něj chce Budvar tímto nápojem primárně oslovit ženy a také milovníky neobvyklých piv. „V polovině listopadu jej poprvé uvedeme na maloobchodní trh po celé republice,“ upřesnil Samec.

Třeboňský pivovar Regent uvaří na Vánoce 150 hektolitrů bio žitného piva. „Jedná se o svrchně kvašený polotmavý ležák vařený ze čtyř druhů sladu, jeden je ze žita,“ uvedla obchodní ředitelka pivovaru Regent Olga Čalkovská.

Lobkowicz vaří Čertovský speciál

Pivovary Lobkowicz, pod které spadá i protivínský Platan, uvaří na Mikuláše Čertovský speciál. „Má 14 procent a ďábelsky červenou barvu, andělsky bohatou, jemně narůžovělou pěnu a výraznou plnost s vyváženou hořkostí,“ popsala Renata Melíšková, specialistka vnější komunikace Pivovarů Lobkowicz. Dodala, že se Čertovský speciál dostane do hospod po celé České republice.

Měšťanský pivovar Dudák ve Strakonicích připravuje na prosinec 170 hektolitrů svátečního medového speciálu. Ten je podle ředitele pivovaru Marka Pohanky vyrobený ze tří druhů moravských ječných sladů.

„Na hořkost jsme použili jemný aromatický žatecký chmel. Pivo se vyznačuje sladovou chutí, do které se přidává chuť a vůně pravého lesního medu,“ uvádí Pohanka. Vánoční speciál má spíše sladší chuť, medovou barvu a hustou bílou pěnu. „Obsah alkoholu bude 5,5 procenta. Při jeho vaření jsme mysleli i na ženy,“ uvedl Pohanka.