Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Při posvícení bude na náměstí vařit i známý kulinář Petr Supka

  11:31aktualizováno  11:31
Ode čtvrtka do soboty provoní hlavní českobudějovické náměstí tradiční Švestkové trhy a nově také Budějcké posvícení. Návštěvníci si pochutnají na cmundě, guláši, klobáskách, koláčích, buchtách i dalších jihočeských pochoutkách.

Švestkové trhy v Českých Budějovicích. | foto: Ladislav Němec, MAFRA

Kromě všech dobrot a stánků s rozličným zbožím je přichystána také živá hudba, grilování, soutěž mezi profesionálními kuchařskými týmy.

Tři dny
na náměstí

Švestkové trhy jsou denně od 9 do 18 hodin. Nabízejí tradiční sortiment doplněný ovocem a zeleninou. Budějcké posvícení pokračuje denně od 11 do 21 hodin. Prezentuje se na něm 11 gastronomických společností. Nabízí živou hudbu, každý večer pečené prasátko a tatarák a také soutěž o nejlepší Budějovické žebro na Roudenském zelí.

Švestkové trhy jsou vedle adventních a velikonočních pravidelnou akcí na hlavním budějovickém náměstí. Letos čekají na návštěvníky denně od 9 do 18 hodin. Nabízejí výrobky lidových řemesel, sortiment pěstitelů ovoce a zeleniny a další zboží. Všechny prodejní stánky budou dřevěné.

Letošní novinkou je Budějcké posvícení. To bude každý den od 11 do 21 hodin. Na náměstí vyroste velký stan, ve kterém budou zúčastněné gastronomické týmy jihočeských podniků připravovat jídla ze své kuchyně k ochutnání za příznivé ceny. Speciálně se pak utkají o nejlepší Budějovické žebro na Roudenském zelí.

Soutěž vyvrcholí v pátek po 19. hodině. Oceněný kuchař a restaurace získají vavřín vítězství a bečku zelí k tomu.

V rámci posvícení bude vždy od 14 hodin hrát živá hudba. O tu se postarají kapely Dudlajda, Lidofolk, Budvar Quintet, Heligonky a Kameňáci. Vedle dalších dobrot jako placky, polévky, bramboráky či uzené klobásy organizátoři na každý den slibují také grilované prasátko a noblesní tatarák.

Posvícením bude provázet gastronomický odborník a zároveň jeden z hlavních organizátorů Petr Stupka z Českých Budějovic. Diváky nechá rovněž nahlédnout do svého kulinářského umění.

Podle něj je na jihu Čech spousta kvalitních surovin, ale pokud jde o kuchyni, jsou třeba České Budějovice známé pouze pivem. Což je prý škoda, a proto by byli organizátoři rádi, kdyby se třeba právě Budějovické žebro na Roudenském zelí stalo místní specialitou.

Autor:




Hlavní zprávy

Další z rubriky

Věra Vávrová stála u založení firmy Vavi.
Vimperská firma šije košile skoro 30 let, uspěla v Živnostníkovi roku

V okolí Vimperka bývalo několik závodů, které se věnovaly textilní výrobě. To už je dnes minulostí. Rodinná firma Vavi ale vydržela a od roku 1990 šije košile...  celý článek

Parkovací místa označená modrou barvou budou moci od 1. listopadu využívat jen...
Lidé se žádostmi o parkovací karty nespěchají. Ulice už se barví domodra

Nejistota, strach, že se nic nezmění, rozpaky, ale i naděje ve zlepšení provázejí obyvatele Pražského předměstí v Českých Budějovicích. Od 1. listopadu tam...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Muže na Táborsku zranila zbloudilá, nebo odražená střela

Zbloudilá, nebo odražená střela trefila třiatřicetiletého muže v obci na Táborsku. Se zraněním zad byl převezen do nemocnice. Kriminalisté případ vyšetřují...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.